BoC: Ανάσα από ELA, με απόφαση του ΔΣ

Η αποπληρωμή 800 εκατ. ευρώ στον ELA, υπό κανονικές συνθήκες δεν θα αποτελούσε «είδηση», αφού είχε ανακοινωθεί και προετοιμαστεί από καιρό. Το Δ.Σ. είχε λάβει σχετική απόφαση πριν από τουλάχιστον δυόμισι μήνες, κάτι που καταγράφεται ρητά στα αποτελέσματα της τράπεζας της 30ής Ιουνίου 2014, τα οποία φέρουν τις υπογραφές των μελών του ΔΣ. Επιπλέον, και πέρα από την πρόθεση που ανακοίνωσε με τα αποτελέσματα το Δ.Σ., σύμφωνα με τις παρουσιάσεις που αναρτά η τράπεζα στην ιστοσελίδα της, η τράπεζα είχε ενημερώσει σχετικά και τους δυνητικούς επενδυτές στη σχετική παρουσίαση που είχε γίνει στο roadshow πριν από την αύξηση κεφαλαίου.

boc kievΕπομένως, οι δηλώσεις από μέλη του ΔΣ πως δεν γνώριζαν για την αποπληρωμή του ELA, ελέγχονται ως ανακριβείς, αφού η κίνηση αποτελεί υλοποίηση δικής τους απόφασης.

Με την αποπληρωμή, η τράπεζα μπορεί να ομαλοποιήσει τις υποχρεώσεις της, ενώ δίνεται ένα σημαντικό μήνυμα στην αγορά εν όψει επιστροφής της μετοχής στα χρηματιστήρια, αλλά και ενόψει της προσπάθειας για προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων. Επιπλέον, προκύπτει και οικονομικό όφελος. Αυτή τη στιγμή, ο ELA παραχωρείται στην τράπεζα έναντι επιτοκίου που υπολογίζεται μεταξύ 1,3% και 1,5%. Με την αποπληρωμή, πέρα από το «μήνυμα» στην αγορά, η τράπεζα θα μπορεί να αντικαταστήσει τη ρευστότητα με δανεισμό από τις «φυσιολογικές» (και όχι τις «έκτακτες») λειτουργίες της ΕΚΤ. Εκεί, το επιτόκιο κινείται στο 0,3%. Εναλλακτική επιλογή, θα ήταν να μην αποπληρωθεί ο ELA, να συνεχιστεί η αποπληρωμή τόκων στο 1% και να γίνει κατάθεση των ρευστών στο ευρωσύστημα, με κόστος, αφού το επιτόκιο είναι -0,2% (συν το περιθώριο της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, αν η κατάθεση γίνει εδώ).

Με δεδομένο ότι η ζήτηση για δανεισμό είναι χαμηλή, ενώ δεν εντοπίζονται εύκολα ούτε ευκαιρίες αξιόχρεων πελατών, τα χρήματα θα έπρεπε να κατατεθούν με κόστος. Με την κίνηση, η Τράπεζα Κύπρου απελευθερώνει επίσης και σημαντικές εξασφαλίσεις οι οποίες είναι σήμερα δεσμευμένες στον ELA.

Έτσι, ελέγχονται, τόσο οι δηλώσεις Συμβούλων πως δεν γνώριζαν για την κίνηση όσο και οι πολιτικές δηλώσεις πως η τράπεζα «στέλνει τα λεφτά στο εξωτερικό» (sic).

 

 

 

 

 

 

 

Advertisements

4 thoughts on “BoC: Ανάσα από ELA, με απόφαση του ΔΣ

 1. Πολύ σωστά, άρα αντιλαμβανόμαστε και πάλι ότι πολλοί από τους ΠΩΛΗτικούς μας είναι λαφαζάνηδες, και αμολούν bullshit-ιές, είναι λαικιστές και ε-πι-κίν-δυ-νοι με πρώτο και καλύτερο ένα πριγκηπόπουλο

 2. «Προσοχή στην επιδιωκόμενη μετατροπή του ELA σε ομόλογο, μεσοπρόθεσμο ή μακροχρόνιο δανεισμό και το νομικό πλαίσιο της ενδεχόμενης μετατροπής:

  Ο ELA που δόθηκε παράνομα και παράτυπα στην Λαϊκή, όπως είχε παραδεχτεί και ο πρώην διοικητής της Κεντρικής Πανίκος Δημητριάδης, είναι ένα τεράστιο χρέος που σίγουρα δεν μπορούμε και δεν πρέπει να ξεπληρώσουμε. Η επιδίωξη των τοκογλύ- φων της Ευρώπης και κάποιων στην Κύπρο, θα είναι η μετατροπή αυτού του παράνομου χρέους σε μακροχρόνιο δανεισμό π.χ. ομόλογο. Θα πρέπει να προσέξουμε για το ενδεχομένως ‘νομικό πλαίσιο’ που θα γίνει αυτή η μετατροπή. Στο μέλλον, είτε μας αρέσει είτε όχι, θα αναγκαστούμε να αμφισβητήσουμε τον παράνομο ELA δικαστικώς ή έστω να χρησιμοποιηθεί αυτό σαν βασικό επιχείρημα σε ενδεχόμενη διαπραγμάτευση. Σε περίπτωση που ο το νομικό πλαίσιο αλλάξει και ο ELA μετατραπεί σε μακροχρόνιο δανεισμό-ομόλογο με όρους και νομικό πλαίσιο ας πούμε ‘Αγγλικού δικαίου’, θα απεμπολήσουμε στην ουσία αυτό το δικαίωμα που σήμερα είναι ‘ΝΟΜΙΚΑ ΕΦΙΚΤΟ/ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ’. Αν αυτό συμβεί θα είναι ξεκάθαρη προδοσία της χώρας.
  Χρυστάλλα Γιωρκάτζη-Κεντρικός Τραπεζίτης: “Τίποτα παράνομο και παράτυπο για τις αποσύρσεις καταθέσεων πριν, κατά και μετά το κούρεμα.”!!!
  Ο ELA που δόθηκε παράτυπα στην Λαϊκή χρηματοδότησε τις αποσύρσεις καταθέσεων ως ακολούθως: α) την απόσυρση καταθέσεων όλων αυτών που είχαν προνομιακή-εσωτερική πληροφόρηση.
  β) την απόσυρση καταθέσεων αυτών που λογικά και σωστά πρόβλεψαν το κούρεμα και δεν παραπλανήθηκαν από τις ψεύτικές δεσμεύσεις τους ΠΤΔ ότι τάχατες δεν θα αποδεχόταν κούρεμα.
  γ) την ηλεκτρονική απόσυρση καταθέσεων μετά το κούρεμα.
  δ) την απόσυρση μετρητών από αυτούς που ΜΠΗΚΑΝ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ ΚΑΙ ΦΟΡΤΩΣΑΝ ΤΑ ΜΕΤΡΗΤΑ ΣΕ ΣΑΚΟΥΛΕΣ ενώ οι τράπεζες ήταν κλειστές και υπήρχαν περιοριστικά μέτρα! Στην συνέχεια διέφυγαν με διάφορους τρόπους, όπως ιδιωτικά αεροπλάνα. Αυτός ήταν και ο λόγος που όλα τα μετρητά ‘εξαφανίστηκαν’ ως δια μαγείας αφότου έκλεισαν οι τράπεζες και στην συνέχεια υπήρχαν περιοριστικά μέτρα στις καταθέσεις. Ελέω αυτής της εξέλιξης εισήχθηκαν στην Κύπρο στις 28 Μαρτίου 2013, 5 δισεκατομμύρια σε χαρτονομίσματα. ..»

  Διάβα΄στε περισσότερα:

  • Γιατί δεν χρησιμοποιείτε άλλο φόρματ να μην κατασκοτώνεται ο αναγνώστης?

   • Νόμιζα πως βολεύει. Είναι προβληματικό;;;;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s