Προς «επιτυχή» αποτυχία οι τράπεζες

Διαχειρίσιμα αναμένεται πως θα είναι τα αποτελέσματα από το στρες τεστ των τραπεζών

Με μεγάλη αισιοδοξία –αλλά με πολλά ακόμα ερωτηματικά– προχωρούν οι τράπεζες προς ολοκλήρωση του στρες τεστ, τα αποτελέσματα του οποίου αναμένεται να ανακοινωθούν στις 26 του μήνα. Δεν αποκλείεται, ωστόσο, κάποια καθυστέρηση από πλευράς της EBA (European Banking Authority), αφού η διαχείριση των τεχνικών πτυχών της όλης άσκησης, παραμένει πολύπλοκη.

Πάντως, τα στοιχεία που υπάρχουν διαμορφώνουν μια μόνο μερική εικόνα των δεδομένων. Μάλιστα, τόσο η ΕΒΑ όσο και η Αρχή Κεφαλαιαγοράς της Ε.Ε. (ESMA) έχουν αποστείλει προειδοποιητικές επιστολές στις τράπεζες σχετικά με τις πιθανές διαρροές που μπορεί να γίνουν σχετικά με την άσκηση προσομοίωσης, ενώ και η ΕΚΤ έχει ζητήσει υπογραφή συμφωνίας εμπιστευτικότητας από τους τραπεζίτες. Η ESMA σημειώνει στη σχετική της δήλωση πως οι πληροφορίες που έχουν μπροστά τους οι τράπεζες είναι «αποσπασματικές» αλλά και «προκαταρτικά» και η οποιαδήποτε διαρροή θα αποτελεί «απλή εικασία» από μέρους των τραπεζιτών, γεγονός που ισοδυναμεί με παραπλάνηση των αγορών.

Money_423_01Την ίδια ώρα, ωστόσο, κάποιες ενδείξεις μπορούν να ξεκαθαρίσουν σχετικά με την πορεία της όλης άσκησης. Το αρνητικό σενάριο για την Κύπρο φαίνεται πως λαμβάνει υπόψη του το γεγονός πως η κρίση έχει ήδη οδηγήσει την οικονομία σε κάποια διόρθωση.

Στις τιμές κατοικιών, υποχώρηση των τιμών στο βασικό σενάριο προβλέπει μείωση κατά 7% φέτος και 5,2% και 2% αντίστοιχα το 2015 και το 2016. Το αρνητικό σενάριο προβλέπει μείωση των τιμών κατά 11,9%, 11% και 3,3% για την ίδια περίοδο. Συνολικά, το αρνητικό σενάριο μεταφράζεται σε τιμές χαμηλότερες κατά 16% σε σχέση με το βασικό σενάριο. Σε άλλες χώρες, η απόκλιση του αρνητικού σεναρίου από το βασικό, είναι μεγαλύτερη. Για παράδειγμα στη Σουηδία και Βρετανία, το αρνητικό σενάριο προβλέπει υποχώρηση τιμών κατά 29% περίπου σε σχέση με το πιο ήπιο βασικό σενάριο. Κατά μέσο όρο, το αρνητικό σενάριο είναι «χειρότερο» όσον αφορά στις τιμές οικιστικών ακινήτων, κατά 21,2%.

Παρόμοια είναι η εικόνα όσον αφορά στα εμπορικά ακίνητα, όπου η μείωση των τιμών για το 2014 εκτιμάται στο βασικό σενάριο στο 4,9%, ενώ για του χρόνου και το 2016 η μείωση υπολογίζεται στο 3,5% και 0,5% αντίστοιχα. Στο αρνητικό σενάριο, η μείωση για φέτος είναι 7.9% και τα επόμενα δύο χρόνια σε 6,5% και 3% αντίστοιχα. Έτσι, η απόκλιση του αρνητικού σεναρίου από το βασικό, ανέρχεται στα 8,7%, σε σύγκριση με το 14,7% που είναι ο μέσος όρος για την υπόλοιπη Ε.Ε.

Η εικόνα που διαμορφώνεται είναι πως μια από τις σημαντικές ανησυχίες που εξέφραζαν οι τράπεζες, ότι δηλαδή το αρνητικό σενάριο μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά «βαθύ» δεν θα υλοποιηθεί.

Οι τράπεζες

Η Ελληνική Τράπεζα έχει ήδη αρχίσει τους σχεδιασμούς της για την επόμενη ημέρα, η οποία θα απαιτήσει από την τράπεζα αύξηση κεφαλαίου. Ενώ οι σχεδιασμοί επί χάρτου συνεχίζονται, η τράπεζα σχεδιάζει το roadshow με το οποίο θα προσεγγίσει επενδυτές που να ενδιαφέρονται για αύξηση κεφαλαίου. Όπως έχει διαφανεί, η τράπεζα έχει προχωρήσει ήδη σε ενίσχυση των κεφαλαίων της με μετατροπές ΜΑΚ κατά «κύματα» κάθε φορά που διαφαινόταν μια τέτοια ανάγκη με μείωση των Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων της τράπεζας κάτω από εποπτικό όριο του 9% που ισχύει. Η «Κ» εκτιμά πως κάτω από τις συνθήκες αυτές, το AQR θα δείχνει πως η τράπεζα αρχίζει τη δοκιμασία με ανάγκη αύξησης κεφαλαίων κάτω από το βασικό σενάριο.

Είναι ωστόσο προφανές πως οι βασικοί μέτοχοι της τράπεζας –Third Point και Wargaming– έχουν πρόθεση να προχωρήσουν με ενίσχυση κεφαλαίων της τράπεζας, κάτι που έχει καθυστερήσει ακριβώς διότι επιθυμούσαν την ολοκλήρωση του στρες τεστ. Σύμφωνα με πληροφόρηση, η Third Point μπορεί και θέλει να ενισχύσει την τράπεζα με 300 εκατ. ευρώ, «ή και περισσότερα» αν χρειαστεί. Αυτό το δεδομένο, σε συνδυασμό και με την επικείμενη αύξηση κεφαλαίου, εκτιμάται πως θα ικανοποιήσει τις ανάγκες της τράπεζας έστω κι αν οι μικρότεροι μέτοχοι δεν είναι σε θέση να ενισχύσουν ουσιαστικά την τράπεζα.

Όσον αφορά στον Συνεργατισμό, όπως γράφτηκε και παλαιοτέρα, η BlackRock η οποία μισθώθηκε από την Κεντρική Συνεργατική Τράπεζα για το στρες τεστ, επιμένει στην εκτίμησή της πως δεν θα χρειαστούν νέα κεφάλαια μετά το στρες τεστ. Σημειώνεται, ωστόσο, πως ο Συνεργατισμός έχει «αέρα» μέχρι και 1 δισ. ευρώ από τη χρηματοδότηση του Μνημονίου. Το ποσό αυτό είναι διαθέσιμο από το Μνημόνιο για ενίσχυση των κεφαλαίων του Συνεργατισμού, αν χρειαστεί, ενώ εάν οι ανάγκες είναι μικρότερες, κάτι τέτοιο αποτελεί «μπόνους» για το Υπουργείο Οικονομικών που θα απολαμβάνει χαμηλότερο χρέος. Εκτιμήσεις της «Κ» θέτουν τις ανάγκες των Συνεργατικών γύρω στα 300 εκατ. ευρώ, αλλά οι εκτιμήσεις γίνονται με μικρότερη «δύναμη πυρός» και λιγότερες πληροφορίες από εκείνες της BlackRock.

Όσον αφορά στην Τράπεζα Κύπρου, οι ανάγκες κι εκεί δείχνουν διαχειρίσιμες. Φαίνεται πως η τράπεζα θα βρεθεί με σημαντικές ανάγκες εάν πράγματι οι εκτιμήσεις δεν έλαβαν υπόψη την αύξηση κεφαλαίου στο AQR. Έτσι, η τράπεζα ενδεχομένως να μην ξεκινά την άσκηση από τα 15,5% στα Βασικά Ίδια Κεφάλαια, αλλά από το 10,6%, με το AQR να τα μειώνει περεταίρω. Ωστόσο, από την επαύριον του στρες τεστ το «μαξιλάρι» του 1 δισ. ευρώ θα αποτελεί μια αυτόματη –και κατά πάσα πιθανότητα ικανοποιητική– λύση για τις όποιες ανάγκες.

Σε κάθε περίπτωση, τα δεδομένα της τράπεζας –και δη η νέα της μετοχική δομή– αποτελούν σημαντική «εγγύηση» πως, εάν τελικά διαφανούν ανάγκες από το στρες τεστ (ιδίως σε περίπτωση που η αύξηση κεφαλαίου δεν έχει ακόμα υπολογιστεί) η λύση θα μπορεί να βρεθεί εύκολα και εκ των έσω. Εξάλλου οι νέοι επενδυτές είναι τέτοιου εκτοπίσματος που εικάζεται πως έκαναν και τις δικές τους «ασκήσεις» πριν προχωρήσουν στην ενίσχυση της τράπεζας.

Τέλος, μεγάλος άγνωστος είναι η RCB, για την οποία ωστόσο υπάρχει απόλυτη πεποίθηση πως υπάρχει ικανοποιητικό «μαξιλάρι» στα Βασικά Ίδια Κεφάλαια. Όλα δείχνουν πως η RCB θα περάσει το στρες τεστ με «άνεση». Η υψηλή κεφαλαιακή βάση, η μικρή έκθεση σε προβληματικό δανεισμό και η μικρή έκθεση, ακόμα, στην κυπριακή οικονομία, φαίνεται πως έχουν θωρακίσει την τράπεζα. Στην κάπως απομακρυσμένη περίπτωση να χρειαστεί κεφάλαια, πάντως, οι λύσεις δείχνουν να είναι έτοιμες, με τους μεγαλομετόχους της τράπεζας (ανάμεσά τους και η VTB) να έχουν τη διάθεση, αλλά και την ικανότητα, να λύσουν το όποιο πρόβλημα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s