Σε παγίδα η ρευστότητα, χωρίς πυρομαχικά η ΕΚΤ

Σημαντική, αλλά έμμεση, η επίδραση που αναμένεται στην Κύπρο από τις αποφάσεις

Χωρίς ομοφωνία (αλλά με «άνετη πλειοψηφία») αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την αυξημένη παροχή χρήματος στην οικονομία του ευρώ μέσα από την αγορά ενεργητικών, κυρίως καλυμμένων ομολόγων. Σε συνδυασμό και με την νέα μείωση των επιτοκίων, η κίνηση της ΕΚΤ ισοδυναμεί, ουσιαστικά, με ποσοτική χαλάρωση, αλλά με πιο «ορθόδοξα» μέσα. Ωστόσο, η ΕΚΤ δεν θα προχωρήσει στην «αμερικάνικη» επιλογή της fed, με την αγορά κρατικών ομολόγων, κάτι που ούτως ή άλλως δεν αναμενόταν.  Η κίνηση, την οποία ανακοίνωσε ο Μάριο Ντράγκι σχολιάζοντας πως αυτή η κίνηση θα βάλει ένα τέλος στην αβεβαιότητα της αγοράς κατά πόσον η ΕΚΤ θα συνεχίσει την χαλαρή νομισματική της πολιτική, εκτιμάται πως θα ενισχύσει από την μια την τάση υποτίμησης του ευρώ, αλλά από την άλλη εισπράττεται με ανακούφιση από τις αγορές.

liquidity trapΗ στασιμότητα στο ευρωπαϊκό ΑΕΠ και την ανεργία, σε συνδυασμό με τον εναρμονισμένο πληθωρισμό της τάξης του 0,3% που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα η Eurostat, είχαν προμηνύσει την συνέχιση της χαλαρής νομισματικής πολιτικής, στόχος της οποίας είναι να δοθεί μια τόνωση στην αγορά του Ευρώ. Πλέον, τα όρια της νομισματικής χαλάρωσης φαίνεται πως έχουν ξεπεραστεί, και γι αυτό η ΕΚΤ, πέρα από την νέα μείωση των επιτοκίων της, στρέφεται και προς την αγορά καλυμμένων ομολόγων, η οποία θα αρχίσει από τον Οκτώβριο.

Η Κύπρος δεν αναμένεται να επηρεαστεί άμεσα, αφού η συνεχιζόμενη αντιδιαμεσολάβηση του τραπεζικού συστήματος έχει «σπάσει» τον μηχανισμό μετάδοσης των πολιτικών της ΕΚΤ προς την οικονομία. Ωστόσο, η προοπτική ενίσχυσης της ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας, λειτουργεί θετικά. Σημειώνεται επίσης, πως με τις κινήσεις της ΕΚΤ, εντείνεται η «πείνα για αποδόσεις» των επενδυτών, και αναμένεται πως θα ενισχύσει την διάθεση ξένων επενδυτών να στραφούν προς επιλογές όπως ενεργητικά που βρίσκονται στην Κύπρο.

Με την διάθεση των μεγάλων δανειοληπτών πλέον να αλλάζει, κάτω από την πίεση των τραπεζών και με το ενδεχόμενο ψήφισης –κάποια στιγμή- του νόμου για τις εκποιήσεις, είναι προφανές πως θα πρέπει να αναμένονται νέες πωλήσεις μεγάλων αναπτύξεων. Επιπλέον, η Τράπεζα Κύπρου αλλά και η Δημοκρατία βρίσκονται ήδη στο στάδιο του σχεδιασμού (έστω και αρχικού) για έκδοση ομολόγων στην διεθνή αγορά πριν το τέλος του έτους. Η μείωση των αποδόσεων διεθνώς που προκαλεί η ΕΚΤ με την νέα της απόφαση, θα ενισχύσει την «όρεξη» των επενδυτών για τέτοιες εκδόσεις, όπως θα ενισχύσει και την διάθεση για εξαγορά περιουσιακών στοιχείων.

Υπάρχουν και ανησυχίες

Σε αντίθεση με την αμερικανική Fed, τα πρακτικά των συνεδριάσεων της ΕΚΤ δεν δίνονται στην δημοσιότητα. Έτσι, δεν είναι γνωστό ποιοι ήταν οι διαφωνούντες με την απόφαση της ΕΚΤ. Πρέπει, ωστόσο, να θεωρείται βέβαιο πως αντίθεση εξέφρασε η Γερμανία στην απόφαση, αφού ο πρόεδρος της Bundesbank, Jens Weidmann είχε σχολιάσει αρνητικά μια τέτοια απόφαση προ ημερών. Οι γερμανοί αναλυτές θεωρούν την εξαγορά ενεργητικών ως μια κίνηση ενίσχυσης των «προβληματικών» οικονομιών, σε βάρος των πιο συνετών. Με την κίνηση, σχολιάζουν, η ΕΚΤ μειώνει τα κίνητρα για πιο συνετές οικονομικές πολιτικές.

Αναλυτές, μάλιστα, από την Γερμανία σχολίασαν πως η απόφαση ήταν εκτός όρων εντολής της ΕΚΤ, ενώ και η αναμενόμενη αντίδραση, πως εξαντλεί τα πυρομαχικά της, ακούστηκε από πολλούς σχολιαστές, και όχι άδικα.

Με βάση τις «παραδοσιακές» θέσεις των διαφόρων χωρών, εκτιμάται πως η Αυστρία και η Ολλανδία τάχθηκαν επίσης εναντίων της απόφασης, χωρίς ωστόσο να υπάρχει σαφής ένδειξη.

Σε κάθε περίπτωση, η κίνηση αποτελεί ουσιαστικά μια από τις τελευταίες επιλογές της ΕΚΤ, την ώρα που πολλοί ελπίζουν πως η κίνηση, με την νέα νομισματική χαλάρωση, θα ενισχύσει την ευρωπαϊκή οικονομία και θα τονώσει την ανάκαμψη που σήμερα είναι τόσο αναιμική, που μοιάζει με πλήρη στασιμότητα. Με τις επιλογές μείωσης των επιτοκίων να είναι προβληματικές, πρώτο διότι η ευρωζώνη κινείται πλέον κοντά στα όρια μιας «ιαπωνέζικου» τύπου «παγίδας ρευστότητας», και δεύτερο διότι ο μηχανισμός μετάδοσης της χαλάρωσης (η πιστωτική επέκταση από τις τράπεζες) δεν υπόσχεται να λειτουργήσει κάτω από τις σημερινές μακροοικονομκές συνθήκες, και αυξημένο ρίσκο και μεγάλες εποπτικές πιέσεις στις τράπεζες της Ευρώπης. Οι τράπεζες της ευρωζώνης δεν αποφεύγουν τον δανεισμό εξ αιτίας της ρευστότητας, αλλά εξ αιτίας άλλων παραμέτρων της οικονομίας. Έτσι, δεν είναι βέβαιο πως θα καταφέρει κάτι η μείωση των επιτοκίων (πέρα από την κάποια υποτίμηση του Ευρώ), γεγονός που αναγκάζει την ΕΚΤ να υιοθετήσει και την αγορά ενεργητικών. Πάντως, το σκηνικό δεν αναμένεται να ξεκαθαρίσει πριν τα στρες τεστ.

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s