Η ώρα της κρίσεως για την Τρ. Κύπρου…

Συνεχίζονται οι παρασκηνιακές διεργασίες στην Τράπεζα Κύπρου εν όψει της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της ερχόμενης Τρίτης.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η συνέλευση μάλλον θα προχωρήσει με την έγκριση της αύξησης κεφαλαίου της τράπεζας, κατά 1 δισ. ευρώ, ενισχύοντας έτσι τα Βασικά Ίδια Κεφάλαια της τράπεζας στο 15,1%. Θα ενισχυθεί, ταυτόχρονα εμμέσως και η ρευστότητα της τράπεζας μέσα από τον «αέρα» που θα δημιουργηθεί στις προβλέψεις.

Επιπλέον, ανοίγει και ο δρόμος για διάθεση στην αγορά του καλυμμένου ομολόγου, επίσης 1 δισ. ευρώ, το οποίο σήμερα είναι δεσμευμένο για τον ELA, ανοίγοντας την πόρτα για ομαλοποίηση του προφίλ χρέους της τράπεζας. Θα αποτελέσει, έτσι, ένα κρίσιμης σημασίας βήμα προς την επιστροφή στην ομαλότητα και τη δυνητική επιστροφή στην πιστωτική επέκταση.

Πάντως, στο παρασκήνιο δεν έχουν σταματήσει οι κινήσεις μετόχων και εκπροσώπων τους, ακόμα και για μπλοκάρισμα της αύξησης κεφαλαίου. Πριν από έναν περίπου χρόνο, όταν η Ετήσια Γενική Συνέλευση είχε ψηφίσει για το υφιστάμενο Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας, είχε σταλεί ένα σημαντικό μήνυμα, το οποίο είχε τότε περάσει σε μεγάλο βαθμό απαρατήρητο.

Η Αρχή Εξυγίανσης τότε (Κεντρική Τράπεζα, Υπουργείο Οικονομικών και Αρχή Κεφαλαιαγοράς) είχαν υποβάλει λίστα 16 υποψηφίων για το ΔΣ, το οποίο θεωρήθηκε και «κλειδωμένο»: Από τη στιγμή που η Αρχή Εξυγίανσης κατείχε το 18% της Τράπεζας, η δημιουργία αντι-πλειοψηφίας ικανής να καταψηφίσει την λίστα της Αρχής είχε θεωρηθεί εξαιρετικά δύσκολη.

BankofCyprus_423-02Το περσινό…
Ολιγάρχες, ταμεία και άλλοι μεγαλομέτοχοι είχαν επιχειρήσει να συνεργαστούν, αξιοποιώντας και το γεγονός ότι τα γνωστά δικηγορικά γραφεία που κατείχαν πληρεξούσιο από πελάτες τους, μπορούσαν να συλλέξουν 2,5% των μετοχών στη μία περίπτωση και 5% σε μια άλλη, ενώ άλλα ουσιαστικά ποσοστά να ελέγχονται από άλλα τρία δικηγορικά γραφεία.

Έτσι, ο αριθμός των «παικτών» ήταν μικρός και η συνεργασία μόλις που απέτυχε. Κι αυτό, σε μεγάλο βαθμό, διότι η λίστα της Αρχής Εξυγίανσης περιείχε πολλά ονόματα που ήταν παραπάνω από αποδεκτά από τους μετόχους, αφού εκπροσωπούσαν ένα σημαντικό κομμάτι από αυτούς.

Ωστόσο, εστάλη και ένα μήνυμα, με τον κλήρο κάπως τυχαία να πέφτει στην Αλεξάνδρα Γαλανού η οποία βρισκόταν μεν στη λίστα των υποψηφίων της Αρχής, αλλά έτυχε (λόγω και απουσίας άλλης «πλάτης», αφού δεν εκπροσωπούσε συγκεκριμένα συμφέροντα) να μην εκλεγεί στο ΔΣ. Το μήνυμα εκείνο ήταν σαφές: Οι μέτοχοι μπορούν να συνεργαστούν μεταξύ τους σε αρκετό βαθμό για να επηρεάσουν το τελικό αποτέλεσμα στην εκλογή των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου.

Τότε, στην θέση της Αλεξάνδρας Γαλανού είχε εκλεγεί ο Ιωάννης Ζωγραφάκης, άτομο με μακρύ βιογραφικό κυρίως στην Ελλάδα αλλά και στενές πλέον σχέσεις με σημαντικό δικηγορικό γραφείο, το οποίο έχει συνεργασία και με τον αντιπρόεδρο του ΔΣ.

Η φετινή εικόνα
Το μήνυμα εκείνο είναι σήμερα στο μυαλό των μετόχων, και δη εκείνων που επιθυμούν να μπλοκάρουν την αύξηση κεφαλαίου την ερχόμενη Τρίτη. Μάλιστα, οι «διεργασίες» δίνουν και παίρνουν, συμπεριλαμβανομένου και δείπνου που έγινε πριν από τον δεκαπενταύγουστο στην οικία σημαίνοντος μέλους του Δ.Σ., με συγκεκριμένη συμμετοχή διοικητικών συμβούλων.

Η εικόνα έχει αλλάξει κάπως από πέρσι. Πρώτο, διότι αρκετοί από τους Ρώσους μετόχους που δεν επιθυμούσαν να δουν αύξηση κεφαλαίου («νέο κούρεμα»), έχουν εν τω μεταξύ πειστεί για την αναγκαιότητα, αφού η τράπεζα θα αποτύχει στο στρες τεστ χωρίς την αύξηση κεφαλαίου, χωρίς να συνυπολογίζονται και οι άλλες ανάγκες βιωσιμότητας της τράπεζας. Ανάμεσά τους φαίνεται πως είναι και ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ., ο οποίος σύμφωνα με στενούς παρατηρητές των όσων τεκταίνονται, «δεν είναι ενθουσιασμένος» με την αύξηση κεφαλαίου, αλλά τη «θεωρεί απαραίτητη για την επιβίωση του συγκροτήματος».

Ο κ. Strzhalkovskiy όμως δεν είναι ο μόνος από τους μετόχους των οποίων η εκπροσώπηση δέχεται ως ανεπιθύμητη αλλά αναγκαία την αύξηση. Το ίδιο συμβαίνει και με τον εκπρόσωπο (θεωρητικά τουλάχιστον) της πρώην Λαϊκής, αλλά και με δύο ακόμα Ρώσους που είναι μέλη του Δ.Σ.

Παρόμοια είναι και η στάση του προέδρου του Δ.Σ., ο οποίος σε πρόσφατες δηλώσεις του τοποθετήθηκε ανοικτά υπέρ της αύξησης κεφαλαίου, χαρακτηρίζοντας την ως «ουσιαστικό βήμα στο πλαίσιο της υλοποίησης του Σχεδίου Αναδιάρθρωσης του Συγκροτήματος».

Ο κ. Χασάπης, μιλώντας στο Σίγμα, ερωτήθηκε επίσης και για το κατά πόσον υπάρχουν μέτοχοι που αντιτίθενται στην αύξηση κεφαλαίου.

«Με περίπου 100.000 μετόχους είναι αναπόφευκτο ότι κάποιοι από αυτούς εκφράζουν ανησυχίες ή απογοήτευση, βλέποντας τη μείωση του ποσοστού συμμετοχής τους στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας», σχολίασε.

Εν τω μεταξύ, στην «απομόνωση» μπήκε (μετά από και εποπτικές παρεμβάσεις πέραν των άλλων θεσμικών αντιδράσεων) παράγοντας του Διοικητικού Συμβουλίου, ο οποίος είχε «συλληφθεί» να εξυπηρετεί κομματικά συμφέροντα σε βάρος της τράπεζας, όπως έγραψε και παλαιότερα η «Κ», προωθώντας στρατηγικές ανάγκες συγκεκριμένου πολιτικού χώρου, οι οποίες καμία σχέση δεν είχαν με το συμφέρον της Τράπεζας.

Η συνάντηση που είχε την περασμένη εβδομάδα με συγκεκριμένο πρόεδρο κόμματος στον Πρωταρά, δεν αποτελεί την ένδειξη που θεωρούν ορισμένοι, αφού η σχέση των δύο είναι πολύ βαθύτερη από μια απλή συνάντηση στον Πρωταρά.

Η απομόνωση του συγκεκριμένου μέλους του Δ.Σ. αφήνει εκτεθειμένα –και αποδυναμωμένα τα άλλα μέλη του Δ.Σ. που είχαν καθοδηγηθεί από τον συγκεκριμένο σύμβουλο.

Σημειώνεται πως η «δράση» του, αποτέλεσε και ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν στην πρόσφατη συνάντηση μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του προέδρου του Δ.Σ. της τράπεζας, σύμφωνα με απόλυτα ενήμερες πηγές.

Όλα τα πιο πάνω δείχνουν πως η ψήφιση της αύξησης κεφαλαίου θα γίνει κάτω από ισορροπίες πολύ διαφορετικές από εκείνες που υπήρχαν, όταν οι μέτοχοι έστελναν «μηνύματα» τον περασμένο Σεπτέμβριο. Οι ισορροπίες καθιστούν κάπως ευκολότερη την έγκριση της αύξησης κεφαλαίου από τους μετόχους της Τράπεζας.

Σε κάθε περίπτωση, κατά το «μέτρημα» της «Κ», οι πιο πολλοί από τους «θεσμικούς» μεγαλομετόχους –άτομα, φορείς και σύνολα που έχουν μακροπρόθεσμο συμφέρον στην τράπεζα- δείχνουν πως έχουν αντιληφθεί πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση της τράπεζας, με δύσκολη ρευστότητα (ας μην παραπλανεί η μείωση του ELA), αλλά και με πιεσμένα Βασικά Ίδια Κεφάλαια (10,6%) με τα οποία πάει στο στρες τεστ αν δεν γίνει αύξηση κεφαλαίου.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, το «μέτρημα» δείχνει πως πολλά θα εξαρτηθούν από το πόσοι μέτοχοι θα λάβουν μέρος στην ΕΓΣ είτε προσωπικά είτε μέσω πληρεξούσιου.

Καταψηφίζουν
Η αύξηση, αν τελικά εγκριθεί, δεν θα εγκριθεί χωρίς αντίσταση. Η επιδεικτικά «ομόφωνη» απόφαση του Δ.Σ. για αύξηση κεφαλαίου πριν από μερικές εβδομάδες δεν πρέπει να παραπλανεί. Εξάλλου, οι παρασκηνιακές κινήσεις δείχνουν πως υπάρχουν και περιπτώσεις στις οποίες άλλαξαν γνώμη μέλη του Δ.Σ., μετά την απόφαση για ενίσχυση του κεφαλαίου.

Από τη μία, υπάρχει μέλος του Δ.Σ. που εκπροσωπεί συμφέροντα που είναι αντίθετα με την αύξηση κεφαλαίου ανεξάρτητα με τις οικονομικές καταστάσεις της τράπεζας, αφού σχετίζονται με το ενδιαφέρον του για διάφορα ενεργητικά και όχι για την τελική απόδοση της μετοχής.

Από την άλλη, δύο δικηγορικά γραφεία, που εκπροσωπούν τουλάχιστον τρεις Συμβούλους που δεν επιθυμούν σε καμία περίπτωση να γίνει αύξηση κεφαλαίου, ήδη κινήθηκαν παρασκηνιακά για να απορριφθεί η αύξηση. Η στενή σχέση του ενός δικηγόρου με τους πελάτες του, φαίνεται και από το δεδομένο πως πολύ συχνά συνοδεύει τη μία εξ αυτών στις διάφορες συναντήσεις του Δ.Σ.

Οι προθέσεις της κυρίας Anshakova δεν είναι προφανείς, αλλά η ίδια χαρακτηρίζεται από τουλάχιστον τέσσερις πηγές ως «επαγγελματίας», «σοβαρή» και «διαβασμένη» ως προς τις ανάγκες της τράπεζας. Ο δεύτερος Σύμβουλος-πελάτης του ίδιου γραφείου (Σκορδής και Παπαπέτρου) σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της «Κ», επίσης δεν επιθυμεί να δει αύξηση κεφαλαίου.

Σε κάθε περίπτωση, η επιστολή του γραφείου Σκορδή και Παπαπέτρου, την περασμένη εβδομάδα, οδήγησε σε πολλές αντιδράσεις, εν μέρει διότι προηγήθηκε και γνωμάτευση για την αύξηση, ενώ ακολούθησαν και σχετικές επιστολές προς τον υπουργό Οικονομικών, τη διοικήτρια της Κεντρικής και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σχετικά με το θέμα. Άξιο απορίας είναι γιατί τα μέλη του Δ.Σ. που ψήφισαν υπέρ της αύξησης, σήμερα κινούνται εναντίον της, μόλις μερικές εβδομάδες αργότερα.

Το δεύτερο δικηγορικό γραφείο, (Βασιλειάδης), φαίνεται πως δεν έχει την ίδια διάθεση να κινηθεί κατά της αύξησης, χωρίς ωστόσο να συμβαίνει το ίδιο και με τους πελάτες του, μερικοί εκ των οποίων φέρονται να παραχώρησαν πληρεξούσιο στο γραφείο Σκορδής και Παπαπέτρου για την ψήφο τους στην ΕΓΣ.

Τρεις πηγές πάντως συνδέουν το συγκεκριμένο γραφείο (Σκορδής) και με την πρόταση των Jefferies, χωρίς ωστόσο να μπορεί η «Κ» να επιβεβαιώσει από ανεξάρτητη πηγή την πληροφορία αυτή.

Πάντως, δεν έχει ακόμα αντιστραφεί η πολύ άσχημη εντύπωση που προκλήθηκε όταν κορυφαίο στέλεχος του γραφείου Βασιλειάδης είχε περιφερθεί πέριξ του χώρου συνεδρίας του Δ.Σ. όταν αποφασιζόταν η αύξηση κεφαλαίου, με την παρέμβασή του –από την πόρτα– με το θρυλικό πλέον «καλές αποφάσεις, κύριοι».

Άλλο μέλος του Δ.Σ., που επιχείρησε εμμέσως και την εξαγορά ενεργητικών των πελατών της τράπεζας, δεν φαίνεται πως θα συμφωνήσει με την αύξηση, και η ψήφος του πρέπει να θεωρείται βέβαιο πως θα είναι αρνητική.

Πολλά θα εξαρτηθούν από την προσέλευση των μετόχων στην ψηφοφορία (ή και στην παροχή πληρεξουσίων σε εκπροσώπους τους), αφού μια μειοψηφία 25% μπορεί να σταματήσει την αύξηση κεφαλαίου. Η μειοψηφία υπολογίζεται επί των παρόντων, και όχι επί του συνόλου. Έτσι, η προσέλευση μπορεί τελικά να κρίνει πολλά.

Σε κάθε περίπτωση, και με δεδομένο ότι δεν υπάρχει «Σχέδιο Β» για την τράπεζα, υπάρχει και η εκτίμηση πως τελική καταψήφιση δεν θα προχωρήσει και πως ενδεχομένως οι πιέσεις να σχετίζονται με επικείμενες αλλαγές στην σύσταση του Δ.Σ. ή άλλες απαιτήσεις διάφορων εμπλεκομένων.

Αλλαγές στο Δ.Σ.

Η αύξηση κεφαλαίου, η οποία θα αποτελέσει την μεγαλύτερη Άμεση Ξένη Επένδυση στην ιστορία της Δημοκρατίας (εξαιρουμένου του δημόσιου χρέους) εκτιμάται πως θα φέρει πολλές αλλαγές στο Δ.Σ., κάτι που τα μέλη του Σώματος δεν φαίνεται να ξεχνούν. Οι κινήσεις έχουν πλέον στραφεί, από την αποτροπή της αύξησης, στην στήριξη της με προφανή στόχο να επιφέρουν θετική αντιμετώπισή τους από τους νέους μετόχους και επομένως παραμονή τους στις σημερινές τους θέσεις.

Το βέβαιο είναι πως η αύξηση κεφαλαίου θα αλλάξει σημαντικά τις ισορροπίες. Το ύψος του «κουρέματος» των σημερινών μετόχων, οι οποίοι εκ των πραγμάτων ως μέλη του ΔΣ δεν κατάφεραν να βάλουν την τράπεζα σε πορεία επιβίωσης, θα διαφανεί και από το ύψος της συμμετοχής τους στην αύξηση μέσω του claw-back.

Θα κινείται πάντως κοντά στο 50%, το οποίο όμως αφορά στην επιρροή τους (ποσοστό) και όχι στην αξία των μετοχών που κατέχουν. Ωστόσο, τόσο το γκρουπ του Wilbur Ross, όσο και η EBRD πρέπει να θεωρείται βέβαιο πως θα συμμετέχουν διά εκπροσώπων τους στο νέο Δ.Σ. που θα διαμορφωθεί.

Όσον αφορά στην EBRD, σημειώνεται πως η συμμετοχή της στο ΔΣ ήταν εκ των προϋποθέσεων που είχαν τεθεί για τη συμμετοχή της –στο ουσιαστικό 5,7%– στην τράπεζα. Κι αυτό, διότι ο διεθνής οργανισμός εξέφραζε εξ αρχής ανησυχίες για τον τρόπο λειτουργίας του ΔΣ, αλλά και για την εταιρική διακυβέρνηση γενικότερα στην τράπεζα.

Έτσι, η ουσιαστική του συμμετοχή, αλλά και οι πιέσεις (μέσω των μετοχών του) για αλλαγές στη σύσταση του Δ.Σ., πρέπει να θεωρούνται δεδομένες.

Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με τον Wilbur Ross. Σημειώνεται πως οι οίκοι που ελέγχει, όπως η invesco, «μαζεύουν» από καιρό, εκτός πατώματος, μετοχές της τράπεζας. Δύσκολα θα αφήσει ο επενδυτής ένα ουσιαστικό του άνοιγμα να προχωρήσει χωρίς εκπρόσωπό του στο ΔΣ.

Παρόλο που υπάρχουν δύο κενές θέσεις στο ΔΣ της τράπεζας, πρέπει να θεωρείται βέβαιο πως δεν θα συμπληρωθούν απλώς αυτές οι θέσεις, αλλά θα υπάρξει και αποχώρηση τουλάχιστον ορισμένων από τα σημερινά μέλη του Δ.Σ.

Όλα τα πιο πάνω εξαρτώνται πάντα από την υπόθεση πως η αύξηση κεφαλαίου θα εγκριθεί από την Έκτακτη Γενική Συνέλευση. Έστω κι αν αυτό το σενάριο δείχνει να είναι το επικρατέστερο, δεν μπορεί τίποτε να θεωρηθεί βέβαιο μέχρι «να ανοίξει η ττενέκκα».

Εάν δεν εγκριθεί η αύξηση, τότε το μέλλον της Τράπεζας παραμένει εξαιρετικά αμφίβολο, με την εθνικοποίησή της να θεωρείται ως μακράν το επικρατέστερο σενάριο, ενώ αν αντέξει μέχρι και το στρες τεστ, τότε οι αλλαγές που θα προκληθούν από την αποτυχία της Τράπεζας, θα είναι ραγδαίες.

Αυτό που φαίνεται πως δεν γίνεται αντιληπτό και από τους εκτός-της-τράπεζας «ενδιαφερόμενους» (π.χ. μεγάλους δανειολήπτες) είναι πως σε περίπτωση αποτυχίας της, η Τράπεζα θα πωλήσει σε fire sale τα ενεργητικά της σε ενδιαφερόμενα ταμεία. Τότε, η πίεση στους δανειολήπτες θα είναι πολύ διαφορετική από τη σημερινή, και σίγουρα λιγότερο υποφερτή.

3 thoughts on “Η ώρα της κρίσεως για την Τρ. Κύπρου…

  1. Θα κινείται πάντως κοντά στο 50%, το οποίο όμως αφορά στην επιρροή τους (ποσοστό) και όχι στην αξία των μετοχών που κατέχουν. Ωστόσο, τόσο το γκρουπ του Wilbur Ross, όσο και η EBRD πρέπει να θεωρείται βέβαιο πως θα συμμετέχουν διά εκπροσώπων τους στο νέο Δ.Σ. που θα διαμορφωθεί.ΠΩΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΑΥΤΟ?ΘΑ ΔΩΣΟΥΝ ΜΕΤΟΧΕΣ ΕΝΑΝΤΙ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΟΥ?Γιατί δεν μου βγαινει?

  2. Στην ουσία από ότι καταλαβαίνω η αξία των μετοχών θα μείνει η ίδια(κάποιος με 100κ μετοχές θα πάρει 1000κ νέες μετοχές; των 0,10 αλλά ως ποσοστό στο σύνολο των μετοχών θα έχει φάει κούρεμα περίπου 50%.Σωστά?το θέμα του αποθεματικού τι θα γίνει?θα «μοιραστεί»μεταξύ νέων και παλαιών?

  3. Μετά θα σου κάνει και ένα split γιατί τόσα δις δεν «τρέχουν» και θα σε καθαρίσουν σαν αυγό.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s