Πανικός για τι τίποτε…

Ουδεμία από τις τράπεζες «δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα» στο στρες τεστ, σχολιάζουν απόλυτα ενημρωμένες πηγές. Σε ερώτηση της «Κ» κατά πόσον αυτό σημαίνει πως θα περάσουν το όριο του 5,5% στο αρνητικό σενάριο όλες οι τράπεζες, αλλά εάν θα προκύψουν ελλείψεις που θα είναι «διαχειρίσιμες» και δεν θα αποτελούν πρόβλημα, οι ίδιες πηγές σχολιάζουν πως καμία από τις τράπεζες δεν θα βρεθεί κάτω από τα απαιτούμενα όρια στο στρες τεστ και θα πετύχουν.

Είναι κι αυτή μια κάποια λύση...
Είναι κι αυτή μια κάποια λύση…

Από την άλλη, πάντως, η Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας είχε πρόσφατα δηλώσει στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής πως τα αποτελέσματα του στρες τεστ θα είναι «διαχειρίσμα», κάτι που υπονοεί πως κάποιες από τις τράπεζες θα αποτύχουν, αλλά οι ελλείψεις που θα προκύψουν θα είναι μικρές και δεν θα μεταφράζονται σε πρόβλημα για το τραπεζικό σύστημα. Η «Κ» εξακολουθεί να θεωρεί πως αυτό είναι το επικρατέστερο σενάριο. Στην έντυπη έκδοση της «Κ» προ δεκαπενθημέρου, αναφερθήκαμε σε «επιτυχή αποτυχία», ενοοώντας πως θα αποτύχουν μεν ορισμένες τράπεζες, αλλά η «τρύπα» θα μπορεί να τύχει διαχείρισης και μάλιστα σχετικά εύκολα.

Από την άλλη, αφήνεται να νοηθεί πως, όχι μόνο θα είναι διαχειρίσιμα τα αποτελέσματα, αλλά η Τράπεζα Κύπρου, η Κεντρική Συνεργατική, η Ελληνική Τράπεζα και η RCB, που υπόκεινται στην δοκιμασία, θα ολοκληρώσουν όλες την άσκηση με Βασικά Ίδια Κεφάλαια άνω του 5,5% στο αρνητικό σενάριο. Θα έχουν, δηλαδή, επιτυχή αποτελέσματα που δεν θα μεταφραστούν σε ανάγκη υποβολής Σχεδίου με το οποίο να κλείνουν την τρύπα.

Κάτι τέτοιο είχε σχολιάσει η Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας προ μερικών μηνών, τον περασμένο Ιούνιο, κατά την παρυσίαση της Ετήσιας Έκθεσης της Κεντρικής Τράπεζας: “Για το κατά πόσον οι τράπεζες μας θα περάσουν με επιτυχία τα τεστ αντοχής, εκφράζω τη βεβαιότητα ότι με τη σύνεση και τα μέτρα που λαμβάνουν οι τράπεζες, προετοιμάζονται κατάλληλα για να τα περάσουν με επιτυχία.

Αυτό που σχολιάζεται διεθνώς, πάντως, είναι πως μια απόλυτη επιτυχία από πλευράς όλων των κυπριακών τραπεζών, θα προκαλέσει μεγάλη, αρνητική εντύπωση για την ίδια την EBA, αλλά και για την ΕΚΤ. Στα προηγούμενα στρες τεστ, είχαν επιτύχει τράπεζες που αμέσως μετά την άσκηση διαφάνηκε πως αντιμετώπιζαν προβλήματα, με αποτέλεσμα να διαφανεί πως τα τεστ ήταν, είτε στημένα, είτε υπερβολικά επιεική για τις τράπεζες. Έχοντας ένα κακό ιστορικό πίσω τους, τα τεστ αντιμετωπίζουν σήμερα πολύ μεγάλη πίεση να δείξουν πως είναι σοβαρά και πως μπορούν να εντοπίσουν τα δυνητικά προβλήματα. Εάν, επομένως, ένα από τα πιο «πιεσμένα» τραπεζικά συστήματα της Ευρώπης και δη της Ευρωζώνης περάσει χωρίς προβλήματα, κάτι τέτοιο θα ερμηνευτεί ως ενδειξη πως δεν είναι αρκούντως αυστηρά τα τεστ.

Σε κάθε περίπτωση, το ζήτημα δεν είναι καθόλου κατά πόσον θα πετύχουν ή όχι οι τράπεζες, οι οποίες εξάλλου έχουν προχωρήσει ήδη σε πολλές κινήσεις (μετατροπή ΜΑΚ από την Ελληνική, αύξηση κεφαλαίου από την Κύπρου κτλ) οι οποίες δεν λαμβάνονται υπόψη από το στρες τεστ, αφού έγιναν εντός του 2014. Το τεστ λαμβάνει υπόψη τα ενεργητικά στα τέλη του 2013. Το βασικό ερώτημα είναι κατά πόσον θα βρεθεί τρύπα που να μην είναι «διαχειρίσιμη».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s