Χούρικαν: Η EBRD θα φέρει υγιές ΔΣ

Σημαντικό είναι το μήνυμα που στέλνει ο CEO της Τράπεζας Κύπρου, Τζον Χούρικαν, για τη βελτίωση που χρειάζεται στην εταιρική διακυβέρνηση της τράπεζας, η οποία θα εξυπηρετηθεί σημαντικά από την είσοδο της EBRD στο Δ.Σ. της, την οποία χαιρετίζει ως ένα σημαντικό «μήνυμα» για το μέλλον της τράπεζας.

Μετά την αύξηση κεφαλαίου, που «είναι προς όφελος των μετόχων», σχολιάζει πως η τράπεζα μπαίνει πλέον σε πορεία ομαλοποίησης, που θα της επιτρέψει να αρχίσει να παραχωρεί πιστώσεις μετά από κάποιο χρονικό διάστημα. Σε αυτό το πλαίσιο εμπίπτει και η έκδοση ομολόγου, ύψους 1 δισ. ευρώ που θα ακολουθήσει τη Γενική Συνέλευση, αν αυτή εγκρίνει την αύξηση, αλλά και η επιστροφή στο ΧΑΚ.

Μιλώντας για τις εκποιήσεις, ο κ. Χούρικαν σχολιάζει πως η προστασία των πιο ευάλωτων είναι ευπρόσδεκτη για την τράπεζα, αλλά δεν πρέπει να δημιουργούνται κίνητρα για όσους μπορούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους, αλλά αρνούνται. «Δεν είναι μέρος του επιχειρηματικού μας μοντέλου», αναφέρει, «οι μαζικές εκποιήσεις» και δεν υπάρχει ενδιαφέρον από τους επενδυτές μαζικές εκποιήσεις. «Πρέπει όμως να προωθείται η σωστή συμπεριφορά», σχολιάζει.

 

Hurricane a-coming

H

–Πρέπει να αναμένουμε και αλλαγές στη διεύθυνση της τράπεζας, μετά την είσοδο νέων επενδυτών;
–Η διευθυντική δομή και ο τρόπος λειτουργίας της έχουν αλλάξει από πέρυσι. Με τους επενδυτές, συζητήσαμε αυτά τα στοιχεία κατά τη διάρκεια των roadshow. Η προσοχή μας ως διεύθυνσης εστιάζεται στα στοιχεία της τράπεζας που θα φέρουν έσοδα και ομαλοποίηση στην τράπεζα και θα ολοκληρώσουν τη διαδικασία της απομόχλευσης. Οι επενδυτές γνωρίζουν τις προθέσεις μας και ψήφισαν υπέρ τους, με τα λεφτά τους.

–Πέρα από τον Γουίλμπουρ Ρος, η είσοδος της EBRD προκάλεσε αρκετά μεγάλη εντύπωση…
–Η επένδυση της EBRD είναι ένα μία πολύ θετική εξέλιξη για την εταιρική διακυβέρνηση. Επενδύουν 120 εκατ. ευρώ στην τράπεζα και θα κατέχουν λίγο περισσότερο από το 5,5% του μετοχικού κεφαλαίου. Η EBRD θέλει να επιδείξει την αφοσίωσή της στα στοιχεία που έχουν τη μεγαλύτερη σημασία για την Κύπρο, όπως την επιστροφή του τραπεζικού συστήματος στην ομαλότητα. Η επένδυσή τους αυτή αποτελεί ισχυρό μήνυμα και σημαντική «δήλωση» για τη στήριξη που προσφέρουν στην Κύπρο και ειδικότερα στο τραπεζικό σύστημα.

–Πολλοί είναι εκείνοι που αναμένουν πως θα αλλάξει ουσιαστικά η σύσταση του Δ.Σ. της τράπεζας στη Γενική Συνέλευση, ιδίως λόγω της EBRD.
–Θα ήταν λογικό να αναμένει κανείς πως η EBRD θα επιθυμήσει να έχει θέση στο Δ.Σ.

–Αυτή θα ήταν μια σημαντική διαφοροποίηση από τη σημερινή σύσταση του Δ.Σ., ιδίως ως προς την εταιρική διακυβέρνηση…
–Είναι πάντοτε ένα σημαντικό μήνυμα για την ποιότητα της εταιρικής διακυβέρνησης, όταν η EBRD συμμετέχει σε ένα Διοικητικό Συμβούλιο. Δείχνει πως η τράπεζα τυγχάνει σωστής διοίκησης και πως εξυπηρετεί καλά την οικονομία. Αυτό είναι ένα θετικό βήμα το οποίο θα πρέπει να καλωσορίζουμε.

–Ακούγεται από πολλούς πως ορισμένοι από τους επενδυτές έχουν βραχύ ορίζοντα και πως θα πωλήσουν αμέσως για να καταγράψουν κέρδη. Κάτι τέτοιο θα επηρεάσει τη διεύθυνση αλλά και το Δ.Σ., ιδίως αν στη θέση τους έρθουν μεγαλύτεροι επενδυτές. Πώς αντιμετωπίζετε αυτό το ενδεχόμενο;
–Η συντριπτική πλειοψηφία των επενδυτών μπαίνουν στην τράπεζα με ένα ορίζοντα τουλάχιστον τριετίας. Εστιάζουν την προσοχή τους στα θεμελιώδη στοιχεία της τράπεζας και στο επιχειρησιακό της μοντέλο, ενώ προσβλέπουν στις επόμενές μας κινήσεις και στην υλοποίηση του σχεδιασμού. Ενδιαφέρονται περισσότερο για την εξασφάλιση οφελών, καθώς θα μειώνονται οι πιέσεις που σήμερα δέχεται η τράπεζα. Δεν έχω καμία ένδειξη πως οι επενδυτές είναι «γεράκια» και θα εγκαταλείψουν σε μικρό χρονικό διάστημα.

–Αναμένετε εκπλήξεις στη Γενική Συνέλευση;
–Η ημερήσια διάταξη της Συνέλευσης είναι ξεκάθαρη. Φέραμε τη μεγαλύτερη ξένη επένδυση στην ιστορία της Κύπρου. Η κίνηση είναι θετική για τους κατόχους των μετοχών και τους ζητάμε να ψηφίσουν υπέρ των δικών τους συμφερόντων.

–Μπορούμε να αισθανόμαστε άνετα, πλέον, για το stress test;
–Όλες οι ενδείξεις και τα στοιχεία της τράπεζας δείχνουν πως είμαστε σε θέση να περάσουμε επιτυχώς το στρες τεστ, ιδίως με Βασικά Ίδια Κεφάλαια άνω του 15%. Από την άλλη, όμως, δεν πρέπει να χαλαρώσουμε σε καμία περίπτωση πριν από το τελικό αποτέλεσμα, έστω κι αν όλα τα στοιχεία της τράπεζας προμηνύουν ένα καλό αποτέλεσμα. Μπαίνουμε στο τεστ δυνατοί, πάντως.

–Τα roadshows άρχισαν με τις καλύτερες προϋποθέσεις. Ύστερα, όμως, άρχισαν όλες οι εξελίξεις διεθνώς να χαλούν το επενδυτικό κλίμα. Πόσο επηρεάστηκε η τιμή;
–Είναι γεγονός πως μία σειρά από γεγονότα χάλασαν το επενδυτικό κλίμα, από την Espirito Santo, την κρίση στην Ουκρανία, την καθυστέρηση στο νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις, και άλλες εξελίξεις που δεν εξαρτώνται από την ίδια την τράπεζα. Οι επενδυτές προσπαθούσαν να «ανακαλύψουν» την τιμή της μετοχής, με ένα ορίζοντα τριών ετών. Οι εξωγενείς εξελίξεις δεν άλλαξαν τη γενικότερη εικόνα, αλλά υπήρχαν μειώσεις της τάξης του 1 σεντ περίπου με το κάθε αρνητικό γεγονός, καθώς άλλαζε η διάθεση της αγοράς.

–Φαίνεται, ωστόσο, πως ήταν επιτυχής η έκδοση, με τις προσφορές να είναι μεγαλύτερες από το 1 δισ. που ζητούσε η τράπεζα.
–Συζητήσαμε με τους επενδυτές, όχι μόνο τους σχεδιασμούς που έχουμε για την πορεία της τράπεζας, αλλά επίσης και τις κινήσεις που έχουμε ήδη ολοκληρώσει. Δείξαμε αποφασιστικότητα να συνεχίσουμε με την υλοποίηση ενός δυναμικού πλάνου. Μέσα από τη συζήτηση γύρω από τις κινήσεις που κάναμε ήδη, μπόρεσαν να καταλάβουν πόσο σοβαρή είναι αυτή η προσπάθεια. Διορθώνουμε τα λάθη και τις περιπέτειες του παρελθόντος και προχωρούμε. Η αφήγησή μας, το πρόσφατο ιστορικό της τράπεζας, μπόρεσε να πείσει πως έχουμε μια προσεγμένη στρατηγική. Σημαντικός ήταν πιστεύω και το γεγονός ότι είχαμε ένα μείγμα από αγγλοσάξονες διευθυντές που έχουν κάνει αυτές τις κινήσεις και στο παρελθόν, μαζί με πολύ υψηλής κατάρτισης και ικανότατους Κύπριους.

–Η αναστολή της διαπραγμάτευσης στο ΧΑΚ έχει ανανεωθεί, ενώ σχεδιάζετε και την έκδοση ομολόγου. Πότε πρέπει να περιμένουμε επιστροφή της μετοχής στο πάτωμα;
Η αύξηση του κεφαλαίου της τράπεζας, όταν θα εγκριθεί από την Ετήσια Συνέλευση, θα αποτελέσει σημείο καμπής όχι μόνο για τα κεφάλαια αλλά και για τη ρευστότητα, αλλά θα είναι και σημείο καμπής για την εμπιστοσύνη στην τράπεζα. Θα μπορούμε νε επιστρέψουμε στο ΧΑΚ μετά από την ΕΓΣ, ενδεχομένως στα τέλη Σεπτεμβρίου ή αρχές Οκτωβρίου. Η επιστροφή στο πάτωμα θα είναι ένα ακόμα σημείο αναφοράς στην πορεία της τράπεζας.

–Πώς αλλάζει η εικόνα με την έκδοση του ομολόγου; Θα δημιουργήσει νέο χρέος για την τράπεζα;
–Έχουμε ήδη ένα καλυμμένο ομόλογο που είναι δεσμευμένο στον ELA. Αυτό θα βγει στην αγορά, κι επομένως δεν θα αναλάβουμε νέα χρέη με την έκδοσή του.

–Αποτελεί δηλαδή μια μετατροπή του ELA σε χρηματοδότηση από την αγορά; Αυτό δεν συνεπάγεται αυξημένο κόστος χρηματοδότησης;
–Αυτή τη στιγμή, το διατηρούμε ως ρευστότητα μέσω ELA. Με την προσφορά του ομολόγου στην αγορά θα μπορούμε να διαχειριστούμε καλύτερα τη δομή της χρηματοδότησης της τράπεζας. Αυτό θα είναι καλό για τους μετόχους: Έστω κι αν είναι λίγο πιο ακριβό από το επιτόκιο του ELA, θα μας επιτρέψει να διαχειριστούμε τα ρίσκα της τράπεζας δημιουργώντας μια καλύτερη «σκάλα» υποχρεώσεων. Είναι επίσης προτιμότερο, μακροπρόθεσμα, αφού θα επιτρέψει την επιστροφή στην ομαλότητα και την άντληση αποδόσεων από αυτά τα ποσά.

–Άρα αποτελεί διαχείριση ρίσκου αυτή η κίνηση;
–Ομαλοποιούμε τη δομή ρευστότητας και την κεφαλαιακή βάση της τράπεζας μέσα από την έκδοση κεφαλαίου. Καθώς γίνεται αυτό, θα πρέπει να διαχειριστούμε και τη χρηματοδότησή μας, την ίδια ώρα. Αυτό είναι κάτι που συζητήσαμε και με τους επενδυτές κατά τη διάρκεια των roadshow. Φυσικά, θα πρέπει να διαχειριστούμε τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια, αλλά χρειαζόμαστε ακόμα κάτι παραπάνω. Η τράπεζα πρέπει να διαχειριστεί τις υποχρεώσεις της (όπως τον ELA), όχι μόνο τα ενεργητικά της (όπως τα ΜΕΔ).

–Κατά μία έννοια, ο ELA είναι μία φθηνότερη εναλλακτική επιλογή έναντι άλλων μορφών χρηματοδότησης. Αυτό μας έλεγαν, εξάλλου, όταν εκφράζαμε ανησυχίες για το ύψος του ELA…
–Δεν είναι μόνο ζήτημα κόστους. Θέλουμε να μειώσουμε την εξάρτησή μας από αυτόν τον ένα και μοναδικό χρηματοδότη. Δημιουργούμε μια πιο ομαλή, φυσιολογική, πιο μακροπρόθεσμη βάση χρηματοδότησης, ενώ διαχειριζόμαστε και το προφίλ ωρίμανσης των υποχρεώσεών μας. Με τη μείωση του ELA, θα μπορέσουμε να αρχίσουμε να παραχωρούμε και πάλι πιστώσεις στην κυπριακή οικονομία.

–Ποιος είναι ο σχεδιασμός για μείωση του ELA;
–Η εξάρτησή μας από τον ELA σήμερα είναι στο 37%. Θα θέλαμε να μειώσουμε αυτό το ποσοστό στο 25% ως το τέλος του έτους. Μέρος της μείωσης έχει επιτευχθεί ήδη μέσα από την απομόχλευση. Είναι προφανές πως η έκδοση νέου μετοχικού κεφαλαίου θα βοηθήσει επίσης, αν εγκριθεί από τη Γενική Συνέλευση, και θα αποτελέσει ένα μεγάλο βήμα. Στη συνέχεια θα έχουμε το ομόλογο, καθώς και η πώληση κάποιων ομαδοποιημένων ενεργητικών. Θέλουμε να αρχίσουμε επίσης και τις επαναγορές (repo trade) μέσα από τα φυσιολογικά κανάλια, ως το τέλος του έτους.

–Είχαμε «ανακαλύψει», κατά το κούρεμα, πως δεν υπήρχε τίποτε, κανένας, μεταξύ των μετόχων και των καταθετών. Φαίνεται πως επιχειρείτε να γεμίσετε αυτό το κενό…
–Πριν από δύο ή τρία χρόνια, το σύστημα ήταν πλούσιο σε καταθέτες. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει πλέον. Έπρεπε να κτίσουμε μια «σκάλα» υποχρεώσεων με διάφορες βαθμίδες μεταξύ των καταθετών και των μετόχων. Επομένως, ναι, γεμίζουμε αυτό το κενό. Χρειαζόμαστε ακόμα στήριξη από το ευρωσύστημα, αλλά δεν πρέπει να εξαρτόμαστε εξολοκλήρου από αυτό, πλέον. Πρέπει να αρχίσουμε την επιστροφή μας στα φυσιολογικά κανάλια της αγοράς, μέσα από τη διαχείριση των ρίσκων ωρίμανσης. Αυτό ακριβώς κάνουμε.

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s