Κατσώφ ο Χασάπης, επιστολή ο Σκορδής

Σχεδόν ένα χρόνο μετά την ανάληψη της καρέκλας, το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου οδεύει προς την απόφαση για αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας, με τους γνωστούς μεγαλοδικηγόρους να επιχειρούν την υστάτη αποτροπή της διάσωσης της τράπεζας.

Η δύσκολη αλήθεια για το Διοικητικό Συμβούλιο, είναι πως απέτυχε. Οι συνθήκες ήταν δύσκολες. Η πραγματικότητα ήταν εφιαλτική. Η εικόνα της τράπεζας ήταν τραγική. Ο τελικός στόχος, όμως, ήταν η διάσωση της τράπεζας.

Και σ’ αυτόν τον στόχο απέτυχε.
Οι εσωτερικές κόντρες δεν ήταν άσχετες με την αδυναμία της τράπεζας να αντιμετωπίσει τα προβλήματα. Η κόντρα του προέδρου του ΔΣ με την διεύθυνση της τράπεζας, δεν είναι άσχετη με αυτή την αποτυχία.

Οι παρασκηνιακές «βοήθειες» σε μεγαλοδανειστές οι οποίοι ακόμα δεν πλήρωσαν, δεν είναι ούτε αυτές άσχετες με την αποτυχία. Οι κομματικές διαθέσεις μελών του Διοικητικού Συμβουλίου (με αποθέωση τους προχτές στον Πρωταρά όπου οι συναντήσεις άρχισαν πλέον να γίνονται δημοσίως), αποτελούν την κορυφή τους παγόβουνου.

Με ένα ΔΣ που εξυπηρετεί τα κομματικά συμφέροντα, τί άλλο θα μπορούσες να περιμένεις; Το γεγονός ότι οι μεγαλοδανειζόμενοι, που δεν είδαν ούτε τρίχα τους να πειράζεται, έχουν το νεύρο να κάνουν ακόμα και δηλώσεις για τις εκποιήσεις, δείχνει πόσο λίγη είναι η πίεση που δέχονται.

Κάπως έτσι έφτασε η Τράπεζα Κύπρου στην αύξηση κεφαλαίου. Έστω κι αν διαβεβαίωνε τον Δεκέμβριο ο πρόεδρος του ΔΣ πως η τράπεζα («δεν ξέρω ακριβώς») θα περάσει το στρες τεστ, η δύσκολη αλήθεια είναι πως χωρίς την αύξηση κεφαλαίου η Κύπρου θα πρέπει να εθνικοποιηθεί, να ακολουθήσει την Λαϊκή στον τρίτο κύκλο της κόλασης και να φορτώσει τον μπελά για άλλη μια φορά στους φορολογούμενους. Δηλαδή τους υπόλοιπους.

Σε πρόσφατη συνέντευξη του στο Σίγμα, ο πρόεδρος του ΔΣ στήριξε την αύξηση κεφαλαίου ως απαραίτητη για την τράπεζα. Και έχει δίκαιο: Προϋπόθεση για κάτι να είναι αληθές, δεν είναι να μας αρέσει κιόλας.

Στην ίδια συνέντευξη, όμως, σχολίασε πως «το έργο του Διοικητικού Συμβουλίου ήταν απόλυτα πετυχημένο”, χωρίς ωστόσο να μπορεί να αναφέρει κάποια από τις επιτυχίες του, πέρα από την παράλογη προσδοκία πως θα διασωζόταν η κατάσταση κάπως από την China Glory, κάτι που από την πρώτη στιγμή φαινόταν πως δεν θα συμβεί.

Την ίδια στιγμή που ο πρόεδρος του ΔΣ κάνει διπλό κατσώφ για την αύξηση κεφαλαίου και πλέον την στηρίξει αντιλαμβανόμενος πως δεν θα υπάρχει τράπεζα αν δεν γίνει το «αναγκαίο», σχολιάζοντας μάλιστα πως η αύξηση είναι «προς το συμφέρον» των μετόχων, η Σκορδής και Παπαπέτρου κινεί και πάλι τα νήματα για να αποφευχθεί η αύξηση και να καταφέρουν ορισμένοι μεγαλομέτοχοι να αντλήσουν ό,τι μπορούν από την κατάσταση.

Rebecca+Tunney+Artistic+Gymnastics+World+Championships+Oq_BBV0VeE7l

Διπλό Κατσώφ. Με γωνίωση και ένα σάλτο τεντωμένο…

Δεν υπάρχει ένδειξη πως αντιλαμβάνονται πλήρως την κατάσταση. Η επιστολή δεν αναφέρει πόσες είναι η ανάγκες της τράπεζας σε κεφάλαιο, αν μπορεί να βρεθεί το κεφάλαιο επιβίωσης που χρειάζεται το συγκρότημα, ή πόσο θα αξίζουν οι μετοχές των σημερινών μετόχων αν δεν πετύχει η αύξηση κεφαλαίου. Ούτε

Το γεγονός, μάλιστα, πως η επιστολή του δικηγορικού γραφείου δεν καταφέρνει να διαχωρίσει ουσιαστικά την ονομαστική αξία από την αξία των μετοχών από την τιμή πώλησης, θα πρέπει να εγείρει πολλά ερωτηματικά. Η διαφορά μεταξύ των 10 σεντ της ονομαστικής αξίας και των 24 σεντ στα οποία πωλείται η μετοχή, χαρακτηρίζεται μάλιστα ως «premium» (!), λες και επιβλήθηκε διά αποφάσεως και όχι διά της επιβολής της αγοράς.

Εν τω μεταξύ, η προσπάθεια, με την στήριξη και άλλου μεγάλου δικηγόρου που μάλιστα έκανε και την θρυλική πλέον παρέμβαση από την πόρτα του board room («καλές αποφάσεις, κύριοι»), συνεχίζεται. Ο ίδιος, εδώ που τα λέμε, δεν επέμενε και για την Jefferies, που είχε δόσει μια προσφορά με τρεις παραγράφους γεμάτες από όρους κάτω από τους οποίους θα ισχύει η τιμή που προσφέρει;

Τέλοσπάντων, ο πελάτης του ενός ζήτησε γνωμάτευση από τον άλλο για την αύξηση κεφαλαίου, και το ΔΣ, με την εξίσου θρυλική μισοκοιμισμένη του διάθεση, διά του προέδρου του… ξέχασε να ζητήσει την άποψη του νομικού συμβούλου της τράπεζας.

Η ίδια, δηλαδή, εικόνα, που διέλυσε την τράπεζα, άλλαξε χρώματα και πρόσωπα και συνεχίστηκε με το νέο ΔΣ μέχρι που η αύξηση κεφαλαίου έγινε η μόνη ελπίδα της τράπεζας. Και, μετά που έφτασε στις εσχατολογικές τις προφητείες, η τράπεζα απλά συνέχισε να λειτουργεί με περισσότερη προσοχή στις εκδηλώσεις, τις λιμουζίνες, τις συναντήσεις, τα δείπνα στο σπίτι του ενός έξω από τα Λατσιά, και τα ποτά εις υγείαν του άλλου στον Πρωταρά.

Αν η τράπεζα ήταν υπόθεση των μετόχων και μόνο, θα είχαν κάθε δικαίωμα να την διαλύσουν για να αρπάξουν τα ‘ποφάγια και λοιπές εξασφαλίσεις για τα δάνεια. Αλλά η τράπεζα είναι υπόθεση από την οποία πονάμε όλοι.

Τα λάθη των προηγούμενων δεν αποτελούν άλλοθι για τους επόμενους, όπως άλλοθι δεν είναι η αδικία του πρώτου κουρέματος: Από τότε ως σήμερα, δεν ήταν «καταθέτες», αλλά είχαν μετατραπεί σε επενδυτές, μεγαλομετόχους και μέλη του ΔΣ, έστω κι αν δεν το ήθελαν. Και, εξ ορισμού η αποτυχία της τράπεζας είναι δική τους αποτυχία.

Επίσης, πρέπει να προχωρήσει ένα σοβαρό ΓεΣΥ και να εκπονηθεί ΜΔΠ. Και τα λεφτά από το γκάζι, μακριά από τους πολιτικούς.

Advertisements

2 thoughts on “Κατσώφ ο Χασάπης, επιστολή ο Σκορδής

  1. Παράθεμα: Τα δέκα συμπεράσματα του στρες τεστ | Η πελλάρα εν ΠΟΛΛΩΝ λογιών

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s