Φοβίζει η πτώση του ομολόγου

Εκτός Κύπρου διαμορφώνεται αρνητικό κλίμα, αλλά και η απουσία market maker προκαλεί εκνευρισμό στους επενδυτές. Η αβεβαιότητα για τις εκποιήσεις «θυμίζει Ελλάδα» σχολιάζει επενδυτής.

Οι μαζικές πωλήσεις που καταγράφηκαν την περασμένη εβδομάδα στην Ευρωζώνη, οδηγώντας σε αύξηση των σπρεντ και πτώση των τιμών στα ομόλογα των πιο αδύναμων οικονομιών της Ευρωζώνης, δεν άφησε ανεπηρέαστη και την Κύπρο. Τόσο Ελλάδα όσο και Ισπανία είδαν τις αποδόσεις τους να φτάνουν στο υψηλότερο σημείο για το 2014, ενώ Ιταλία και Πορτογαλία κατέγραψαν τις μεγαλύτερες πτώσεις των τελευταίων δύο μηνών.

Το άσχημο κλίμα προκλήθηκε εν μέρει από την ΕΚΤ, η οποία ανακοίνωσε μεν την αγορά τιτλοποιημένων δανείων και καλυμμένων τίτλων, αλλά δεν ανακοίνωσε λεπτομέρειες για το πρόγραμμα. Η ασάφεια που δημιουργήθηκε με τους επενδυτές να έχουν περισσότερες απορίες παρά απαντήσεις, ενέτεινε το αίσθημα πως η Ευρωζώνη δυσκολεύεται να αντισταθεί στον αποπληθωρισμό και να τονώσει την ανάπτυξη. Η Eurostat ανακοίνωσε πως ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο παρέμεινε πολύ χαμηλότερα από τον στόχο της ΕΚΤ, στα 0,3%. Εν τω μεταξύ, οι πιο πρόσφατες ανακοινώσεις των στατιστικών στοιχείων στις ευρωπαϊκές οικονομίες ήταν απογοητευτικές, με τον πληθωρισμό να πέφτει, την ανεργία να παραμένει σταθερή και την ανάπτυξη να δυσκολεύεται να πάρει «στροφές», καθώς νέες παραγγελίες και βιομηχανική παραγωγή παραμένουν παγωμένες.

Μεγάλες διακυμάνσεις καταγράφονται και εκτός Ευρώπης, πάντως, γεγονός που εντείνει την γενικότερη “αναστάτωση” στην αγορά.

ομολογοΤην ίδια στιγμή, οι αποδόσεις στο αμερικανικό βραχυπρόθεσμο χρέος (T-bill) έδειξαν βελτίωση μέσα στην εβδομάδα, γεγονός που τόνωσε την τάση των επενδυτών να εγκαταλείπουν τα ομόλογα με υψηλότερο ρίσκο και να καταφεύγουν στις ΗΠΑ και στην Γερμανία. Μέχρι πριν από μερικές εβδομάδες, οι αποδόσεις ήταν τόσο χαμηλές στα εν λόγω προϊόντα που οι επενδυτές αναγκάζονταν να αναζητήσουν καλύτερες αποδόσεις σε προϊόντα υψηλότερου ρίσκου. Καθώς αυξάνονται οι αποδόσεις τους και εντείνονται οι μεγάλες διακυμάνσεις στις χώρες που είναι υπό πίεση, οι επενδυτές επιστρέφουν στις ασφαλείς λύσεις.

Μπορεί οι περισσότεροι από τους επενδυτές που μπήκαν σε ρυθμούς πωλήσεων να είναι ταμεία που αναζητούν βραχυπρόθεσμα κέρδη, αλλά αυτό που προκύπτει είναι πως η γενικότερη αίσθηση «ασφάλειας» στον ευρωπαϊκό νότο έχει αρχίσει να αντιστρέφεται.

Σε αυτή την αντιστροφή έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο και η όλο και πιο προφανής διαφωνία μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών αλλά και η εντεινόμενη απομόνωση της Γερμανίας στη συζήτηση που διεξάγεται σχετικά με τις επόμενες κινήσεις που θα πρέπει να γίνουν για να ενισχυθεί η ανάπτυξη: Οι Γερμανοί στηρίζουν συνέχιση της πολιτικής λιτότητας, ενώ οι «Γάλλοι» στρέφονται πλέον προς την αύξηση των δαπανών για υποδομές.

Μεγάλο ρόλο στο όλο κλίμα, όμως, έχει διαδραματίσει και η πορεία της Ελλάδας. Ενώ όλα δείχνουν πως καθαρά προηγείται πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις, με τη σημερινή αντιπολίτευση να καλεί για έξοδο από το Μνημόνιο, ο πρωθυπουργός Σαμαράς αναγκάστηκε να ακολουθήσει την αντιπολίτευση με δικές του δηλώσεις σχετικά με μία έξοδο της Ελλάδας από το Πρόγραμμα. Η πρόθεση των εν Ελλάδι πολιτικών αρχηγών για έξοδο από το Μνημόνιο έχει τρομοκρατήσει τις αγορές, καθώς οι επενδυτές αισθάνονται πως έχουν χάσει την ασφαλιστική δικλίδα που μπορεί να τους εγγυηθεί αποπληρωμή των ομολόγων τους στο μέλλον.

Η πτώση του ελληνική χρέους έχει «παρασύρει» και το κυπριακό ομόλογο, καθώς επενδυτές έχουν συχνά ταυτόχρονα ανοίγματα σε Ελλάδα και Κύπρο. Σημειώνεται, πάντως, πως οι δηλώσεις Τσίπρα και Σαμαρά, και ο αντίκτυπος που έχουν, θα πρέπει να λειτουργούν ως προειδοποίηση για παρόμοιες δηλώσεις στην Κύπρο: οι ανακοινώσεις για πρόθεση εξόδου από το Μνημόνιο δίνουν το μήνυμα στους επενδυτές πως ακυρώνεται η «εγγύηση αποπληρωμής» που έχουν και έτσι αυξάνονται –ενίοτε δραματικά– τα επιτόκια στο κρατικό χρέος.

Πρόβλημα αγοράς

Στην περίπτωση της Κύπρου, υπάρχει ακόμα μία περιπλοκή στην όλη αγορά του κρατικού ομολόγου, τουλάχιστον όσον αφορά στο χρέος ΕΜΤΝ που έχει εκδοθεί στην διεθνή αγορά. Εξαρχής, με την διάλυση της Λαϊκής και την πλήρη στασιμότητα στην Τράπεζα Κύπρου, οι αγορές είδαν πως δεν υπήρχε τοπικός ειδικός διαπραγματευτής στο κυπριακό χρέος. Ένας τέτοιος διαπραγματευτής θα είναι σε θέση, κάνοντας τόσο πωλήσεις όσο και αγορές, να «βοηθήσει» τους επενδυτές να προχωρήσουν σε «δοκιμασία» των αγορών και να εντοπίσουν τις τρέχουσες τιμές που επικρατούν. Πληροφορίες σχετικά με την ζήτηση του ομολόγου, την διάθεση αγοραστών και πωλητών να μπουν σε συναλλαγές καθώς και την ρευστότητα στην αγορά, δύσκολα μπορούν να εντοπιστούν χωρίς να «μηνύματα» που στέλλει μέσα από τις εργασίες του ένας τέτοιος διαπραγματευτής στην αγορά ομολόγων. Ουσιαστικά, το σπρεντ μεταξύ ζήτησης (bid) και πώλησης (ask) είναι δύσκολο να «κλειδώσει» χωρίς τοπικό ειδικό διαπραγματευτή (market maker).

Όταν διαλύθηκαν ως τέτοιοι παίκτες η Κύπρου και η Λαϊκή, το κενό που διαμορφώθηκε έκλεισε σχεδόν αμέσως, μέσα από τις εργασίες της FBME, η οποία διαχειριζόταν για αρκετούς μήνες τις μεγαλύτερες συναλλαγές στο κυπριακό ομόλογο, αλλά και σε άλλα προϊόντα χρέους στην κυπριακή αγορά (ΚΟΧΑ, μετοχές, ΜΑΚ κτλ).

Παρόλο που η σχετική μονάδα στην FBME δεν έχει καμία σχέση με τις κατηγορίες που εξαπέλυσε η FinCEN σχετικά με την τράπεζα, αυτή αποτέλεσε «παράπλευρη απώλεια» από την ένταξη της τράπεζας σε εξυγίανση, η οποία οδήγησε τις συγκεκριμένες μονάδες της τράπεζας σε ουσιαστική παύση εργασιών.

Αυτή τη φορά, όμως, δεν βρέθηκε «αντικαταστάτης» που να κλείσει το κενό, γεγονός που έχει προκαλέσει έντονα σχόλια από απελπισμένα ταμεία, τα οποία έχουν ήδη εκφράσει έντονα παράπονα για τα πρακτικά προβλήματα που υφίστανται. «Προσπαθώ να πουλήσω 2 εκατ. ευρώ σε κυπριακό ομόλογο του 2020, ένα μικρό κομμάτι και δεν βρίσκω δεσμευτικές προσφορές», σχολίασε επενδυτής με μεγάλη έκθεση στο κυπριακό ομόλογο. Άλλοι επενδυτές σχολιάζουν πως θα πρέπει να γίνουν προσπάθειες για να βρεθούν επενδυτικοί οίκοι ή μεγάλες τράπεζες του εξωτερικού που να μπορούν να βοηθήσουν στην «εξασφάλιση τιμών» (price discovery), καθώς κάτι τέτοιο σήμερα δεν γίνεται επαρκώς, ούτε εντός Κύπρου ούτε και εκτός. Άλλος επενδυτής σχολιάζει πως η κατάσταση είναι «εκνευριστική» και πως «αποθαρρύνει τους επενδυτές από την αγορά» (του κυπριακού χρέους).

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η γενικότερη ασάφεια που επικρατεί, με τους νόμους των εκποιήσεων και της αφερεγγυότητας να καθυστερούν, με την Ελλάδα να δείχνει εκ νέου τάσεις αυτοκαταστροφής, με δηλώσεις από την Κύπρο για έξοδο από το Μνημόνιο και με τη διεθνή αγορά να εγκαταλείπει τα ομόλογα υψηλού ρίσκου, φαίνεται πως δύσκολα μπορεί το ομόλογο αυτή τη στιγμή να ανακάμψει. Αυτό δεν σημαίνει πως η κατάσταση είναι καταδικασμένη – η αναθεώρηση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ αντιστρέφει ένα σημαντικό κομμάτι του «εκνευρισμού». Ωστόσο, για να επιστρέψει η εικόνα στην πρότερη, θετική της πορεία, θα πρέπει πρώτα να αντιστραφούν οι διεθνείς συνθήκες, αλλά και να διορθωθούν καταστάσεις στο ε

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s