Βιωσιμότητα και Eurostat για το χρέος

Επιστροφή στην αγορά μέσω… Eurostat

Σημαντικό στοιχείο στην προσπάθεια του Υπουργείου Οικονομικών για διαχείριση των δεδομένων, είναι τα δημοσιονομικά στοιχεία. Η μείωση των πρωτογενών ελλειμμάτων κάτω από την πρόβλεψη (αλλά και τους στόχους) του Μνημονίου, σε συνδυασμό και με τη μείωση του συνολικού ελλείμματος λόγω της μείωσης του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους, έχουν αλλάξει σημαντικά τα δεδομένα.

fiscal progressΑυτά τα δύο στοιχεία συγκρατούν σε σημαντικό βαθμό το χρέος, το οποίο, ως γνωστό, δεν αυξήθηκε με την τελευταία έκδοση του ομολόγου ΕΜΤΝ, ύψους 1 δισ. ευρώ. Η προσπάθεια από πλευράς του Γραφείου Διαχείρισης του Δημόσιου Χρέους, είναι να προχωρήσει η Δημοκρατία σε μια νέα έκδοση, με την οποία να δημιουργεί επιπλέον ρευστότητα στην αγορά του κυπριακού ομολόγου και να επιτρέπει την ευκολότερη διαχείριση του χρέους –και δη των λήξεων χρέους– που αρχίζουν από το 2015.

Σε αυτό το πλαίσιο, εξαιρετικά σημαντικό στοιχείο αποτελεί η αναμενόμενη μείωση του πιο σημαντικού από τους δείκτες βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους. Το γεγονός ότι η ύφεση είναι μικρότερη από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί, συγκρατεί στον λόγο χρέους-προς-ΑΕΠ. Την ίδια στιγμή, υπάρχουν σημαντικές πληροφορίες πως από την αναθεώρηση των στοιχείων της Eurostat σχετικά με το κυπριακό ΑΕΠ, θα προκύψει επανεκτίμηση του απόλυτου ύψους του ΑΕΠ της Κύπρου. Έτσι, με την αύξηση του παρονομαστή, ο λόγος χρέος-προς-ΑΕΠ θα μειωθεί.

Σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις, το δημόσιο χρέος εκτιμάται πως θα κλείσει για φέτος στα 117,8%. Μετά τις αναθεωρήσεις του ΑΕΠ, ο λόγος θα μειωθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, στο 113%.

Οι εκτιμήσεις της «Κ», με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες που υπάρχουν, προβλέπουν πως, από την επανεκτίμηση της αξίας του ΑΕΠ θα προκύψει λογιστική αύξηση κατά σχεδόν 4%. Πάντως, οι ρυθμοί ανάπτυξης του ΑΕΠ δεν αναμένεται να διαφοροποιηθούν ουσιαστικά, παρά την αναθεώρηση της απόλυτης αξίας του ΑΕΠ.

Επιπλέον, όσον αφορά στο 2015, υπάρχουν τρία στοιχεία που επιτρέπουν την προσδοκία πως το χρέος θα μειωθεί περαιτέρω σε σχέση με το ΑΕΠ: Πρώτο, η αναθεώρηση των στοιχείων της Eurostat θα αυξήσει τον παρονομαστή του κλάσματος, όπως και με το 2014. Δεύτερο, στις προβλέψεις συμπεριλαμβάνεται και το 1 δισ. ευρώ που αφορά στο «μαξιλαράκι» που είναι δεσμευμένο για την ανακεφαλαιοποίηση του Συνεργατισμού. Έτσι, το απόλυτο ύψος του χρέους αναμένεται πως θα είναι χαμηλότερο από εκείνο που είχε εκτιμηθεί στο Μνημόνιο, νοουμένου ότι ο Συνεργατισμός θα επαληθεύσει τις εκτιμήσεις και δεν θα χρειαστεί 1 δισ. ευρώ μετά το στρες τεστ. Έτσι, αντί του 126,5% που εκτιμάται πως θα είναι το χρέος-προς-ΑΕΠ το 2016, ενδεχομένως να κινηθεί το ύψος χαμηλότερα από το 121%. Σε περίπτωση που ξεπεραστούν τα προβλήματα των τραπεζών και σε περίπτωση που δεν θα προκύψει πολιτικής φύσεως κρίση στην οικονομία (κάτι καθόλου βέβαιο) δεν αποκλείεται επιπλέον να καταγραφεί και οριακά θετική ανάπτυξη μέσα στο 2015, κάτι που επίσης θα συμβάλει στην συγκράτηση του χρέους σε σχέση με το ΑΕΠ, θέτοντας το έτσι σε βιώσιμη πορεία.

Αυτά τα στοιχεία επιτρέπουν την πλήρη επιστροφή στις αγορές με νέα έκδοση ομολόγου –και ενδεχομένως με στροφή από τον εγχώριο σε διεθνή δανεισμό. Με αυτό τον τρόπο θα προετοιμαστεί το έδαφος για τις επόμενες κινήσεις και την περαιτέρω μείωση του κόστους δανεισμού, ενώ ταυτόχρονα, ορισμένα τουλάχιστον στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών, άρχισαν να μιλούν δειλά-δειλά ακόμα και για «γρηγορότερη έξοδο από το Μνημόνιο».

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s