Τα μάτια (κυρίως) στην Ελληνική…

Τη στιγμή που μέτοχοι, επενδυτές και καταθέτες περιμένουν με μεγάλη αγωνία το αποτέλεσμα του στρες τεστ, ένα από τα μεγάλα ερωτήματα που θα επηρεάσουν τις ισορροπίες στο τραπεζικό σύστημα, είναι το ύψος των αναγκών που θα δείξει η Ελληνική Τράπεζα.

Hellenic BankΣτην Τράπεζα Κύπρου το 1 δισ. που έχει αντληθεί ήδη οδηγεί στην εκτίμηση πως οι τελικές ανάγκες της τράπεζας θα είναι «άνετα εντός» του βεληνεκούς των νέων μετόχων. Στην Κεντρική Συνεργατική ακόμα και το εφιαλτικό σενάριο προβλέπει στήριξη από το Μνημόνιο (όπου υπάρχει «μαξιλάρι» ύψους 1 δισ. ευρώ). Όσον αφορά στην RCΒ, η οποία επίσης έχει αυξήσει το κεφάλαιό της, δεν αναμένεται πως θα προκύψει κάποια ανάγκη από το αποτέλεσμα της άσκησης προσομοίωσης.

Η περίπτωση της Ελληνικής, ωστόσο, διαφέρει από τις άλλες. Ενώ η τράπεζα έχει ήδη προχωρήσει σε μετατροπές ΜΑΚ, περίπου 100 εκατ. ευρώ, οι περεταίρω ανάγκες που θα προκύψουν εικάζεται από πολλούς πως θα ανατρέψουν τις ισορροπίες.

Προσπερνούμε ως αβάσιμα τα σχόλια που αφήνουν να νοηθεί πως «θα περάσουν όλες οι τράπεζες το στρες τεστ», τα οποία διαρρέουν από την Κεντρική Τράπεζα. Εκτιμήσεις της Καθημερινής, με βάση υπολογισμούς από τα διαθέσιμα στοιχεία της τράπεζας, θέτουν τις ανάγκες της Ελληνικής μεταξύ 95 και 120 εκατ. ευρώ, ένα ποσό απόλυτα διαχειρίσιμο, το οποίο συνάδει και με την λογική της «επιτυχούς αποτυχίας» στην οποία αναφέρθηκε η έντυπη έκδοση προ δεκαπενθημέρου.

Το «έλλειμα» θα είναι κατά πάσα πιθανότητα μεγαλύτερο με βάση τα στοιχεία που υπήρχαν στο τέλος του 2013, αλλά έχουν ήδη μετατραπεί ΜΑΚ αξίας 100 εκατ. ευρώ σε κεφάλαιο. Έτσι, οι τελικές ανάγκες πρέπει λογικά να κινούνται στα επίπεδα που αναφέρονται πιο πάνω, μεταξύ 95 και 120 εκατ. ευρώ.
Ισορροπίες
Όπως όλα δείχνουν, ωστόσο, η τελική ανάγκη που θα προκύψει με τα αποτελέσματα της Κυριακής δεν θα ανατρέψει τις ισορροπίες στην τράπεζα, αφού οι δύο μεγαλύτεροι μέτοχοι της σκοπεύουν, σύμφωνα με πληροφόρηση, να ασκήσουν όλα τα δικαιώματα τους στην επικείμενη έκδοση Δικαιωμάτων (Rigths) που σχεδιάζει η τράπεζα. Οι δύο μεγαλομέτοχοι φαίνεται πως θα διατηρήσουν τις μεταξύ τους ισορροπίες, αυξάνοντας τα ποσοστά τους στο ίδιο περίπου ποσοστό.

Εκ των μεγαλομετόχων, μάλιστα, σχολιάζεται πως θα δείξουν «έμπρακτα την εμπιστοσύνη» που έχουν στην επένδυσή τους, ενώ οι ίδιοι εκτιμούν πως το ποσό που φαίνεται πως θα χρειαστεί η τράπεζα, δεν τους προκαλεί καμία ανησυχία.

Μάλιστα, η Ελληνική φαίνεται πως μπορεί και να υπερκαλύψει τις ανάγκες που θα προκύψουν από το στρες τεστ, αν υπολογιστεί και περεταίρω μετατροπή των ΜΑΚ, που θεωρείται βέβαιο. Κάτι τέτοιο, και με δεδομένη την υψηλή ρευστότητα που διαθέτει η Ελληνική, ενδεχομένως να αναγκάζει την τράπεζα να γίνει πιο επιθετική μετά την ολοκλήρωση των στρες τεστ.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s