Στρες τεστ: Και λοιπόν;

Σαν πρόβλεψη ποδοσφαιρικού αγώνα είναι τα σενάρια σχετικά με το αποτέλεσμα των στρες τεστ: Καμία αξία δεν έχουν πριν από το παιγνίδι, δεν καθορίζουν αποτέλεσμα, και τελικά θα γνωρίζουμε το “σκορ” μόνο όταν θα τραγουδίσει η χοντρή.

Η ΕΚΤ προειδοποίησε πολλές φορές πως οι όποιες πληροφορίες θα αποτελούν εκ των πραγμάτων παραπληροφόρηση της αγοράς, αφού οι τραπεζίτες οι ίδιοι δεν έχουν ολοκληρωμένη εικόνα. Ζήτησε, μάλιστα, πέρα από τις συμφωνίες εμπιστευτικότητας, και οι τράπεζες να είναι έτοιμες να διερευνήσουν την όποια διαροοή. Ο λόγος είναι πως οι εκ των προτέρων προβλέψεις και τα “προγνωστικά” θα επηρεάσουν την αγορά και δη τις μετοχικές αξίες των τραπεζών.

Στην περίπτωση της Κύπρου, όμως, ούτε αυτό ισχύει. Από τις τέσσερις τράπεζες που υπόκεινται στο στρες τεστ, μόνο η μία, η Ελληνική, έχει μετοχές στο πάτωμα. Κι εκείνη, όμως, έχει ουσιαστικά προδιαθέσει για “αποτυχία” της στο στρες τεστ, αφού είναι πλέον γνωστό το γεγονός ότι η τράπεζα σχεδιάζει έκδοση δικαιωμάτων (Rights), ενώ και οι υφιστάμενοι μέτοχοι έχουν ήδη προχωρήσει σε ασκήσεις επί χάρτου σχετικά με την αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας. Η τράπεζα θα έχει σχεδόν βέβαιο ζήτημα στο βασικό σενάριο, αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί η επιτυχία της στο αρνητικό σενάριο.

Με τη σειρά της, η Κύπρου πιθανών να βρεθεί κάτω από τα όρια του στρες τεστ αφού η αύξηση κεφαλαίου κατά 1 δισ. ευρώ δεν συνυπολογίζεται στις φόρμουλες του στρες τεστ, το οποίο λαμβάνει υπόψη τα στοιχεία ενεργητικού ως είχαν στα τέλη του 2014, πριν από την αύξηση κεφαλαίου.

Ο Συνεργατισμός, σύμφωνα με εκτιμήσεις της «Κ» θα χρειαστεί γύρω στα 250-300 εκατ. ευρώ, αλλά η BlackRock εκτιμά πως θα περάσει. Η δε RCB δεν αντιμετωπίζει, όπως φαίνεται, κανένα πρόβλημα.

Το ζήτημα ωστόσο δεν είναι καθόλου το κατά πόσον θα πετύχουν ή θα αποτύχουν οι τράπεζες το βράδυ της Κυριακής, αλλά το τί θα γίνει την επαύριον.

det_20110417Εάν, για παράδειγμα η Τράπεζα Κύπρου βρεθεί να έχει αποτύχει, αφού δεν λαμβάνεται υπόψη η αύξηση κεφαλαίου, αλλά στο Σχέδιο Αναδιάρθρωσης που θα κληθεί να υποβάλει, δηλώσει πως «ξέρετε, κύριοι, το πρόβλημα έχει εν τω μεταξύ ληθεί», τότε η ουσία δεν είναι αν απέτυχε, αλλά αν υπάρχει πρόβλημα που εκκρεμεί για την τράπεζα.

Το ίδιο και με την Ελληνική, όπου το ερώτημα δεν είναι κατά πόσον θα αποτύχει, αλλά κατά πόσον θα αποτύχει με έλλειμμα αρκούντως μεγάλο για να δυσκολευτεί η τράπεζα να το καλύψει. Η πρόθεση των υφιστάμενων μετόχων να μπουν σε μια αύξηση κεφαλαίου –ενδεχομένως με αποκλίνοντα μεγέθη μεταξύ τους- είναι ήδη γνωστή. Το ερώτημα είναι κατά πόσον –και σε ποιό βαθμό- θα ακολουθήσουν και οι μικρότεροι μετόχοι, μετά και την μετατροπή των τελευταίων ΜΑΚ. Έτσι, μια είδηση που να λέει πως η Ελληνική πέτυχε στο στρες τεστ, ή πως η Ελληνική απέτυχε, δεν σημαίνει απολύτως τίποτε.

Το μόνο που έχει επιτευχθεί με την «είδηση» για αποτυχία κάποιας από τις κυπριακές τράπεζες, είναι να προκληθεί πανικός σε κεταθέτες που δεν είναι στενοί παρατηρητές του τραπεζικού συστήματος, αλλά και να σχηματιστούν εντυπώσεις για το αποτέλεσμα που αναμένεται την Κυριακή.

Σήμερα, ο κόσμος αναμένει πως «μια τράπεζα» θα αποτύχει. Εάν, δηλαδή δεν «αποτύχει μια τράπεζα», αλλά αποτύχουν τρεις με βάση τω κριτήρια του στρες τεστ, τότε αυτό θα θεωρηθεί ως αποτυχία. Αλλά είναι απείρως προτιμότερο να αποτύχουν τρεις σε βαθμό διαχειρίσιμο, παρά να αποτύχει μια σε βαθμό που να αποτελεί πρόβλημα.

Το βέβαιο είναι ένα: Η όλη άσκηση της EBA, θα κριθεί αυτομάτως ως αναξιόπιστη για άλλη μια φορά, εάν στο πιο πιεσμένο τραπεζικό σύστημα της Ευρώπης, δεν αποτύχει καμία από τις τέσσερις τράπεζες. Η μοναδική που δείχνει στοιχεία και χαρακτηριστικά (μικρή έκθεση στην κυπριακή οικονομία, μεγάλη ρευστότητα, χαμηλά ΜΕΔ) είναι η RCB.

Ελλείψει πληροφοριών για τις άλλες τράπεζες, δεν θα πρέπει να ξαφνιάσει η «αποτυχία» οποιαδήποτε από αυτές, αλλά και πάλι το ερώτημα είναι κατά πόσον υπάρχει μια τρύπα που θα έχει κλείσει από πέρσι ως φέτος, σε ποιό βαθμό έχει κλείσει αυτή η τρύπα και τέλος πόσο δύσκολο θα είναι να ικανοποιήσει η τράπεζα τα κριτήρια της EBA.

Χρειάζεται, λοιπόν, μεγάλη προσοχή στην ανάγνωση των «ειδήσεων» για το αποτέλεσμα των στρες τεστ. Εκτός από το γεγονός ότι αυτές οι ειδήσεις δεν περιέχουν τίποτε το καινούριο, το μόνο που καταφέρνουν είναι να διαμορφώσουν προσδοκίες και να σχηματίσουν εντυπώσεις. Η ουσία όμως είναι κατά πόσον οι τράπεζες θα ανταποκριθούν και κατά πόσον θα μπορούμε να δούμε εκ νέου μια πιστωτική επέκταση που να είναι μεν ουσιαστική αλλά να είναι και μετρημένη και προσεκτική μέσα στο 2015.

Επίσης, πρέπει να προχωρήσει ένα σοβαρό ΓεΣΥ και να εκπονηθεί ΜΔΠ. Και τα λεφτά από το γκάζι να μείνουν εκτός προϋπολογισμού.

Advertisements

2 thoughts on “Στρες τεστ: Και λοιπόν;

  1. Μικρές αστοχίες σε σύνταξη και ορθογραφία βλέπω, αλλά το τεστ το περνάς 🙂

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s