Κριμαία και Χαλιφάτο: Πού βρισκόμαστε με τον ISIS;

Όταν άρχιζε ο πόλεμος της Κριμαίας, η μόνη χώρα που έμενε εκτός ήταν η Αυστρία, για την οποία κατά κάποιο τρόπο έγινε όλος ο πόλεμος. Οι Αυστριακοί είχαν άλλες έγνοιες. Οι περίεργοι Ιταλοί έδειχναν πως δεν είχαν καμία διάθεση να παραμείνουν στους κόλπους της αυτοκρατορίας τους και το Πιεμόντε (ως τότε γνωστό ως Βασίλειο της Σαρδηνίας) με επικεφαλής τον κόμη Καβούρ έψαχνε για μια ευκαιρία να επιτεθεί. Ενώ οι λοιποί σύμμαχοι –με πρώτους τους Βρετανούς και τους Γάλλους – επιχειρούσαν σε έναν από τους πιο μάταιους πολέμους της ευρωπαϊκής ιστορίας, οι Αυστριακοί έμεναν στην άκρη για να βγουν κερδισμένοι.

isis-convoyΟ Καβούρ, όμως, τους στέρησε τη δικαιολογία, έστω κι αν αυτό δεν έβαλε τους Αυστριακούς στον πόλεμο. Το νεαρό βασίλειο της Σαρδηνίας που στήθηκε από τον Ναπολέοντα και έγινε αργότερα ανεκτό ως cordon sanitaire εναντίον των Γάλλων, δεν είχε πολλά να δείξει. Υποανάπτυκτο, χωρίς αξιόμαχο στρατό, φτωχό και ενώ το ίδιο αναζητούσε τρόπους ύπαρξης και επιβίωσης πολιτικά και οικονομικά, έκανε μια κίνηση που δεν ταίριαζε με το βάρος και την πυγμή του. Μπήκε, τελικά, ως σύμμαχος στον πόλεμο της Κριμαίας.

Δεν κατάφερε πολλά. Οι 18.000 περίπου άνδρες του έφτασαν στα πεδία της μάχης το 1855, τρία χρόνια μετά την έναρξη του πολέμου, και δεν έδειξαν σπουδαία πράματα. Ούτε κέρδισε και πολλά όταν έλαβε πρόσκληση να συμμετάσχει περήφανα στο Κογκρέσο των Παρισίων που έδωσε τέλος στον Πόλεμο της Κριμαίας.

Την ίδια στιγμή, όμως, έγινε απόλυτα κατανοητό από όλους πως αυτό το μικρό και άσημο Βασίλειο θα είχε λόγο στα όσα θα γίνονταν στην ευρύτερη περιοχή της βόρειας Ιταλίας.

Πρώτο, έδειξε πως ήταν αναπόσπαστο μέρος της «συμμαχίας» που πολέμησε στις λάσπες και το κρύο της Κριμαίας και πως θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται ως τέτοιο. Δεύτερο, έδειξε πως μπορούσε να επηρεάσει τις καταστάσεις και τις αποφάσεις, τουλάχιστον όσο του επέτρεπε το μέγεθος και η ισχύς του (και ίσως και λίγο παραπάνω). Τρίτο, απέδειξε πως είναι ο ντε φάκτο ηγέτης της Ιταλίας, κάτι που τελικά εξαργύρωσε, όταν το Ριζορτζιμέντο έφτανε στην ολοκλήρωσή του και η Ιταλία, από γεωγραφικός όρος μετατρεπόταν σε χώρα. Τέλος, απέδειξε πως είναι ένας αξιόπιστος σύμμαχος και πως, οι δυνάμεις που θα το στηρίξουν, θα έχουν τελικά όφελος από τη φιλία, ενώ επέδειξε και στους Γάλλους πως έχουν να κερδίσουν πολλά αν δώσουν στήριξη στις απαιτήσεις τους.
Πιο απλά, το Βασίλειο της Σαρδηνίας μπήκε στον χάρτη.

Η κατάσταση σήμερα για την Κύπρο έχει και σημαντικές διαφορές με τη θέση του Πιεμόντε το 1855. Ο αντίπαλός μας είναι μια κοινή απειλή, η οποία απορρίπτει όλες τις πολιτισμικές, θρησκευτικές και ηθικές αρχές στις οποίες πιστεύουμε. Η δική μας Αυστρία (η Τουρκία) αμφιταλαντεύεται ακόμα, έχοντας δικές της ανησυχίες. Αλλά το Ισλαμικό Κράτος απειλεί όποιον και ό,τι δεν συνάδει με τη δική του κοσμοθεωρία και θρησκεία. Και, αν τελικά στεριώσει στην περιοχή, η επόμενή του κίνηση θα είναι η «παραδοσιακή» τρομοκρατία με κτυπήματα εκτός των συνόρων του, ανάμεσα σε αμάχους.

Η θέση της Κύπρου μπροστά στις επιθέσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους πρέπει να είναι θέση αρχής: Δεν είμαστε υπερδύναμη, ούτε θα γίνουμε βοηθώντας τους άλλους να κτυπήσουν τις θέσεις της κοινής μας απειλής. Αλλά ό,τι μπορούμε εμείς θα το κάνουμε κατά ενός αντιπάλου που απορρίπτει την ανεκτικότητα, τη δημοκρατία, την ανεξιθρησκία, την ελευθερία –ακόμα και την βαθύτατα προσωπική ελευθερία της συνείδησης. Ό,τι δηλαδή εμείς πιστεύουμε βαθύτατα.

crimea cavourΗ κατάσταση στην περιοχή μας είναι εξαιρετικά πολύπλοκη. Σε μια προσπάθεια να αποφύγουν τα παλαιοτέρα τους λάθη, οι δυτικοί διέπραξαν το αντίθετο λάθος κι άφησαν τον Άσαντ να παρατείνει τον εμφύλιο στην Συρία και να δώσει πρόσφορο έδαφος στο Ισλαμικό Κράτος. Η αποτυχία τους να εισαγάγουν μια δίκαιη και δημοκρατική ηγεσία στο Ιράκ δημιούργησε τον πυρήνα στήριξης του Ισλαμικού Κράτους. Και, οι επιχειρήσεις των αεροποριών της δύσης δεν θα δώσουν τέλος στην ισχύ του τρομακτικού χαλιφάτου.

Ούτε το όποιο τέλος του πολέμου με το Ισλαμικό Κράτος θα δώσει τέλος στην απειλή, η οποία θα αλλάξει μορφή, ενδεχομένως ύφος και υφή, αλλά θα υφίσταται όσο θα υπάρχει το μίσος (και οι ανοικτοί λογαριασμοί) μεταξύ των σιιτών και των σουνιτών και μεταξύ των φονταμενταλιστών και των μοντερνιστών.

Ο ρόλος της Κύπρου δεν θα υπερβαίνει ποτέ κατά πολύ το συγκριτικό μας μέγεθος –πολιτικό, οικονομικό και στρατιωτικό. Ο λόγος της Κύπρου, όμως, θα μπορούσε, στα πλαίσια μιας τέτοιας συνεργασίας και συμμετοχής, να είναι σημαντικός. Η υπόδειξη πως αυτή η απειλή πρέπει μεν να βιώσει την πολεμική ισχύ της Δύσης, αλλά δεν είναι δυνατόν να εξαφανιστεί χωρίς στήριξη του πραγματικού της εχθρού, θα είναι σημαντική. Και ο πραγματικός της εχθρός δεν είμαστε, ούτε εμείς ως Χριστιανοί και αλλόθρησκοι ούτε η Δύση γενικότερα. Εχθρός της, που πρέπει να στηρίξουμε, είναι τα ηπιότερα στοιχεία του Ισλάμ, οι μοντερνιστές, η ελπίδα που σβήνει τον φανατισμό τους, η προοπτική που πρέπει να αισθάνεται ο πληθυσμός που ελέγχεται από το Ισλαμικό Κράτος.

Ο Καβούρ δεν ένωσε την Ιταλία με τη συμμετοχή του στον πόλεμο της Κριμαίας. Πέρασε πολλά για να πετύχει τον στόχο της ενοποίησης της χώρας του: Πολέμησε τους Αυστριακούς, τον πούλησε ο Ναπολέων Γ΄, ο βασιλιάς του δέχτηκε μια συνθήκη που ο ίδιος θεωρούσε απαράδεκτη και παραιτήθηκε, και τελικά αναγκάστηκε να σταθεί απέναντι στους επαναστατημένους συμπατριώτες του. Αλλά η συμμετοχή στη Κριμαία ήταν ένα πρώτο βήμα χωρίς το οποίο τίποτε δεν θα μπορούσε να γίνει μεταγενέστερα. Κι αυτό είναι ένα σημαντικό μάθημα για την Κύπρο μπροστά στη δική της Κριμαία.

Επίσης, πρέπει να προχωρήσει ένα σοβαρό ΓεΣΥ και να εκπονηθεί ΜΔΠ. Και τα λεφτά από το γκάζι, μακριά από τους πολιτικούς.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s