Φιλελεύθερος: Σκάζε για να πληρωθείς…

Δεν είναι μόνο ύπουλη, αλλά συνιστά και επίθεση προς τον ανταγωνιστή της Καθημερινής η κίνηση του ΔΣ του ΚΟΤ να αποφασίσει αντισταθμιστικά μέτρα για το δικό του λάθος.

Ο ΓΔ του ΚΟΤ συμφώνησε με το έντυπο (προφορικά) την δημιουργία ενθέτου για τον τουρισμό, το οποίο ο ΚΟΤ θα επιχορηγούσε. Τα αρμόδια τμήματα του Φιλελεύθερου φαίνεται πως ήταν κάπως απρόσεκτα και παραπλανήθηκαν, έχοντας στο χέρι μια συμφωνία την οποία στην συνέχεια ο ΚΟΤ απέριψε, αφότου φυσικά προέκυψε πρώτα ζήτημα διότι η συμφωνία έκλεισε χωρίς να τηρήσει ο ΓΔ του ΚΟΤ τις δέουσες διαδικασίες.

Γι αυτό τον λόγο και απασχόλησε το ΔΣ του οργανισμού η απαίτηση της εφημερίδας να… πληρωθεί. Το ζήτημα όμως δεν έχει τόσο να κάνει με μια διαφορά η οποία προέκυψε διότι ο μεν ήταν απρόσεκτος και ο δε δεν τηρούσε τις διαδικασίες του. Το ζήτημα είναι άλλο.

KOT: Στηρίζεις με, πληρώννω σε

Η Κύπρος σας στην πούγκαν μας

Στον ΚΟΤ, όταν το ΔΣ συζήτησε το θέμα, λέχθηκε ξεκάθαρα (όπως προκύπτει και από τα πρακτικά) πως ο οργανισμός θα δεχτεί μεν να πληρώσει την εφημερίδα το ποσό που συμφωνήθηκε χωρίς να συμφωνηθεί κατά τη διάρκεια γεύματος και χωρίς διαδικασίες, αλλά θα ζητήσει ανταλλάγματα. Ναι, ανταλλάγματα. Έτσι, στην ψύχρα…

Ο ΚΟΤ θα ζητήσει, σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένη πληροφορία, όχι μόνο διαφημιστικές καταχωρήσεις, αλλά και «άρθρα». Πρόκειται για απροκάλυπτη προσπάθεια να πιέσει τον Τύπο να κινηθεί στα νερά του, χρησιμοποιόντας τον παρά που ενδεχομένως να χρωστά.

Κι όχι μόνο αυτό, αλλά συμφωνήθηκε από το ΔΣ του ΚΟΤ πως μοναδική περίπτωση να πληρώσουν (για το καλό όνομα του οργανισμού, πάντα), είναι με το ποσό να εξαγοράσουν την σιωπή του Φιλελευθέρου σε ζητήματα που σχετίζονται με τον ΚΟΤ. Αναφέρουν πως, ανάμεσα στα ανταλλάγματα δεν είναι μόνο τα «άρθρα» που θέλουν να ταΐσουν στον Φιλελεύεθρο απαιτώντας η εφημερίδα να παίζει τις ειδήσεις όπως τις γουστάρει ο ΚΟΤ, αλλά υπάρχει κι άλλη ξεκάθαρη απαίτηση: Να σταματήσει η εφημερίδα τον πόλεμο εναντίων του οργανισμού.

Οι συνάδελφοι –ανάμεσά τους και η «Κ»- οφείλουμε να σταθούμε ως ασπίδα στον ανταγωνιστή μας. Η αλήθεια για τις διαφημίσεις, για τα «κατά παραγγελία» άρθρα, για τις ειδήσεις που ετοιμάζουν οι εταιρείες και οργανισμοί, είναι πολύ βρόμικη στον χώρο των ΜΜΕ. Ούτε είναι η πρώτη φορά που ένας διαφημιζόμενος χρησιμοποίησε τα χρήματά του για να εκμαιεύσει την σιωπή των μέσων. Και, πολλές είναι οι φορές που τα καταφέρνουν.

Αυτή τη φορά, όμως, έχουμε ένα δημόσιο οργανισμό που λειτουργεί τόσο απροκάλυπτα και τόσο βρόμικα που αποτελεί μια χρυσή ευκαιρία για τα ΜΜΕ να βγουν στην αντεπίθεση –ακόμα και εκείνα τα ΜΜΕ που η οικονομική τους συγκυρία τους καθιστά ευάλωτους στις πιέσεις.

Ο ΚΟΤ απαιτεί αλλαγή στάσης αλλά και σύνταξη «άρθρων». Σε αντίθεση με τις καταχωρήσεις ή άλλου είδους ρητή διαφήμιση, η σύνταξη άρθρων μπαίνει σε άλλη αρένα: Κινείται προς την «καθοδήγηση» των ΜΜΕ για να παρουσιάζουν τα πράγματα όπως θέλουν οι «πελάτες». Η απαίτηση, μάλιστα, να αλλάξει στάση προς τον ΚΟΤ ο Φιλελεύθερος, αποτελεί μια απόλυτα Γκεμπελική κίνηση η οποία δεν μπορεί να περάσει και πάλι απαρατήρητη.

Δουλειά μας είναι να λέμε στους πελάτες μας την αλήθεια, όσο καλά είναι δυνατόν να την αντιληφθούμε. Και, πελάτες μας είναι οι αναγνώστες μας και όχι οι διαφημιζόμενοι. Λάθη κάνουμε όλοι. Όλοι έχουμε παραπλανηθεί. Όλοι έχουμε αστοχήσει. Αλλά η απαίτηση από τον ΚΟΤ να σταματήσει τον πόλεμο μια εφημερίδα και να βάλει και άρθρα, αν θέλει να πληρωθεί, κινείται πλέον στα όρια του αίσχους.

Τόσο η Ένωση Συντακτών, όσο και οι εκδότες και καναλάρχες, αλλά και τα πολιτικά κόμματα και η κυβέρνηση, θα είναι άπαντες συνένοχοι αν ανεχτούν αυτή την ντροπή. Και, για να μην πάμε προς την λάθος κατεύθυνση, το θέμα δεν είναι καινούριο, ούτε αφορά μόνο το σημερινό ΔΣ του οργανισμού, ούτε αφορά μόνο τον ΚΟΤ.

Επίσης, πρέπει να προχωρήσει προσεκτικά το ΓεΣΥ και να εκπονηθεί ΜΔΠ. Και τα λεφτά από το γκάζι, μακριά από τους πολιτικούς.

Advertisements

One thought on “Φιλελεύθερος: Σκάζε για να πληρωθείς…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s