Οι διακοπές τους θα είναι είναι προδοσία

Δεν έχουν δικαίωμα να πάνε διακοπές οι πολιτικοί. Εντός του Αυγούστου, οφείλουν να τα βρουν για τις πτωχεύσεις και για τις εκποιήσεις. Σε μία μακρά σειρά από κρίσιμες αποφάσεις σε σημεία καμπής της οικονομίας, ο Αύγουστος είναι το πιο κρίσιμο σημείο καμπής, μέχρι το επόμενο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε κάποιες γενικόλογες αναφορές στη συνέντευξη Τύπου και εισέπραξε αντιδράσεις. Το ΑΚΕΛ ακολούθησε την πεπατημένη με εξίσου γενικόλογες αναφορές σε κοινοτυπίες περί δικαιωμάτων και μαζικών εκποιήσεων.

Η ΕΔΕΚ και το ΔΗΚΟ είπαν πως θα καταθέσουν τροπολογίες σε ένα νομοσχέδιο το οποίο δεν έχουν δει –προκαλώντας την απορία με τι σοβαρότητα ετοιμάζουν τροπολογίες αν δεν ξέρουν καν το νομοσχέδιο. Στην ΕΔΕΚ, μάλιστα, νομίζουν πως θα ήταν κακό για την οικονομία (για τους άνεργους, για τους χαμηλωμένους μισθούς, για τους καταχρεωμένους) να γίνει διόρθωση στις εξυπνάδες που μας κατέστρεψαν. Το ΕΥΡΩΚΟ κινήθηκε σε στομφώδεις πλαγιότητες.

Travel-and-Leisure-Franchise-Opportunities

Έννοια σου….

Ουδείς διασώθηκε από το ρεζιλίκι της κομματικής σκηνής, το οποίο έδειξε πως ακόμα δεν άλλαξε τίποτε στον τρόπο που αντιμετωπίζει τα προβλήματα. Από πλευράς της Βουλής σχολιάστηκε έντονα πως δεν έχουν και πολύ χρόνο για να συζητήσουν το θέμα, το οποίο θα κρίνει κατά πόσον η κυπριακή οικονομία θα μπορεί να πάρει την επόμενη δόση και να δώσει πίεση στην πορεία που επιτέλους άρχισαν να ακολουθούν οι τράπεζες για να επιστρέψει η οικονομία σε αναιμική, έστω, ανάπτυξη, για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση και να μπούμε στη φάση της ανάρρωσης. Αν αποτύχουν, τότε θα ακολουθήσει ένας νέος κύκλος υποβαθμίσεων, χρηματοοικονομικής απομόνωσης, συντήρησης της ανεργίας και ύφεση.

Ξέρουν πόσο κρίσιμο είναι να περάσει το νομοσχέδιο. Και, ξέρουν πως έχουν ώς τις αρχές του Σεπτέμβρη για να τα βρουν και να δώσουν μια λύση. Αν δεν αξιοποιήσουν τον Αύγουστο –αν πάνε διακοπές και θυμηθούν μετά τα μέσα του μήνα πως έχουμε κρίση– τότε απλώς θα επιβεβαιώσουν τις χειρότερες από τις εντυπώσεις που έχει η κοινωνία για την πολιτική μας ζωή. Θα επαναλάβουν, μαζικά, το αμύθητο «ο Αύγουστος είναι μήνας διακοπών» που αποτέλεσε τη δικαιολογία ενός ταλαιπωρημένου υπουργού Οικονομικών, ο οποίος δεχόταν υπόσκαψη από τον Πρόεδρο του, μπροστά στην ερώτηση «γιατί καθυστερείτε για το μνημόνιο». Κάπου εκεί, σφραγίστηκε η μοίρα του κουρέματος.

Και τώρα, γίνεται το ίδιο. Η ουσία των δύο νομοσχεδίων δεν είναι η ουσία σε αυτό το κείμενο. Πάντως, αν δεν υπάρξει καμία προστασία προς τους πιο ευάλωτους και προς εκείνους που πραγματικά αδυνατούν, τότε αυτό θα ισοδυναμεί με επιδότηση των τραπεζών από το κράτος: Θα εκποιεί ελεύθερα η τράπεζα, θα ρίχνει κόσμο στον δρόμο και μετά θα τρέχει το κράτος να τους στηρίξει και να τους βοηθήσει. Ουσιαστικά, θα είναι επιδότηση της Ζέτας προς τον Τζον Πάτρικ. Γι αυτό και η κυβέρνηση θα πρέπει να στηρίξει τους πραγματικά ευάλωτους.

Από την άλλη, δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση. Η προστασία της πρώτης κατοικίας δεν είναι δυνατόν να ισχύει το ίδιο και για όλους. Θα ήταν άδικο, εξάλλου, όχι μόνο σε εκείνους που πιέζονται για να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους, αλλά και για όσους θα δυσκολευτούν να λάβουν δάνεια στο μέλλον (βλέπε νέους και νεαρά ζευγάρια) εξαιτίας της κατάστασης που επικρατεί ή εξαιτίας μιας καθολικής προστασίας των εξασφαλίσεων.

Το πιο απογοητευτικό, όμως, είναι πως ο διάλογος και οι δηλώσεις προδίδουν τα κόμματα. Πόσο τσαπατσούλικα αντιμετωπίζουν το θέμα, πόσο απόλυτη είναι η ιεράρχηση των στόχων τους (πρώτα το κόμμα, μετά όλα τα άλλα) και πόσο αδιάβαστοι είναι πριν βγουν με δηλώσεις και τοποθετήσεις. Αυτή τη στιγμή, η προστασία της πρώτης κατοικίας δεν υπάρχει στο προσχέδιο του νομοσχεδίου για τις εκποιήσεις.

Όπως γράψαμε προ εβδομάδας, η προστασία των αδύναμων οικονομικά στρωμάτων, εκείνων που πραγματικά πλήγηκαν από την κρίση και όχι από την απληστία τους, βρίσκεται στο άλλο νομοσχέδιο, εκείνο για τις πτωχεύσεις, όπου ο καθένας που πτωχεύει, θα αντιμετωπίζεται ανάλογα με το οικονομικό του εκτόπισμα. Τα σλόγκαν, όμως, προετοιμάζονται από άτομα που δεν ασχολούνται με την ουσία: Γι’ αυτό και συζητάμε το νομοσχέδιο των πτωχεύσεων στο πλαίσιο της συζήτησης για την προστασία της πρώτης κατοικίας, αντί να συζητούμε το νομοσχέδιο για τις πτωχεύσεις.

Κι έτσι, φαίνεται πόσο απόλυτα έχουν πτωχεύσει οι κομματικές ηγεσίες, αφού δεν κατάφεραν ούτε αυτή τη φορά να συζητήσουν την ουσία, αλλά να συζητήσουν με μοναδικό τους προφανώς φάρο, την «εντυπωσιοθηρία». Το πιο σημαντικό, όμως, είναι να τα βρουν οι πολιτικοί αρχηγοί. Κανένας από αυτούς δεν δικαιούται να απουσιάσει από την πρωτεύουσα τις επόμενες ημέρες και μέχρι το τέλος του Αυγούστου, εκτός κι αν φτάσουν σε κάποιο απτό αποτέλεσμα-συμβιβασμό που να επιτρέπει στα νομοσχέδια να περάσουν από τη Βουλή.

Δεν έχει τόση σημασία τι θα συμφωνήσουν, φτάνει να συμφωνήσουν και να είναι λογικό, να ισορροπεί, δηλαδή, την ανάγκη των τραπεζών να εισπράξουν ό,τι δικαιούνται να εισπράξουν, χωρίς όμως να αφήνεται ο οικονομικά αδύναμος πολίτης στο έλεος των τραπεζιτών. Όλα δείχνουν, όμως, πως ενώ οι κομματικοί παράγοντες κάνουν ηλιοθεραπείες, ετοιμάζεται ένα σενάριο όπως εκείνο το φιάσκο που είδαμε με την ανακεφαλαιοποίηση των συνεργατικών και με τις ιδιωτικοποιήσεις: Θα περιμένουν ως την τελευταία στιγμή, θα καταψηφίσουν και μετά θα τρέχουν σαντανωμένοι να ψηφίσουν αυτό που καταψήφισαν, μετά από κάποιες διακοσμητικές αλλαγές. Έτσι, και τα περιθώρια «ατυχήματος» θα μεγαλώνουν.

Η στήλη ελπίζει πως τα κόμματα, μπροστά στην προοπτική πως η κρίση θα φτάνει στις αρχές του φθινοπώρου στον πάτο της, δεν θα σαμποτάρουν την οικονομία με μία αποτυχία στα δύο κρίσιμα νομοσχέδια. Αν όμως δεν υπερψηφιστούν, και δεν προηγηθεί ένας καυτός Αύγουστος με πυρετώδεις διεργασίες, αλλά ένας μήνας διακοπών, τότε μοναδικό συμπέρασμα θα είναι πως μας καταστρέφουν επίτηδες.

Εξάλλου ξέρουμε πολύ καλά πως το σκέφτονται και πως συγκεκριμένοι επιθυμούν να δουν μια πολιτική κρίση μπας και πάρει τα πάνω της η οικονομία.

Επίσης, πρέπει να προχωρήσει ένα σοβαρό ΓεΣΥ και να εκπονηθεί ΜΔΠ. Και τα λεφτά από το γκάζι, μακριά από τους πολιτικούς.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s