Τράπεζα Κύπρου: Νέα αρχή ή chaebol;

Η επόμενη ημέρα της Τράπεζας Κύπρου βρίσκει τον οίκο να αναζητά τα επόμενα του βήματα. Ήδη, οι σχεδιασμοί είναι προχωρημένοι: Η διάθεση στην αγορά του ομολόγου (1 δισ) της Λαϊκής που είναι σήμερα δεσμευμένο για τον ELA, η ανάκτηση δανείων, η εισαγωγή προσωρινά στο ΧΑΚ και σε δύο τρίμηνα στο LSE και η συνέχιση του εξορθολογισμού στην λειτουργία του οίκου, παραμένουν ψηλά στις ανάγκες της τράπεζας.

Ούτε έχει τελειώσει η αυτό-διάσωση του οίκου μέσα από την σημαντική ενίσχυση του κεφαλαίου, το οποίο θα επηρεάσει το σημείο εκκίνησης για το στρες τεστ, μέσα από την αξιολόγηση ενεργητικών. Η πορεία παραμένει ακόμα πολύ μεγάλη, δύσκολη και χωρίς εγγυημένο αποτέλεσμα.

241012 Chaebol 1Αυτό που μπορεί, ωστόσο, να ελπίζει η τράπεζα, είναι πως μπαίνει πλέον στην λογική της «νέας αρχής». Εκ φύσεως, και αναπόφευκτα, οι καταθέτες που υποχρεώθηκαν να γίνουν επενδυτές μέσα από το κούρεμα, συνέχισαν σε μεγάλο βαθμό να αντιμετωπίζουν την τράπεζα ως καταθέτες που έχασαν λεφτά.

Γι αυτό, εξάλλου, και ήταν τόσο δύσκολο για μερικούς να αποδεχτούν αυτό που έλεγαν τα νούμερα της τράπεζας, ότι δηλαδή η αύξηση κεφαλαίου δεν αποτελεί «επιλογή» αλλά ανάγκη. Κανείς δεν φταίει γι αυτό: Είναι στη φύση των κουρεμάτων.

Από την άλλη, η είσοδος των νέων επενδυτών, και δη της EBRD, ανοίγει την πόρτα για μια νέα λογική στην διαχείριση της τράπεζας, με με μεγάλες προεκτάσεις. Η EBRD δεν μπαίνει εύκολα σε συμβούλια, εκτός από περιπτώσεις όπου επενδύει η ίδια σε νεοσύστατο πρότζεκτ.

Για να μπεί, είχε θέσει προϋποθέσεις, ανάμεσά τους και η διόρθωση της εταιρικής διακυβέρνησης αλλά και ο τρόπος λειτουργίας του Διοικητικού Συμβουλίου. Γι αυτό και η παρουσία της στο ΔΣ υπόσχεται πολλά για την τράπεζα.

Με την δική της σειρά, η Invesco και οι άλλες επιχειρήσεις του Wilbur Ross, φαίνεται πως ποντάρουν στην μακροοικονομική πορεία της Κύπρου περισσότερο από ο,τι στην ίδια την τράπεζα, η οποία ήταν η μοναδική επενδυτική ευκαιρία που του πρόσφερε δυνητικά κέρδη με ικανοποιητικό όγκο.

Για να μπει, πρέπει να διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο και η «παρέα», μεταξύ των οποίων και η EBRD, που λειτουργεί ως εχέγγυο πως δεν θα γίνουν νέα περίεργα πράματα στην τράπεζα. Για να γράψει κέρδη ο κ. Ross, πρέπει η τράπεζα να πάει καλά.

Η κρίση στην Λαϊκή και την Τράπεζα Κύπρου είναι «κορεάτικη». Δεν θυμίζει τόσο Ελλάδα, Ισπανία ή Ευρωπαϊκό Νότο, όσο θυμίζει τα chaebol με τα συνδεδεμένα δάνεια, την απερίσκεπτη αναζήτηση κέρδους από «καυτά» λεφτά και βραχυπρόθεσμες καταθέσεις σε ξένο νόμισμα, και την αναζήτηση πολιτικών και κοινωνικών ενοικίων από τους ένοικους των άνω ορόφων της τράπεζας.

Ενώ αναμένεται η ανακοίνωση της τράπεζας με την οποία θα συγκαλείται Ετήσια Γενική Συνέλευση για την διαμόρφωση νέου ΔΣ μετά την αλλαγή του μετοχολογίου, το πρώτο από τα ζητούμενα είναι να σκεφτούν καλά στην Αγία Παρασκευή την σύσταση του νέου σώματος.

Τα «καλά βιογραφικά», με εντυπωσιακή πορεία και πολλούς υψηλούς διορισμούς, προβάλλονται πολύ συχνά ως επιλογές στους ξένους επενδυτές, ιδίως ως προς την επιλογή του νέου προέδρου της τράπεζας, αν αυτός τελικά αλλάξει.

Κάτι τέτοιο, όμως, δεν αρκεί και σίγουρα δεν μπορεί να πείσει τους κύπριους (πλέον) καταθέτες και τους καταθέτες που παρακολουθούν στενά την τράπεζα, πως κάτι έχει αλλάξει ριζικά. Τα chaebol, τα zaibatsu, πρέπει να σπάσουν.

Γι αυτό και τα ονόματα που θα μπουν στο τραπέζι πρέπει να είναι φρέσκα, χωρίς φορτωμένο παρελθόν, χωρίς ρόλο και λόγο στην πορεία που έφερε την οικονομία στην σημερινή της κατάσταση, και πάνω από όλα χωρίς συμμετοχή τους στην συγκάλυψη της πραγματικής εικόνας που είχαν οι τράπεζες πριν να την ξεσκεπάσει η κρίση.

Και, σίγουρα, δεν μπορεί η λίστα να έχει ονόματα που πιθανόν κάποια στιγμή να βρεθούν μπλεγμένα σε έρευνες για την οικονομία.

Η νέα αρχή της τράπεζας, περίπου στα μέσα της κρίσης όπου βρισκόμαστε, πρέπει να ενισχύει την εικόνα (και την πραγματικότητα) μιας νέας αρχής. Θα μπορούσε να είναι και κάποιος ξένος, γιατί όχι;

Επίσης, πρέπει να προχωρήσει ένα σοβαρό ΓεΣΥ και να εκπονηθεί ΜΔΠ. Και τα λεφτά από το γκάζι, μακριά από τους πολιτικούς.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s