Το ρωσικό εμπάργκο ταρακουνά την Ε.Ε.

Πλήγμα στα κυπριακά εσπεριδοειδή, «τζακ-ποτ» για την Τουρκία, ενώ απειλούνται οι δομές του διεθνούς εμπορίου-
Το 40% των εξαγωγών κυπριακών εσπεριδοειδών απορροφούσε η Ρωσία, με την Τουρκία να θεωρεί πια τις εξελίξεις «μεγάλη ευκαιρία».

Το Υπουργείο Εμπορίου διακηρύσσει ότι είναι σε θέση να βοηθήσει τους αγρότες που θα αναζητήσουν εναλλακτικές αγορές για τα προϊόντα τους.

mdeviedevΤα εμπορικά αντίποινα της Ρωσίας, μετά τις εξελίξεις στην Ουκρανία ανοίγουν μια νέα φάση στον «ψυχρό πόλεμο» της Ρωσίας με τη Δύση. Ο οικονομικός πόλεμος που έχει αρχίσει, με τις οικονομικές κυρώσεις από ευρωπαϊκής και αμερικανικής πλευράς, από τη μία, και τα εμπορικά αντίποινα από πλευράς των Ρώσων από την άλλη, απειλούν πολύ ευρύτερα τις οικονομικές ισορροπίες που έχουν σχηματιστεί σταδιακά από τα μέσα της δεκαετίας του 1990. Στο βάθος της κόντρας υπάρχουν πολλές δυνητικές προεκτάσεις, με πολλούς δυτικούς να σχολιάζουν ήδη πως και το εμπόριο ουρανίου μπορεί να αποτελέσει ζήτημα, ενώ στο θέμα της ενέργειας Ευρώπη και Ρωσία έχουν διαμορφώσει μια ισορροπία αλληλεξάρτησης, η οποία απαγορεύει ουσιαστικά στις δύο πλευρές την οποιαδήποτε κίνηση.

Η κίνηση της ρωσικής κυβέρνησης να επιβάλει εμπάργκο στις εισαγωγές τροφίμων από την Ε.Ε., τις ΗΠΑ και άλλα δυτικά κράτη, ωστόσο, αναμένεται πως θα προκαλέσει βαθύτερες αλλαγές στις εμπορικές σχέσεις. Πέρα από τον κίνδυνο πως ο οικονομικός πόλεμος θα προχωρήσει περαιτέρω, ενδεχομένως ακόμα και στο ουράνιο, οι αλλαγές που εκτιμάται από διάφορους αναλυτές πως θα φέρει το εμπάργκο, αν κρατήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να αποδειχθούν ακόμα και μόνιμες.

Πώς επηρεάζεται η Κύπρος
Μέσα στο πιο πάνω πλαίσιο επηρεάζεται και η Κύπρος. Όσον αφορά στις εξαγωγές τροφίμων που πλήττονται από το εμπάργκο, στο «δίχτυ» αναμένεται πως θα πιαστούν κατά βάση γεωργικά προϊόντα –και δη εσπεριδοειδή. Από τις συνολικές εξαγωγές της Κύπρου προς τη Ρωσία (συνολικά γύρω στα 25 εκατ. ευρώ το 2013), το 60% αφορά σε γεωργικά προϊόντα, κυρίως εσπεριδοειδή και ψάρια, με τον όγκο των εξαγωγών να ανέρχεται περίπου σε 11 χιλιάδες τόνους και την αξία να κινείται γύρω στα 13 εκατ. ευρώ.

Το υπόλοιπο 40% των κυπριακών εξαγωγών προς τη Ρωσία, αφορά κυρίως σε φάρμακα (φαρμακευτικά είδη, βιταμίνες, αντιβιοτικά), των οποίων η αξία ανέρχεται στα 6,9 εκατ. ευρώ. Αυτά τα προϊόντα, ωστόσο, δεν αναμένεται πως θα επηρεαστούν από το εμπάργκο.

Όσον αφορά στα γεωργικά προϊόντα, τα 13 εκατ. ευρώ που λαμβάνει η οικονομία από τις εξαγωγές προς τη Ρωσία αποτελούν μόλις το 0,8% των εξαγωγών της Κύπρου. «Η κατάσταση είναι σοβαρή, αλλά διαχειρίσιμη», σχολίασε στην «Κ» η Αλίκη Ιορδάνους, Λειτουργός Α΄ του Υπουργείου Εμπορίου και Βιομηχανίας . «Το Υπουργείο Εμπορίου είναι σε θέση να στηρίξει και να βοηθήσει τους αγρότες που θα αναζητήσουν εναλλακτικές αγορές για τα προϊόντα τους».

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, και ενώ τα Υπουργεία Εμπορίου και Εξωτερικών έχουν ήδη αρχίσει τις επαφές τους με την Κομισιόν και το Συμβούλιο, αλλά και τις συζητήσεις με τη Ρωσία για το όλο θέμα, προκύπτει και ένα ευρύτερο ζήτημα: Το εμπάργκο της Ρωσίας από τη στιγμή που θα κλείσει την πόρτα σε ευρωπαϊκά προϊόντα, αυτόματα ανοίγει την πόρτα σε ανταγωνιστές στη διεθνή αγορά.

Μπορεί μεν οι εξαγωγές εσπεριδοειδών να είναι συγκριτικά μικρές, στο 0,8% των εξαγωγών, αλλά τα στοιχεία δείχνουν πως η Ρωσία απορροφά το 40% των συνολικών εξαγωγών στον συγκεκριμένο τομέα. Εάν, επομένως, ευοδωθούν οι προσδοκίες των ανταγωνιστών μας να γεμίσουν το «κυπριακό» κενό στα ράφια των ρωσικών υπεραγορών, τότε το πλήγμα μπορεί να αποδειχθεί σοβαρότατο, και ενδεχομένως μόνιμο για την οικονομία.

Πάντως, η ανησυχία αυτή δεν είναι μόνο κυπριακή. «Η Ισπανία έχει παρόμοιο πρόβλημα, όπως και πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες του νότου, με τις οποίες ήδη συζητούμε τις αντιδράσεις μας, πέρα από τα όποια αντισταθμιστικά μέτρα μπορεί να πετύχουμε από την Κομισιόν», σχολιάζει η κ. Ιορδάνους. Οι Ισπανοί εξάγουν περίπου 1 εκατ. τόνους τον χρόνο προς τη Ρωσία, όσον αφορά στα εσπεριδοειδή.

Οι αλλαγές και η Τουρκία
Το γεγονός ότι οι ανταγωνιστές του ευρωπαϊκού προϊόντος προς τη Ρωσία έχουν ήδη «μυριστεί» την ευκαιρία, ενδέχεται να αλλάξει ριζικά την εικόνα των εμπορικών σχέσεων. Στη συγκεκριμένη αγορά ο ανταγωνισμός είναι πολύ έντονος, και παραγωγοί από πολλές χώρες (π.χ. Μαρόκο) επιθυμούν να αρπάξουν την ευκαιρία.
Στην Τουρκία, τον μεγαλύτερο ανταγωνιστή στην περιοχή, έχει ήδη σημειωθεί από εμπορικούς συνδέσμους, σε δημόσιες δηλώσεις τους, πως η ρωσική κυβέρνηση έδωσε αμέσως δεσμεύσεις στον λαό της πως δεν θα μείνει η χώρα χωρίς προϊόντα, και πως οι εισαγωγές θα αντικατασταθούν με προϊόντα από την Κεντρική Ασία, τη Λατινική Αμερική αλλά και άλλες χώρες, όπως την Τουρκία.

Ο Σεργκέι Αλεξέγιεβιτς Ντάνκβερτ , επικεφαλής της υπηρεσίας φυτοϋγιεινής και κτηνιατρικών υπηρεσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Ρωσίας, δήλωσε στο ITAR TASS πως η χώρα μελετά σοβαρά την πιθανότητα η Τουρκία να αντικαταστήσει τις ποσότητες που πλέον απαγορεύονται κάτω από το εμπάργκο. Η συγκεκριμένη υπηρεσία αποτελούσε μέχρι σήμερα το μεγαλύτερο εμπόδιο στις εξαγωγές φρούτων από την Τουρκία προς τη Ρωσία. Ο κ. Ντάνκβερτ δήλωσε επίσης πως η Τουρκία είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις ανάγκες της Ρωσίας «άμεσα», ενώ η Hurriyet Daily News έγραψε πως «συνομιλίες» για το θέμα θα άρχιζαν την περασμένη Πέμπτη, δηλαδή άμεσα.

Οι ρωσικές αρχές, πάντως, θα πρέπει να βρουν κάποιες λύσεις για το όλο ζήτημα που δημιουργείται με το εμπάργκο. Στη Μόσχα, για παράδειγμα, υπολογίζεται πως τα εισαγόμενα τρόφιμα αποτελούν το 60% – 70% της αγοράς, γεγονός που σημαίνει πως το λιανικό εμπόριο θα υποφέρει από το εμπάργκο αν δεν βρεθούν άμεσα εναλλακτικές επιλογές για τις εισαγωγές της χώρας.

Σε κάθε περίπτωση, το εμπάργκο βαθαίνει μια κρίση η οποία δεν φαίνεται πως θα έχει γρήγορο τέλος. Ήδη, έχουν απαγορευτεί οι υπερπτήσεις ουκρανικών αεροσκαφών, τα οποία χρησιμοποιούν τον εναέριο χώρο της Ρωσίας για πτήσεις προς και από την Ασία και Ειρηνικό. Οι δυτικές κυρώσεις που έχουν οδηγήσει σε κλείσιμο τη ρωσική εταιρεία χαμηλού κόστους «Ντομπρολιότ», πολύ πιθανόν να οδηγήσουν σε αντίποινα.

Γενικότερα, η ευρωπαϊκή οικονομία θα δεχτεί το βαρύτερο πλήγμα από τις ρωσικές κυρώσεις, ενώ στους υπολογισμούς του Βλαντιμίρ Πούτιν φαίνεται πως λήφθηκε υπόψη και το γεγονός ότι οι αγρότες αποτελούν ισχυρό λόμπι στα μεγάλα ευρωπαϊκά κράτη. Έτσι, η πολιτική πίεση αναμένεται πως θα αυξηθεί για τους ευρωπαίους ηγέτες. Την ίδια ώρα, δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που εκτιμούν πως οι τιμές των προϊόντων θα αυξηθούν λόγω της κρίσης, επηρεάζοντας έτσι την παγκόσμια αγορά γενικότερα.

Advertisements

One thought on “Το ρωσικό εμπάργκο ταρακουνά την Ε.Ε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s