Δεν εκατάλαβες: Όλοι θέλουμε να σε εκποιήσουμε

Η στήλη λέει πάντα πως δεν είναι όλοι οι developers το ίδιο. Όταν όμως μιλούν ως Σύνδεσμος, δεν μπορεί να μην σχολιαστεί. Ο κ. Παντελής Λεπτός σχολίασε, πάλι, σε μια προσπάθεια να επηρεάσει τα του νόμου περί εκποιήσεων, πως θα γίνουν μαζικές εκποιήσεις, πως θα πέσουν οι τιμές και πως αυτό θα προβεί προς όφελος «ξένων συμφερόντων».

Η νέα τοποθέτηση του κ. Λεπτού προκάλεσε αντιδράσεις, ήδη. Ο οικονομολόγος Σωφρόνης Κληρίδης διερωτήθηκε αν πρέπει, όποιος εκφέρει γνώμη για το θέμα, να δηλώνει επίσης πόσα ΜΕΔ έχει. Η στήλη προσθέτει πως οφείλει να δηλώνει επίσης, από πότε άρχισαν τα ΜΕΔ του: Αν άρχισαν, για παράδειγμα, από το 2009, τότε οποιοσδήποτε είναι αυτός, έπρεπε να είχε εκποιηθεί πριν χρόνια.

Πρώτο, «μαζικές εκποιήσεις» θα γίνουν. Και πρέπει να γίνουν και να αφορούν στους μεγάλους οφειλέτες. Κατ’ ακρίβεια, έχουν ήδη καθυστερήσει πολύ κι αυτό βαίνει σε βάρος του τόπου. Οι μαζικές αυτές εκποιήσεις αφορούν ακριβώς σε εκείνους τους μεγάλους οφειλέτες που δεν αναλαμβάνουν τις υποχρεώσεις τους, αλλά περιπαίζουν κόσμο, πολιτικούς και τράπεζες, με κινέζους και αρειανούς που θα αγοράσουν «όπου να’ σαι» τα μεγάλα τους όνειρα.

Δεύτερο, όπως γράψαμε και παλαιότερα, εάν (για παράδειγμα) δίναμε δανεικά κι αγύριστα «και στον τελευταίο μισιαρό» του Coral Beach, θα «δημιουργούσε θέσεις εργασίας και ανάπτυξη» κι αυτός. Δεν ήταν κάποια επιχειρηματική μαγκιά να κτίζετε, κύριοι, με δανεικά τα οποία πληρώνονταν μόνο με νέα δάνεια, όπως γράψαμε («Το αμαρτωλό 2012 της Τράπεζας Κύπρου»). Αυτό, από μόνο του, θα έπρεπε να είχε οδηγήσει σε απομάκρυνση των συγκεκριμένων από τις θέσεις ελέγχου των εταιρειών (τους).

Τρίτο, αν πάνε σε «ξένα συμφέροντα» τότε δεν μας νοιάζει. Δεν μας νοιάζει διότι αυτοί φέρνουν επενδύσεις και οι «δικοί μας», μας τα τρώνε με τις «προσβάσεις» και τις ακαμακκωσύνες τους. Θέλουμε να βγούμε από την κρίση, θέλουμε δουλειές και ανάπτυξη. Και, για να εξασφαλίσει κέρδη, «ο ξένος» πρέπει να στήσει τις εταιρείες που «οι δικοί μας» διέλυσαν με δάνεια εκατοντάδων εκατομμυρίων που δεν είχαν ελπίδα αποπληρωμής, ποτέ –ούτε το 2009 όταν τα πράματα στην οικονομία ήταν καλά.

Τέταρτο, και με βάση τις θέσεις που κατείχαν οι «μεγάλοι», τόσο οργανικές σε ΧΠΙ όσο και σε σχέση με τα κόμματα, η Δικαιοσύνη θα έπρεπε να τους είχε αναλάβει προ πολλού και είναι μάλλον ντροπή για την Δημοκρατία που τουλάχιστον ορισμένοι δεν αντιμετώπισαν δικαστή. Ας μην μιλούν σήμερα για εκποιήσεις.

ENRON: Ανάπτυξη, θέσεις εργασίας και μεγάλα πρότζεκτ. Θέλει μόνο λίγη πίστωση χρόνου...

ENRON: Ανάπτυξη, θέσεις εργασίας και μεγάλα πρότζεκτ. Θέλει μόνο λίγη πίστωση χρόνου…

Πέμπτο, κάποιοι από τους μεγάλους οφειλέτες, κύριοι, αντιμετωπίζουν τα προβλήματα τους, είναι συνεργάσιμοι με τους δανειστές τους, και εξυπηρετούν τις υποχρεώσεις τους (πχ. Σιακόλας, Λούης). Έτσι, αυτοί δικαιούνται να έχουν άποψη, αφού έδειξαν πως είναι έντιμοι ως προς τις υποχρεώσεις τους.

Και, ναι, πρόκειται για ειλημμένες υποχρεώσεις.

Αντίθετα, κάποιοι άλλοι ακόμα συζητούν με τις τράπεζες τί λεφτά θα φέρουν από τις καταθέσεις τους στους «ξένους» (βλέπε τράπεζες) για να γλιτώσει ο τόπος από τις υποχρεώσεις τους.

Έκτο, με τέτοιες δηλώσεις, οι μεγάλοι κρύβονται πίσω από τους ανθρώπους που δεν έκαναν ακαμακκωσύνες με τα λεφτά των άλλων, αλλά σήμερα έχουν πρόβλημα λόγω καταστάσεων για τις οποίες δεν ευθύνονται. Οι μεγάλοι οφειλέτες, όμως, ευθύνονται και μάλιστα με τον πιο άμεσο τρόπο για την κρίση και θα έπρεπε να είχαν χάσει τον έλεγχο των εταιρειών τους, τουλάχιστον. Γι αυτό ας μην μιλούν για εκποιήσεις.

Τέλος, οι τιμές πρέπει να μειωθούν. Αυτή τη στιγμή είναι ακόμα σε επίπεδα φούσκας και δεν ανταποκρίνονται στα θεμελιώδη της οικονομίας. Αν έδωσες 234 εκατ. ευρώ για να κτίσεις ένα πράμα που δεν είναι τίποτε και βρίσκεται στην μέση του τίποτε, αυτό δεν σημαίνει πως η τιμή του είναι 234 εκατ. ευρώ.

Οι νέοι που μπαίνουν τώρα στη ζωή, πληρώνουν τις τιμές (σας) που δημιουργήθηκαν για να αγοράζουν οι Βρετανοί την εποχή της στερλίνας. Και, όσο δεν μειώνονται οι τιμές για να αντικατοπτρίζουν την αξία των ακινήτων (σας), δεν μπορεί η οικονομία να πάρει πάλι στροφές.

Με μειώσεις μισθών, με 50,000 άνεργους και με συνεχιζόμενη ύφεση, δεν δικαιούστε να βάζετε την πούγκαν σας πάνω από τις ανάγκες του τόπου –δηλαδή των υπόλοιπων κύπριων. Είμαστε εμείς το 99%.

Ναι, να προστατευτεί ο μικρός. Ναι, να στηριχτεί ο εργαζόμενος που τα έχασε όλα για να πληρωθούν τα γελοία όνειρα του καθενός που είχε «πρόσβαση» στα δάνεια. Αλλά ο μεγάλος οφειλέτης, η πέτρα του κακού για την κρίση (μαζί με τους τραπεζίτες και τον επόπτη, πάντα), καλύτερα να μην μιλά, γιατί πολλά χρωστά, όχι μόνο στις τράπεζες, αλλά κυρίως σε όλους μας.

Επίσης, πρέπει να προχωρήσει ένα σοβαρό ΓεΣΥ και να εκπονηθεί ΜΔΠ. Και τα λεφτά από το γκάζι, μακριά από τους πολιτικούς.

Advertisements

2 thoughts on “Δεν εκατάλαβες: Όλοι θέλουμε να σε εκποιήσουμε

  1. Ευχάριστη ριπή νουσιμαδας Μιχάλη που επισημαίνει το αυτονόητο: Ο κ. Λεπτός προστατεύει την πουγκα του σε βάρος των πολλών και της οικονομίας. Τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα όταν διαβάζεις ας πούμε Ειρήνη Χαραλαμπιδου και αντιλαμβανεσαι πως λέει τα ίδια με το Λεπτό. Τα κίνητρα εκεί είναι πολύ πιο γκρίζα και επικίνδυνα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s