Χούρικαν για τις εκποιήσεις και το νομοσχέδιο

 

Ο Χούρικαν σχολιάζει τις εκποιήσεις: «Είμαστε τράπεζα, όχι εταιρεία εκποιήσεων»

Hurrigan_423_11–Το κοινό φοβάται πως οι τράπεζες θα αρχίσουν τις μαζικές εκποιήσεις, όταν θα περάσει ο σχετικός νόμος…
–Οι επενδυτές θέλουν να ξέρουν πως η τράπεζα και η κυπριακή οικονομία γενικότερα, είναι «επενδύσιμες». Δεν τους ενδιαφέρουν τα σπίτια του κόσμου. Θέλουν όμως να ξέρουν πως υπάρχει ένας νόμος που λειτουργεί σωστά και προωθεί τη σωστή συμπεριφορά.

–Η ορθή συμπεριφορά, όμως, συνεπάγεται και την απώλεια των σπιτιών τους;
–Δεν αισθανόμαστε καθόλου άβολα με την προστασία της πρώτης κατοικίας, νοουμένου ότι αυτό δεν δημιουργεί κίνητρα για εκείνους που μπορούν, αλλά αρνούνται να πληρώσουν. Ο νόμος πρέπει να δημιουργήσει ένα τραπεζικό σύστημα που να λειτουργεί κανονικά.

–Δεν υπάρχει χώρος για κοινωνική προστασία σε αυτό το πλαίσιο;
–Πρέπει, σίγουρα, να υπάρξει προστασία για τους πιο ευάλωτους. Και, πρέπει να υπάρχει επιπλέον και ένας ξεκάθαρος κώδικας συμπεριφοράς για τέτοιες περιπτώσεις. Από την άλλη, δεν μπορείς να εδραιώσεις με απόλυτο τρόπο την προστασία για εκείνους που μπορούν αλλά αρνούνται να πληρώσουν. Το τραπεζικό σύστημα πρέπει να είναι σε θέση να διαχειριστεί τον ηθικό κίνδυνο εκείνων που το εκμεταλλεύονται για να αποφύγουν τις υποχρεώσεις τους.

–Εξακολουθεί όμως να υπάρχει ο κίνδυνος μαζικών εκποιήσεων….
–Έχουμε επίγνωση των υποχρεώσεών μας απέναντι στην κοινωνία και την ανάγκη να αποφύγουμε τις μαζικές εκποιήσεις ή να κατατρέχουμε τους πιο ευάλωτους. Κάτι τέτοιο θα ήταν κακό για την τράπεζα και για την πελατειακή της βάση στο μακρύ διάστημα και δεν υπάρχει καμία τέτοια πρόθεση από μέρους μας. Οι πράξεις μας, μάλιστα, δείχνουν το αντίθετο. Μειώσαμε τα επιτόκια και δημιουργήσαμε δικλίδες για όσους έχασαν τη θέση εργασίας τους λόγω της κρίσης. Υπάρχει προστασία για τέτοιες περιπτώσεις. Πρέπει όμως να μπορεί η τράπεζα να λάβει δράση με ταχύτητα στις περιπτώσεις εκείνες όπου οι δανειολήπτες αρνούνται να δράσουν, την ώρα που θα μπορούσαν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους.

–Πολλοί όμως σχολιάζουν πως η ανάγκη για κέρδη στο τέλος θα υπερκαλύψει αυτή την αντίληψη της κοινωνικής ευθύνης…
–Όταν εκποιείς, δεν έχεις κέρδη. Οι εκποιήσεις αποτελούν απόδειξη μιας αποτυχίας από πλευράς της τράπεζας, η οποία έδωσε δάνεια σε άτομα που δεν μπορούν να τα εξυπηρετήσουν. Η δουλειά μας, ως τράπεζα, είναι να δίνουμε δάνεια και να πληρωνόμαστε γι αυτό. Δεν έχουμε καμία πρόθεση να μετατραπούμε στην μεγαλύτερη εταιρεία εκποιήσεων του τόπου, δεν είναι μέρους του επιχειρηματικού μας πλάνου: Είμαστε τράπεζα, όχι εκποιητής. Ο στόχος είναι άλλος. Να αντιμετωπίσουμε τους δανειολήπτες που εκμεταλλεύονται τον νόμο και αρνούνται να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις που ανέλαβαν, ακόμα κι όταν θα μπορούσαν να τις εξυπηρετήσουν.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s