Ξήλωμα ΚΟΤ για να σωθεί ο τουρισμός

 Απλοποίηση διαδικασιών, μεταφορά αρμοδιοτήτων και εκλογίκευση του όλου πλαισίου σχεδιάζει η κυβέρνηση– Ο ΚΟΤ τελικά θα ασχολείται αποκλειστικά και μόνο «με τα στοιχεία εκείνα τα οποία μπορεί να εξυπηρετήσει με αποτελεσματικότητα»: Με τη στρατηγική ανάπτυξης του τουρισμού και τους τομείς της προώθησης και προβολής της Κύπρου ως τουριστικού προορισμού (marketing).

Αν υλοποιηθούν οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί, ο ΚΟΤ, όπως τον γνωρίζουμε σήμερα, ουσιαστικά ξηλώνεται με τις πλείστες των αρμοδιοτήτων του να περνούν σε άλλους φορείς του κράτους, οι οποίοι θα μπορούν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες του τουρισμού πιο αποδοτικά.

Προς ριζικές αλλαγές οδεύει ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού, αφού κυβερνητικοί σχεδιασμοί, οι οποίοι βρίσκονται στα σκαριά, αναμένεται να φέρουν αλλαγές στην οργάνωση, τον τρόπο λειτουργίας, αλλά και τις αρμοδιότητες του Οργανισμού. Αν υλοποιηθούν οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί ο ΚΟΤ, όπως τον γνωρίζουμε σήμερα, ουσιαστικά ξηλώνεται με τις πλείστες των αρμοδιοτήτων του να περνούν σε άλλους φορείς του κράτους, οι οποίοι, όπως κρίνεται, θα μπορούν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες του τουρισμού πιο αποδοτικά. Σύμφωνα με τις αρχικές σκέψεις, οι οποίες βρίσκουν τόσο το Δ.Σ. του οργανισμού όσο και τους φορείς του κλάδου σύμφωνους, ο ΚΟΤ τελικά θα ασχολείται αποκλειστικά και μόνο «με τα στοιχεία εκείνα τα οποία μπορεί να εξυπηρετήσει με αποτελεσματικότητα»: Με τη στρατηγική ανάπτυξης του τουρισμού και τους τομείς της προώθησης και προβολής της Κύπρου ως τουριστικού προορισμού (marketing).

Πληροφορίες της «Κ» προχωρούν ένα βήμα πιο πέρα και αποκαλύπτουν ότι στο τραπέζι των συζητήσεων κατατίθενται προτάσεις που σχετίζονται με την ίδρυση ενός νέου σώματος, ενδεχομένως υφυπουργείου, κάτω από το οποίο περάσουν πολλές από τις αρμοδιότητες του ΚΟΤ, αλλά και άλλων κρατικών φορέων οι οποίοι αδυνατούν να υλοποιήσουν την ουσιαστική τους αποστολή. Ξεκαθαρίζουν ωστόσο πως τίποτα δεν είναι δεδομένο, αφού η κυβέρνηση θα πρέπει να ξεκινήσει διάλογο και με τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις, κάτι το οποίο τοποθετείται χρονικά Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο. Δεν αποκλείουν ωστόσο τη δημιουργία υφυπουργείου με αρμοδιότητα την ανάπτυξη, κάτω από το Υπουργείο Οικονομικών ή και ανάληψη του ρόλου της στήριξης της ανάπτυξης, από το ίδιο το Προεδρικό, κάτω από κάποιον σχηματισμό που δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει πλήρως. Όπως επισημαίνουν, πρόκειται ένα τεράστιο βήμα, το οποίο θα πρέπει να επεξεργαστεί με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, και μόνο μετά από διάλογο με τις πολιτικές δυνάμεις.

Όσον αφορά στον ΚΟΤ, πάντως, όπως μας αναφέρθηκε, έχει διεξαχθεί σχετική μελέτη η οποία κινείται στους τομείς της αναδιάρθρωσης του Οργανισμού, ενώ έχουν ξεκινήσει δειλά-δειλά κάποιες επαφές και διαβουλεύσεις με άλλους αρμόδιους φορείς προκειμένου να καταγραφούν οι απόψεις και οι προβληματισμοί τους.

Για την κυβέρνηση, ο ΚΟΤ πρέπει απαραιτήτως να αλλάξει χαρακτήρα προκειμένου να μπορεί να επικεντρώνεται στον ρόλο και το έργο που έχει να επιτελέσει και σχετίζεται αποκλειστικά με την προσέλκυση τουριστικού ρεύματος προς την Κύπρο. Σύμφωνα με όλα τα στοιχεία, από το 2001 και εντεύθεν, έχουμε χάσει σημαντικό μερίδιο από την τουριστική πίτα σε σχέση με άλλες ανταγωνίστριες χώρες όπως η Αίγυπτος, η Τουρκία, η Ισπανία κάτι που αποδίδεται εν μέρει στις δαιδαλώδεις γραφειοκρατικές διαδικασίες, και αναχρονιστικές νομοθεσίες που συμβάλλουν αρνητικά ως προς το τουριστικό μας προϊόν.

Παράλληλα με το «ξήλωμα» του ΚΟΤ, έγκυρες πληροφορίες της «Καθημερινής» αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι σε πολλούς τομείς του Δημοσίου επιβάλλεται να γίνουν τομές και μεταρρυθμίσεις, αφού τα στεγανά και οι πεπαλαιωμένες νοοτροπίες που ακολουθούνται δεν αφήνουν τα περιθώρια και μεγαλύτερη ευελιξία και δη στις μέρες μας όπου είναι επιβεβλημένα αλλά και αναγκαία τα έργα ανάπτυξης.

Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ακόμα ότι ο ΚΟΤ είναι ο πρώτος από τους τομείς που θα πρέπει να μπει σε μια μεταρρυθμιστική πορεία, αφού ο τουρισμός αποτελεί το συγκριτικό μας πλεονέκτημα και πέραν τούτου, στον συγκεκριμένο οργανισμό οι αλλαγές και κυρίως η μετάβαση σε μια άλλη οντότητα θα μπορεί να γίνει με πολύ πιο εύκολο τρόπο, αφού ακόμα και σήμερα ο Οργανισμός διαχειρίζεται ζητήματα που στην ουσία –όπως εκτιμά η κυβέρνηση– δεν άπτονται των αρμοδιοτήτων ενός Οργανισμού που ασχολείται με τον τουρισμό.

Το προϊόν...Μεταρρύθμιση

Η προσοχή των κυβερνώντων εστιάζεται κυρίως στην αφαίρεση αχρείαστων εξουσιών όπως για παράδειγμα την κατάρτιση κανονισμών, τις αδειοδοτήσεις κέντρων αναψυχής, τον καταρτισμό τιμοκαταλόγων κ.ά. Θέση της κυβέρνησης είναι ότι ο ρόλος του ΚΟΤ θα πρέπει να επανεξεταστεί και να καταστεί ως ένας σύγχρονος οργανισμός που να επικεντρώνεται στον τομέα της προώθησης και προβολής της Κύπρου ως τουριστικού προορισμού. Οι ίδιες πηγές εγείρουν έντονα το ζήτημα ότι θα πρέπει να γίνει παράλληλα μια επιστημονική μελέτη, η οποία, όπως υπογραμμίζουν, «δεν έγινε ποτέ», στο πλαίσιο της στρατηγικής ανάπτυξης του τουρισμού. «Δεν είναι δυνατό ο ΚΟΤ να έχει εξουσία να καταρτίζει κανονισμούς και νομοθεσίες. Αυτά είναι δουλειά του κράτους», σχολιάζουν οι ίδιες πηγές, υποδεικνύοντας πως ο ρυθμιστικός , κανονιστικός και ελεγκτικός ρόλος του ΚΟΤ πρέπει να καταργηθεί.

Νέο μοντέλο

Στόχος της κυβέρνησης είναι να αναπτύξει ένα νέο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης εν μέσω μιας νέας στρατηγικής για τα επόμενα δέκα χρόνια και όπως υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές, η στήριξη του τουριστικού τομέα αποτελεί βασική προτεραιότητα. Σημειώνουν ακόμα ότι το θεσμικό πλαίσιο της διαχείρισης του τουρισμού θα πρέπει να αναθεωρηθεί και να γίνουν συγκεκριμένα πράγματα στον τουριστικό τομέα. Για παράδειγμα στο εξωτερικό, για να μπορεί κάποιος να λάβει άδεια για ένα εστιατόριο μπορεί να το πράξει μέσα από τον ηλεκτρονικό του υπολογιστή, ενώ στην Κύπρο χρειάζεται μια ολόκληρη διαδικασία και κυρίως χρονοβόρα και γι’ αυτό πολλές καφετέριες λειτουργούν χωρίς άδεια.

Όλες αυτές οι διαδικασίες επιβαρύνουν το κόστος, ενώ ακόμα και σε περιπτώσεις που κυβερνήσεις παραχωρούν κίνητρα όπως π.χ. τα πολεοδομικά και οι ξενοδόχοι έχουν βρει και τη χρηματοδότηση, χρειάζονται έναν αριθμό αδειών, ενώ παράλληλα οι πολλαπλοί, πολύπλοκοι, χρονοβόροι και εν πολλοίς άχρηστοι κανονισμοί δυσκολεύουν το όλο έργο.

Ένα κραυγαλέο παράδειγμα όπως μας επισημάνθηκε, είναι ότι πολλοί ξενοδόχοι ενδιαφέρονται να δημιουργήσουν boutique hotels όπως σε όλη την Ευρώπη αλλά δεν τους παρέχεται άδεια, για τον απλούστατο λόγο πως ο ΚΟΤ δεν έχει ακόμα δημιουργήσει το ρυθμιστικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα παραχωρούνται άδειες για boutique hotels.

Άλλο θέμα το οποίο φαίνεται να απασχολεί όλους όσοι εμπλέκονται στην όλη διαδικασία και επενδύουν στο συγκεκριμένο κυβερνητικό project, είναι ο τρόπος που κατανέμονται στα αστέρια και συγκεκριμένα το ότι το παρέχει το ίδιο το κράτος στα ξενοδοχεία κυρίως ως προς τα κριτήρια που μπαίνουν όπως για παράδειγμα το πόσες (και ποιες) εγκαταστάσεις πρέπει να έχει. Σε πολλές περιπτώσεις, αυτοί οι κανονισμοί οδηγούν σε απαιτήσεις οι οποίες καμία σχέση δεν έχουν με την ποιότητα του προϊόντος ή την εμπειρία που αποκομίζει ο πελάτης τους (π.χ. υποχρέωση να έχουν ball room ή πιντέ στα δωμάτια).

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις ανησυχίες που εκφράζονται ως προς τη διατήρηση θέσεων εργασίας σε τυχόν αλλαγές στον τρόπο και λειτουργία του ΚΟΤ, οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει σκοπός για μείωση των θέσεων εργασίας, το όλο εγχείρημα θα μελετηθεί και πολλοί λειτουργοί ενδεχομένως να μεταφερθούν υπό τη μορφή απόσπασης σε άλλα τμήματα. Πάντως, υπάρχουν περιπτώσεις όπου άτομα που σήμερα εργάζονται στον ΚΟΤ, θα πρέπει να μετακινηθούν. Υπάρχουν, για παράδειγμα, 32 υπάλληλοι στο λογιστήριο, οι οποίοι είχαν την αρμοδιότητα για έλεγχο των τελών 3% που κατέβαλλαν τα ξενοδοχεία πριν από την επιβολή του ΦΠΑ, αλλά πλέον δεν χρειάζεται ένας τόσο μεγάλος αριθμός λειτουργών στο λογιστήριο του οργανισμού.

Με την Έμιλυ Μιντή, http://www.kathimerini.com.cy

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s