Με 15,1% Core Tier I και με EBRD στο ΔΣ, η Τραπ. Κύπρου γυρίζει σελίδα

Με κεντρικό της χαρακτηριστικό την συμμετοχή της EBRD (Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης) έκλεισε η αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Κύπρου. Η συμμετοχή της EBRD, η οποία εκτιμάται από την «Κ» πως θα κινηθεί λίγο άνω του 5% του συνολικού κεφαλαίου, αποτελεί ισχυρό μήνυμα για το μέλλον της τράπεζας, αλλά και εξαιρετικά ισχυρή ένδειξη για την πορεία που θα ακολουθήσει πλέον η εταιρική διακυβέρνηση της.

Η μετοχή έκλεισε στα 24 σεντ, όπως είχε εκτιμήσει το περασμένο Σάββατο η ηλεκτρονική έκδοση της «Κ», ενώ έντονη είναι η συμμετοχή «αγγλοσαξόνων» επενδυτών στην Τράπεζα Κύπρου. 

House of cards...

Τα νέα δεδομένα στην μετοχική δομή της Τράπεζας Κύπρου, κατά πάσα πιθανότητα θα οδηγήσουν και σε αλλαγή προσώπων στο Διοικητικό Συμβούλιο, ιδίως αν αναλογιστεί κανείς πως μια από τις κυριότερες προϋποθέσεις που έθετε η EBRD αρχικά, ήταν να διασφαλιστεί πως οι διαδικασίες και η λειτουργία του ΔΣ θα είναι συμβατές με τους κανόνες ορθής λειτουργίας και τις βέλτιστες πρακτικές εταιρικής διακυβέρνησης.

Πάντως, πρώτες ενδείξεις είναι πως ανάμεσα στους επενδυτές βρίσκονται και θεσμικοί, και πως αυτοί δεν είναι μόνο ταμεία τα οποία θα αναζητήσουν γρήγορη έξοδο μετά την αύξηση της τιμής της μετοχής. 

Με την έκδοση, τα Βασικά Ίδια Κεφάλαια της τράπεζας κινούνται πλέον στο 15,1%, γεγονός που μεταφράζεται σε επιτυχία (εκτός απρόοπτου) στα στρεσ τεστ που θα γίνουν τον Νοέμβριο. 

Σημειώνεται πως, μέχρι 20% της έκδοσης μπορεί να «ανακληθεί» από τους σημερινούς μετόχους, ενώ οι τελικές επικυρώσεις θα γίνουν από την Ετήσια Γενική Συνέλευση που θα γίνει στο τέλος του καλοκαιρού. 

Δεν έχει ακόμα διασταυρωθεί το κατά πόσον στο ΔΣ συζητήθηκε και το ενδιαφέρον της τράπεζας για τα ενεργητικά της FBME, όπου όπως γράψαμε χτες, το ενδιαφέρον είναι έντονο, αλλά υπάρχει ήδη φαβορί.

Advertisements

One thought on “Με 15,1% Core Tier I και με EBRD στο ΔΣ, η Τραπ. Κύπρου γυρίζει σελίδα

  1. Οπως σου έγραψα το εκτός απροόπτου μεταφράζετε σε συνέχιση της κλοπής των εναπομεινάντων χρημάτων των καταθετών.Μια ακόμη αύξηση μετοχικού,αυτή την φορά στα 0,01 λεπτό και τελειώσαμε οριστικά…δηλαδή κλέβοντας 2,7 δις από τους καταθέτες.ΤΕΛΕΙΑ ΚΛΕΦΤΡΟΝΙΑ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s