Τράπεζες: προσοχή στις αγορές

Τράπεζα Κύπρου, Ελληνική και RCB υπέβαλαν προτάσεις για εξαγορά στης FBME. Το ενδιαφέρον ήταν άμεσο, μεγάλο και απτό. Η Κεντρική Τράπεζα εξετάζει τις προτάσεις και το όλο θέμα θα εξελιχθεί γρήγορα, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις.

Μεγάλο κομμάτι του ενδιαφέροντος, έχει να κάνει με την ρευστότητα που διαθέτει η τράπεζα. Με πολύ χαμηλό λόγο δανείων-προς-καταθέσεις και με μη εξυπηρετούμενα δάνεια πολύ χαμηλότερα από εκείνα των άλλων τραπεζών (υπολογίζεται πως κινούνται κοντά στο 15%), η ρευστότητα της τράπεζας δείχνει πολύ ελκυστική.

hom_fbmeΤο ποσό των καταθέσεων φαίνεται πως κυμαίνεται γύρω στα 1,7 δισ. ευρώ, με ορισμένες πληροφορίες να ανεβάζουν το ποσό μέχρι και 2,2 δισ. ευρώ. Το ποσό μπορεί να λύσει πολλλά προβλήματα για την Κύπρου, να ενισχύσει την Ελληνική (η οποία έχει επιπλέον κίνητρα, για παράδειγμα τα ΜΑΚ στα βιβλία της FBME), αλλά και να ενισχύσει την βάση της RCB.

Την ίδια στιγμή, όμως, υπάρχουν δύο στοιχεία που δημιουργούν ρίσκα για την ανάληψη της ρευστότητας. Πρώτο, η καταθετική βάση της FΒΜΕ φαίνεται πως είναι σχετικά μικρή. Τα 1,7 δισ. ανήκουν σε ένα μικρό αριθμό καταθετών (υπολογίζεται γύρω στους 1,200 περίπου). Δεύτερο, οι συγκεκριμένοι καταθέτες διατηρούν στενές σχέσεις με την τράπεζα, με μακροχρόνια επαφή μαζί της. Είναι πολύ πιθανό να μην επιθυμούν την μεταφορά των χρημάτων τους σε άλλη τράπεζα.

Δεν είναι λίγα, μάλιστα, τα σχόλια, πως η υψηλή ρευστότητα της FBME δημιουργούσε χαμηλό προφίλ ρίσκου για τους πελάτες της τράπεζας, κάτι που δεν μπορεί να συμβαίνει εάν οι καταθέσεις τους μεταφερθούν σε ένα ίδρυμα με υψηλά μη εξυπηρεοτύμενα και χαμηλή ρευστότητα: Μια σκέψη που τουλάχιστον εκ πρώτης όψεως δεν δείχνει παράλογη, ενώ δημιουργεί πολλά δυνητικά ζητήματα για τους ίδιους τους καταθέτες. Σημειώνεται πως η εξυγίανση της τράπεζας γίνεται με τον δεδηλωμένο στόχο της προστασίας των καταθετών.

Αυτή η εικόνα δημιουργεί ένα μεγάλο ερωτηματικό για την τράπεζα που θα εξαγοράσει, τελικά, τις καταθέσεις της FBME. Εάν υπολογίζεται πως αυτές θα ενισχύσουν με μόνιμο τρόπο την καταθετική της βάση, μπορεί ο αγοραστής να βρεθεί μπροστά σε μια δύσκολη κατάσταση, με ένα ουσιαστικό κομμάτι των καταθέσεων της τράπεζας να επιθυμεί την έξοδό του μετά από μερικές εβδομάδες ή μήνες. Εκεί, ρόλο ίσως να παίξουν οι περιορισμοί στην διακίνηση κεφαλαίων, οι οποίοι ωστόσο μειώνονται.

Αυτή η εικόνα θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη. Το ακριβές προφίλ των καταθέσεων δεν έχει εξεταστεί, γεγονός που προκύπτει πάνω από όλα από την τχύτητα με την οποία οι ενδιαφερόμενοι εξέφρασαν προς την Κεντρική Τράπεζα το ενδιαφέρον τους, αλλά και από τον έντονο λόγο που γίνεται για τις καταθέσεις.

Τα άλλα περιουσιακά στοιχεία της τράπεζας, πάντως, έχουν μεγάλο ενδιαφέρον. Ανάμεσα τους πρέπει να υπολογίζεται και η IMSP, ο μανδικός ανταγωνιστής της JCC στην κυπριακή αγορά, ο οποίος δεν μπόρεσε μέχρι σήμερα να μεγαλώσει τα ποσοστά του για δύο λόγους: Πρώτο, τον πόλεμο και απειλές προς τους πελάτες των τριών μελών της JCC να μην υιοθετήσουν υπηρεσίες IMSP, αλλιώς θα αντιμετωπίσουν προβλήματα στις πιστώσεις τους. Οι τρεις μέτοχοι της JCC, υπενθυμίζεται, ήταν Λαϊκή, Ελληνική και Κύπρου, οι οποίες κρατούσαν το μονοπώλιο τους «κλειστό», σε μεγάλο βαθμό λόγω και της ανυπαρξίας της Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού. Δεύτερο, η IMSP νατιμετώπιζε και εσωτερικά προβλήματ διαδικασιών, γεγονός που διαφάνηκε από την απώλεια της άδειας εξυπηρέτησης καρτών VISA.

Και τα δύο αυτά ζητήματα, είναι προφανές πως πλέον δεν αναμένεται να υπάρχουν. Η εταιρεία έχει μεγάλη προοπτική, ιδίως για τράπεζες όπως τον Συνεργατισμό ή την RCB. Σημαντική προειδοποίηση, όμως, είναι πως εάν η IMSP πάει σε Ελληνική ή Κύπρου τότε υπάρχει σοβαρό ζήτημα μονοπωλίου και δεν θα πρέπει να επιτραπεί, εκτός αν αποχωρήσουν από την JCC.

Πάντως, το ενδιαφέρον για τα ενεργητικά της FBME θα φέρει αλλαγές στο τοπίο, αλλά και στα θεμελιώδη στοιχεία του τελικού αγοράστή –είτε είναι ένας για όλα τα ενεργητικά, είτε αγοραστούν τα διάφορα «μέρη» της FBME από διαφορετικούς αγοραστές. Θα πρέπει, ωστόσο, οι πωλήσεις να γίνουν με μεγάλη προσοχή, αφού φαίνεται πως κρύβουν μεν μεγάλες ευκαιρίες, κρύβουν δε και πολλές παγίδες.

Επίσης, πρέπει να προσωρήσει ένα σοβαρό ΓεΣΥ και να εκπονηθεί ΜΔΠ. Και τα λεφτά από το γκάζι, μακριά από τους πολιτικούς.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s