Νηπιαγωγείο, ή Πέμπτη Φάλαγγα;

Συνηθίσαμε να καταψηφίζουν τα νομοσχέδια και μετά να τα υπερψηφίζουν πανηγυρικά μέσα στα μεσάνυχτα, αφότου να διακοσμήσουν με ψευτο-τροπολογίες. Συνηθίσαμε να απορρίπτουν νομοσχέδια για πρόνοιες που αφορούν σε άλλα νομοσχέδια. Συνηθίσαμε ακόμα και να μην διαβάζουν ως την «σελίδα 63» και να ψηφίζουν στα τυφλά πριν να δηλώσουν παραπλανήθηκαν.

Πλέον όμως αυτά είναι μικροπράγματα μπροστά στο φιάσκο του περασμένου Σαββάτου. Το ερώτημα πλέον είναι κατά πόσον οι 56 θα πρέπει να σταλούν σε νηπιαγωγείο για στοιχειώδη εκπαίδευση, ή αν υπάρχει Πέμπτη Φάλαγγα στην Βουλή, που καθοδηγεί τους αντιπροσώπους μας.

Ήθελαν, λένε, να «στείλουν μήνυμα στην Τρόικα». Αν είχαν κότσια, όμως, θα περνούσαν το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις με τις τροπολογίες που ήθελαν και να πάνε να πουν στην Τρόικα πως της έστειλαν μήνυμα. Αντί τούτου, ως να ήταν μωρά του νηπιαγωγείου, αποφάσισαν να μασήσουν την πιπίλα πίσω από τους θάμνους, μεταφέροντας τις τροπολογίες που δεν ήθελε η Τρόικα, σε άλλα νομοσχέδια. Αν θέλετε, κύριοι, να στείλετε μήνυμα, τότε να στείλετε μήνυμα μέσα από το νομοσχέδιο. Αυτές οι εξυπνάδες, «τα βάζω σε άλλο νομοσχέδιο με προσυνεννόηση των πολιτικών αρχηγών να πέσει το άλλο νομοσχέδιο» ακολουθεί λογική που δεν είναι της ηλικίας σας.

Επαναστάσεις, δηλαδή, στα κρυφά, στέλλοντας ηχηρό μήνυμα στην Τρόικα, ελπίζοντας ταυτόχρονα πως η Τρόικα δεν θα καταλάβει τί μήνυμα έστειλαν. Τους βγάλαμε τη γλώσσα μόλις μας γύρισαν πλάτη…

Ύστερα πέφτουν στο πάτωμα και κλοτσούν διότι ο Πρόεδρος έκανε αυτό που συμφώνησαν οι κομματικοί αρχηγοί το πρωί του Σαββάτου, στέλλοντας τα 4 νομοσχέδια στο Ανώτατο.

Ένα όμως απλό ερώτημα είναι γιατί πέρασαν και το νομοσχέδιο με το οποίο καταργείται η ανώτατη έκπτωση στις εκποιήσεις. Από τη στιγμή που οι τροπολογίες Νικολαΐδη και Συλλούρη πέρασαν, και ο δανειολήπτης με τους εγγυητές δεν έχουν καμία υποχρέωση μετά την εκποίηση, τότε γιατί μας ενδιαφέρει σε τί τιμή θα πωληθούν τα ακίνητα;

Λένε ορισμένοι πως μας ενδιαφέρει για να μην μειωθούν οι τιμές ακινήτων και να πληγούν οι εξασφαλίσεις των τραπεζών. Κι εδώ υπάρχει μια περίεργη κατάσταση. Από τη μια, οι εξασφαλίσεις των τραπεζών, όπως θα μάθουμε σύντομα και από το στρες τεστ, είναι μηδενικές, ακριβώς διότι πέρασαν ένα νομοσχέδιο, που αντί τροπολογίες έχει συνοδευτικά. Από την άλλη, η διατήρηση των τιμών, από τη στιγμή που δεν «παίζει» υποχρέωση δανείου μετά την εκποίηση, δεν εξυπηρετεί καθόλου τον «κοσμάκι» που δηλώνουν πως προστατεύουν.

1280x720-h9tTo ίδιο ισχύει και για τις εκτιμήσεις εκείνου του Ναού της σοβαρότητας, της αποτελεσματικότητας και της μηδενικής δειαφθοράς, το πεντακάθαρο και ταχύτατο κτηματολόγιο, που έβαλαν πίσω στη διαδικασία. Αυτό έχει δύο αποτελέσματα: 1) Καθυστερήσεις, και 2) Μαγείρεμα των αριθμών. Και πάλι, δεν εξυπηρείται το συμφέρον των φτωχών. 

Εξυπηρετεί, όμως, κάποιους άλλους: Τους μεγάλους δανειολήπτες, λεπτών αισθημάτων και αρίστων κατασκευών, που τσιμέντωσαν την κρίση. Και, ενώ φωνάζουν για τους μικρούς συνεχίζουν να προστατεύουν τους μεγάλους, οι εξυπνάδες τους απειλούν τον τόπο.

Το θέμα δεν είναι η δόση. Το θέμα είναι το ομόλογο της κυβέρνησης και της Τράπεζας Κύπρου, που πλέον δεν μπορούν να βγουν. Είναι οι υποβαθμίσεις και η προσπάθεια αντιστροφής τους. Είναι η προσπάθεια των δύο μεγάλων τραπεζών να κλείσουν βιβλία και να επιστρέψουν στα χρηματιστήρια. Είναι οι περιορισμοί στην διακίνηση κεφαλαίων. Και πάνω από όλα, είναι τα στρες τεστ που πλέον από διαδικαστικό ζήτημα, έγιναν τρόμος για τον τόπο.

Και, μέσα από αυτά, είναι η ανάκαμψη, οι μισθοί, τα νέα μέτρα και η ανεργία, που χτυπήθηκαν «για το καλό των φτωχών», αλλά με μοναδικό αποτέλεσμα την εξυπηρέτηση των γνωστών «μεγάλων 30» των τραπεζών.

Ο καθένας φυσικά θα προσπαθήσει να φταίξει τον άλλο όταν θα φανεί το πρόβλημα. Αλλά την ίδια ώρα, το αποτέλεσμα ήταν προϊόν διαβούλευσης, συναίνεσης και συμφωνίας των κομμάτων και της κυβέρνησης και μάλιστα χαιρετίστηκε με χοροπηδητά γύρω από τις τραμπάλες της Βουλής.

Δεν μπορεί παρά να εισπράττεται η θρασύδειλη λογική της Βουλής με μένος. Το γεγονός μάλιστα πως στάληκε ηχηρό μήνυμα στην Τρόικα, ελπίζοντας πως η Τρόικα δεν θα λάβει το μήνυμα, ξεπέρασε ακόμα και τις κούφιες διακηρύξεις και τα «ηχηρά μηνύματα» του Κυπριακού, έξω από τα μνημόσυνα.

Ντροπή. Αν είχαν κότσια θα στέκονταν. Αντί τούτου, προκαλούν τον νταή μόλις αυτός κοιτάξει αλλού και φωνάζουν για επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου. Η Πέμπτη Φάλαγγα που προσπάθησε να ρίξει την Τράπεζα Κύπρου στο κανναβάτσο, συνεχίζει τη δουλειά της. Φαλαγγίτες- Κύπρος: 1-1, και πάμε παράταση.

Επίσης, πρέπει να υιοθετηθεί ένα σοβαρό ΓεΣΥ χωρίς να είναι ξεπουλημένο εκ των προτέρων το λογισμικό και να εκπονηθεί ΜΔΠ. Και τα λεφτά από το γκάζι μακριά από το νηπιαγωγείο: «Η καλή Βουλή».

Advertisements

5 thoughts on “Νηπιαγωγείο, ή Πέμπτη Φάλαγγα;

  1. Είναι προκλητικό να ακούμε από αυτούς που οι εισηγήσεις τους μέχρι σήμερα ήταν 100% λανθασμένες και προς την μνημονιακή κατεύθυνση κριτική προς το ‘ρεύμα΄που δημιουργήται προς συνολική απόρριψη του μνημονίου. Διότι όταν κατανοήσουμε το τελικό σχέδιο αυτούς που επιδιώκεται αυτό θα κάνουμε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s