Η καλύβα του Μπάρμπα Θωμά… (ΠΑΣΥΔΥ)

«Δεν θέλω να τον πουλήσω» είπε ο κ. Σέλμπυ. «Αλήθεια, είμαι ένας άνθρωπος γεμάτος ανθρωπιά και δεν θα ήθελα να χωρίσω το παιδί από την μάνα του». Ο κ. Σέλμπυ, παρά την καλή το ψυχή, πώλησε στο γνωστό βιβλίο δύο σκλάβους –τον Μπάρμπα Θωμά και ένα παιδί– για να καλύψει τα χρέη του.

Όταν τελικά, στο τέλος του βιβλίου της Harriet Beecher Stowe, ο Μπάρμπα Θωμάς άφησε την τελευταία του πνοή, σε μια «εκτέλεση» που δεν ήταν κάτι παραπάνω από άγριος ξυλοδαρμός, ο νέος του ιδιοκτήτης σχολίασε απλά πως δεν μπορεί να πουλήσει ένα νεκρό αράπη (nigger): «Θάψτε τον όπου θέλετε».tspostr4638

Ο καλός ανθρωπάκος, ο σκλάβος Μπάρμπα Θωμάς έγινε σύμβολο (κάπως άδικα) ενός ανθρώπου δουλοπρεπούς, αφημένου στη μοίρα του, με διάθεση να ικανοποιεί πάντα τους «ανώτερούς» του, παρά τη βαθιά του θρησκευτική πίστη αλλά και την καλή του καρδιά. Και, ας με συγχωρούν τα μέλη της ΠΑΣΥΔΥ, αλλά στην καλύβα του Μπάρμπα Θωμά φαίνεται πως κάθονται.

Η συζήτηση για το εφάπαξ δεν είναι το πρώτο από τα παραδείγματα. Όταν έγινε η συζήτηση για τις περικοπές το 2011, αυτή η στήλη είχε γράψει για το παρασκήνιο που έγινε. Αντί η μηδενική αποκοπή να γίνεται από το όριο των 2.000 ευρώ και πάνω, αυτή πήγε στα 1.000. Ο λόγος ήταν πως η ΠΑΣΥΔΥ επέμενε τότε διότι η αποκοπή 6,5% και 8,5% από τους δημόσιους υπαλλήλους στις κλίμακες 1.000-1.500 και 1.500-2.000 αντίστοιχα, επέτρεπε τον περιορισμό των περικοπών για τους πιο υψηλόμισθους.

Αυτή η ιστορία είχε και συνέχεια. Το γνωστό είναι πως όλοι οι νεοεισερχόμενοι θα έχουν φορολογημένο εφάπαξ αλλά και πλήρεις εισφορές στα ΤΚΑ. Όσοι είναι κάτω των 45, θα έχουν αφορολόγητο εφάπαξ μόνο για τα χρόνια υπηρεσίας που συμπλήρωσαν ως την 1.1.2013. Σε αυτό το επεισόδιο, επαναλήφθηκε η ίδια εικόνα: Με σκοπό να αποτραπεί η πλήρης φορολόγηση των γηραιότερων, εξασφαλίστηκε η πλήρης φορολόγηση των νεότερων.

Και, με αυτή την κίνηση της ΠΑΣΥΔΥ που επιμένει να προστατεύει τους επικεφαλής των κλαδικών (που ψηφίζουν την ηγεσία) σε βάρος των νεότερων μελών, περιέργως δεν σκανδαλίζει τα μέλη της συντεχνίας. Εν τω μεταξύ, με την πρόταση της ΠΑΣΥΔΥ όπως έγινε τότε, καταρρίπτεται και το επιχείρημα Χατζηπέτρου πως δεν είναι δυνατόν να αλλάζουν οι όροι απασχόλησης αφότου πρώτα αρχίσει η απασχόληση: Αυτό ακριβώς είχε θέσει η ίδια η ΠΑΣΥΔΥ στο τραπέζι, αλλά μόνο για όσους δεν είναι σε ηλικία να ψηφίζουν την ηγεσία της.

Κάτι παρόμοιο ισχύει και με την αξιολόγηση. Η στήλη πιστεύει και επιμένει πως υπάρχει μόνο μία κατηγορία δημοσίων υπαλλήλων που δεν επιθυμεί σοβαρή αξιολόγηση: Εκείνοι που δεν είναι εργατικοί, που δεν γουστάρουν να δουλεύουν, που είναι περίπου αργόσχολοι και που δεν δείχνουν κανένα μεράκι. Κι αυτοί δεν είναι λίγοι. Για χάρη αυτής της κατηγορίας, οι υπόλοιποι βλέπουν τις περικοπές να συνεχίζονται και, κάποια στιγμή θα δουν και το εφάπαξ να φορολογείται – αν δεν γίνει τώρα, θα γίνει κάποια στιγμή στο μέλλον, ενδεχομένως και μετά το Μνημόνιο.

Το ζήτημα της φορολόγησης του εφάπαξ αφορά στη στρέβλωση που δημιουργείται από το γεγονός ότι ενθαρρύνει την κατανάλωση των συνταξιούχων, αντί να ενθαρρύνει την αποταμίευση. Η Τρόικα έχει δίκαιο όταν λέει, από τον Δεκέμβριο του 2012 και με υπογραφή της κυβέρνησης του ΑΚΕΛ, πως μοναδική εξαίρεση στην φορολόγηση πρέπει να είναι η αγορά ενός annuity ή άλλου προϊόντος ασφάλισης για τα μετά-την-αφυπηρέτηση χρόνια των συνταξιούχων.

Εδώ που τα λέμε, προκύπτει κι ένα άλλο ερώτημα: Το θέμα του εφάπαξ βρίσκεται στο Μνημόνιο πριν καν αυτό υπογραφτεί. Το ΑΚΕΛ, όπως συνηθίζει, δεν έλεγε τίποτε, δεν είχε παράπονα και δεν σκανδαλιζόταν από την παράγραφο 3,1 του Μνημονίου, ούτε από το άρθρο Ι.12. iii, που κάνουν ρητή αναφορά στο εφάπαξ: Όλα τα συνταξιοδοτικά ωφελήματα μετά την 1.1.2013, λέει πρέπει να «θεωρούνται ως προσωπικό εισόδημα», κάτι που θα τα καθιστά «πλήρως φορολογήσιμα, επίσης και στην περίπτωση κατά την οποία λαμβάνονται ως εφάπαξ πληρωμή». (παράγραφος 3,1).

Τώρα, όμως, όταν ήρθε η ώρα για να υλοποιηθεί μια παράγραφος που δέχτηκε η δική του κυβέρνηση, το ΑΚΕΛ θυμήθηκε να διαφωνήσει όπως η ΠΑΣΥΔΥ θυμήθηκε πως δεν συμφωνεί. Κι όμως, πέρασαν ήδη 20 μήνες από την ημέρα που μπήκε στο Μνημόνιο η συγκεκριμένη ρήτρα. Ίσως, επομένως, να δικαιολογείται κανείς όταν θεωρεί πως οι αντιδράσεις ΑΚΕΛ (που το δέχτηκε ως κυβέρνηση) και ΠΑΣΥΔΥ (που το ήξερε για 20 μήνες) είναι μάλλον σχεδιασμένες για να δημιουργήσουν εντυπώσεις. Κι επομένως, αποτελούν ύψιστη μικρότητα. Υπήρχε, εξάλλου, αρκετός χρόνος για να αναζητηθεί μια φόρμουλα για την αποφυγή ενός μέτρου που δεν είναι δημοσιονομικό, αλλά διαρθρωτικό.

Κάτι τέτοιο, όμως, θα έπληττε τα εφάπαξ των υψηλόμισθων, την ώρα που δεν υπάρχει άλλο κρέας για να κόψουν από τους νεαρότερους της δημόσιας υπηρεσίας. Γι’ αυτό δικαιολογείται κανείς να θεωρήσει πως η ΠΑΣΥΔΥ για άλλη μια φορά προστατεύει τους «ψηλούς» και τους λιγότερο εργατικούς, σε βάρος των νεαρότερων και των πιο εργατικών.
Προτάσεις για καλή αναθεώρηση των όρων του εφάπαξ υπάρχουν. Η φοροαπαλλαγή για αποπληρωμή δανείων για σπουδές των παιδιών, για αγορά ασφάλισης υγείας ή annuity, ή ακόμα για ενίσχυση των συντάξεών τους με άλλο τρόπο, θα μπορούσε να συζητηθεί. Αλλά κάτι τέτοιο θα έπληττε «τους λάθος ανθρώπους», αφού οι νεοεισερχόμενοι και οι νεαρότεροι δεν προσφέρονται άλλο για αποκοπές χάρη της άρχουσας τάξης στην ΠΑΣΥΔΥ.

Επίσης, πρέπει να προχωρήσει ένα σοβαρό ΓεΣΥ και να εκπονηθεί προσεκτικά το ΜΔΠ. Και τα λεφτά από το γκάζι, μακριά από τους πολιτικούς.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s