Καθυστέρηση στη δόση, ανησυχία για στρες τεστ

Προβληματισμό για τις προεκτάσεις που θα προκύψουν μετά τις αποφάσεις της Βουλής το περασμένο Σάββατο εκφράζου αναλυτές και αξιωματούχοι σε Βρυξέλλες αλλά και στην Λευκωσία.

Η απόφαση της Βουλής, με την ψήφιση των τεσσάρων “συνοδευτικών” νομοσχεδίων φαίνεται πως “καθιστά αδύνατη” την έγκριση της δόσης από το Eurogroup στο τέλος της εβδομάδας.

eurogroupΗ «συμφωνία» του περασμένου Σαββάτου ήταν ξεκάθαρη: Η Βουλή θα περάσει σε «συνοδευτικά» νομοθετήματα όλα εκείνα τα σημεία με τα οποία διαφώνησε η Τρόικα, με στόχο να παραμείνει «καθαρό» το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις.

Με αυτό τον τρόπο, σύμφωνα πάντα με την συμφωνία των κομμάτων, ο Πρόεδρος θα μπορεί να αναπέμψει τα «συνοδευτικά» νομοσχέδια, ανστέλλοντας έτσι την εφαρμογή τους και κερδίζοντας χρόνο μέχρι την ολοκλήρωση της συνεδρίας του Eurogroup.

Η συμφωνία ήταν ουσιαστικά μια «εξυπνάδα» των κοινοβουλευτικών κομμάτων, τα οποία επέτρεψαν με αυτό τον τρόπο στον Υπουργό Οικονομικών να πάει στο Μιλάνο την Παρασκευή με ένα «αγνό» και απόλυτα αποδεκτό νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις στις αποσκευές του.

Την ίδια ώρα, όλες οι ενστάσεις της Τρόικας θα βρίσκονταν υπό νομική δομικασία και επομένως σε αναστολή.

Όλα δείχνουν, όμως, πως η Τρόικα δεν έχει την διάθεση να «ξεγελαστεί» από την εξυπνάδα που έγινε. «Δεν είναι δυνατόν να γνωρίζουν τί αποτέλεσμα θα προκύψει στα δικαστήρια», σχολιάζει αρμόδια πηγή. «Θα δεχτούν την εκταμίευση όταν θα έχει ξεκαθαρίσει το όλο ζήτημα, δηλαδή όταν θα έχει λάβει τις δικές του αποφάσεις το Ανώτατο Δικαστήριο».

Με βάση αυτές τις τοποθετήσεις, οι οποίες συμφωνούν και με σχόλια άλλων, χαμηλόβαθμών «τροϊκανών» και με παρατηρήσεις αναλυτών, το πιο πιθανό ενδεχόμενο φαίνεται πως είναι η αναστολή της λήψης αποφάσεων για την επόμενη δόση από το Eurogroup.

Σε γενικές γραμμές, το Eurogroup τίνει να αποφεύγει τις αρνητικές αξιολογήσεις. Με δεδομένο ότι, υπό τις πειστάσεις είναι αδύνατη μια θετική αξιολόγηση, εκτιμάται πως η στάση που θα τηρήσουν οι υπουργοί οικονομικών, θα είναι παρόμοια με εκείνη που τήρησαν πολλάκις και στην Ελλάδα, με αναβολή της αξιολόγησης, μέχρι να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα.

Η Δημοκρατία, πάντως, έχει ένα «μαξιλαράκι» εν όψει της λήψης αποφάσεων για την εκταμίευση. Το πραγματικό πρόβλημα δεν φαίνεται πως σχετίζεται καθόλου με τις άμεσες ανάγκες δημοσιονομικών δαπανών, αλλά με το επικείμενο στρες τεστ.

Όπως έγραψε η «Κ» και παλαιότερα, είναι πολύ δύσκολη η επιτυχία όλων των υπό δοκιμασία ιδρυμάτων της Κύπρου στο στρες τεστ, αν δεν κριθεί ως απο την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή πως το νομικό πλαίσιο για τις εκποιήσεις, επιτρέπει στις τράπεζες να ασκήσουν πίεση στους μεγάλους δανειολήπτες εκποιόντας τις περιουσίες τους.

Σημειώνεται πως, το θέμα της πρώτης κατοικίας κρίνεται ως δευτερρεύον, αφού τόσο στο ίδιο το νομοσχέδιο όσο και στο Μνημόνιο, η πρώτη κατοικία προστατεύεται.

Γι αυτό και, τόσο η Τρόικα όσο και η EBA θεωρούν πως οι παράπλευρες τροπολογίες έχουν ως στόχο την προστασία των μεγάλων δανειοληπτών και όχι των μικρών «για τους οποίους ούτως ή άλλως δεν έχει λογική στο profit-and-loss των τραπεζών η εκποίηση».

Από τη στιγμή, ωστόσο, που ισχύουν τα τέσσερα «συνοδευτικά» νομοσχέδια, η κατάσταση που διαμορφώνεται έχει να κάνει με τους υπολογισμούς, τόσο της πιθανότητας αποτυχίας των δανείων (PD) όσο και της ζημιάς σε περίπτωση αποτυχίας (LGD).

Τα «μαθηματικά» του στρες τεστ καθιστούν κάτι παραπάνω από αμφίβολη την επιτυχία στο τεστ αφού μηδενίζονται οι αξίες των εξασφαλίσεων και υποθηκών σε ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα.

Αυτό που είναι σαφές, είναι πως οι τράπεζες έχουν μπροστά τους επενδυτές οι οποίοι θα δεχτούν την πίεση, ενώ στην περίπτωση του Συνεργατισμού θα χρησιμοποιηθεί, αναγκαστικά, το «μαξιλαράκι» που έχει διαμορφωθεί.

Με αυτή την εξέλιξη, για πρώτη φορά από την αρχή του Μνημονίου η κυβέρνηση θα δεχτεί πιέσεις στα δημόσια οικονομικά: Η αρχή της λιτότητας, με επίκεντρο το μισθολόγιο του δημοσίου αλλά και την φορολόηγηση (ακίνητα, εφάπαξ κτλ) θα αποτελέσουν κατά πάσα πιθανότητα τις πιο σημαντικές εξελίξεις στο τέλος του έτους.

Advertisements

One thought on “Καθυστέρηση στη δόση, ανησυχία για στρες τεστ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s