ΔΣ αστέρων και αντιδράσεις στην BoC

Ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα οι υποψηφιότητες που προωθούνται για το ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου από μέρους του Wilbur Ross και της Tyrus Capital.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως τα ονόματα έχουν επιλεγεί με σκοπό «να προσθέσουν χρηματοπιστωτική εμπειρογνωμοσύνη, και θα αντικατοπτρίζουν καλύτερα την μετοχική βάση μετά την πρόσφατη έκδοση μετοχών».

boc kievΗ «ομάδα Ross» αποτελείται, εκτός από τον ίδιο τον Wilbur Ross και από τον γνωστό Dr. Josef Ackermann, ο οποίος διετέλεσε CEO της Deutsche Bank και προτείνεται ως μη εκτελεστικός πρόεδρος.

Μέλος θα είναι, αν περάσει η λίστα Ross, και ο John Hourican, ενώ τα πλείστα των μελών του σημερινού ΔΣ, απομακρύνονται, όπως αναμενόταν.

Ο αντιπρόεδρος του σημερινού ΔΣ, Vladimir Strzhalkovskiy παραμένει, διατηρώντας την αντιπροεδρία την οποία θα μοιράζεται με τον Wilbur Ross, ενώ στην λίστα βρίσκεται και εκπρόσωπος της Renova.

Τα άλλα ονόματα είναι:
Arne Berggren, που έχει προταθεί ως ανεξάρτητη υποψηφιότητα από την EBRD

Maksim Goldman, της Renova, οπου έχει διατελέσει ως Διευθυντής Στρατηγικών Εργασιών. O κ. Goldman έχει φιλικές σχέσεις, όπως όλα δείχνουν, και με τον  ο κ. Strzhalkovskiy, ενώ η Renova ακολουθεί στρατηγική «φιλική» προς το Κρεμλίνο.

Χριστάκης Πατσαλίδης, σήμερα στέλεχος της Τράπεζας και ο οποίος έλαβε μέρος στα road show και φαίνεται και κέρδισε «στο νήμα».

Από τα μέλη του σημερινού ΔΣ παραμένουν ο Μάριος Καλοχωρίτης και ο Ιωάννης Ζωγραφάκης (άτομα της «συμμαχίας»  Ross-Hourican), ενώ “κυπριακή” παρουσία θα αποτελέσει επίσης ο Μιχάλης Σπανός, ο οποίος φαίνεται πως προτάθηκε από την Κεντρική Τράπεζα.

Ο «συνδυασμός» του Wilbur Ross ελέγχει, κατά τους υπολογισμούς της «Κ», τουλάχιστον το 49% της τράπεζας, χωρίς να αποκλείεται να υπάρχουν και άλλοι συποστηρικτές της «συμμαχίας». Η ανακοίνωση, πάντως, η οποία καταγράφει τις προθέσεις των μεγαλοεπενδυτών, σχολιάζει πως όλα τα ονόματα προτείνονται υπό την προϋπόθεση πως η Κεντρική Τράπεζα θα εγκρίνει ως «fit-and-proper» τα μέλη του συνδυασμού.

Σε κάθε περίπτωση, τα ονόματα και μόνο που βρίσκονται στην λίστα Ross, εκτιμάται πως θα ενισχύσουν σημαντικά την εμπιστοσύνη στην τράπεζα και θα διευκολύνουν, τόσο την έκδοση του ομολόγου που προγραμματίζεται, όσο και την δυνητική της εγγραφή στο London Stock Exchange. Εκτός ΔΣ παραμένουν, όπως αναμενόταν, οι πιο πολλοί από τους σημερινούς συμβοόυλους, συμπεριλαμβανομένων και κουπάρων πολιτκών αρχηγών, γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις, αφού δεν είναι συνηθισμένο το σύστημα με τους ιδιώτες που λαμβάνουν αποφάσεις χωρίς πρώτα να παίρνουν τις ευλογίες των πολιτικών.

Σημειώνεται επίσης πως δύσκολα μπορεί να βρεθεί «θέση» για τον ΣΥΚΑΛΑ, ο οποίος αποτελείται από καταθέτες στην αποτυχημένη Λαϊκή, που κατάρρευσε. Η όποια πολιτική υπόσχεση είναι χωρίς ουσία αφού μόνο οι μέτοχοι είναι σε θέση να αποφασίζουν. Η λίστα αποτελεί, σε κάθε περίπτωση, ήττα των πολιτικών και νίκη των μετόχων, με τους πρώτους επιτέλους να παραγκωνίζουν τους δεύτερους.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s