Τα δέκα συμπεράσματα του στρες τεστ

Βομβαρδιστικό στελθ η RCB, πλήγμα για όσους δεν ήθελαν νέα κεφάλαια στην Κύπρου, και εξαγορά junk από Πειραιώς…

1) Δεν πέρασαν. Απέτυχαν τρεις τράπεζες: Κύπρου, Ελληνική και Συνεργατισμός. Το τεστ γίνεται με στοιχεία 31 Δεκεμβριου 2013 και μ’ αυτά αποτυγχάνουν και οι τρεις στο αρνητικό σενάριο. Έχει δημιουργηθεί πρόβλημα “επεξήγησης”, αφού η Κεντρική έστελλε όλη την εβδομάδα το μήνυμα πως “περνούν όλες”, την ώρα που κόπηκαν τρεις από τις τέσσερις.

eba2) Μεγάλη Επιτυχία. Το αποτέλεσμα, όμως, παραδόξως, είναι εξαιρετικά θετικό, παρά την αποτυχία των τριών με τα νούμερα του 2013. Το τραπεζικό σύστημα βγαίνει από το χάος κι επιστρέφει στην ομαλότητα.

3) Οι Ρώσοι. Η RCΒ πέρασε σαν στελθ κάτω από το ραντάρ του τεστ. Κτύπησε σχεδόν 12% (με «βάση το 5,5%) στο αρνητικό σενάριο και δείχνει πως πετά ισχυρή κι αθόρυβη…

4) Σώθηκε με «νέο κούρεμα». Ηχηρή ήττα για όσους επέμεναν πως η ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Κύπρου αποτελούσε «νέο κούρεμα» και πως ήταν «άδικη και αχρείαστη». Χωρίς την ανακεφαλαιοποίηση, όπως φάνηκε η τράπεζα θα ήταν στο χείλος του γκρεμού σήμερα, ενώ θα έψαχνε κεφάλαια σε μια περίοδο κατά την οποία πολλές τράπεζες βγαίνουν επίσης στην αναζήτηση. Ουσιαστικά, επιβεβαιώθηκε αυτό που όλοι γνώριζαν και λίγοι παραδέχονταν. Ότι, δηλαδή, οι ενστάσεις στην ανακεφαλαιοποίηση ισοδυναμούσαν με προσπάθεια για καταστροφή της τράπεζας. Η «Κ» είχε μάλιστα φτάσει στο συμπέρασμα πως κάποιοι επιθυμούν εκττροχιασμό της οικονομίας (με το βλέμμα στο 2018). Πόντος για την Χρυστάλλα που επέμενε. Δεν παίρνει πόντους το Προεδρικό διότι τα προεδρικά είναι out of contest.

5) Νέο σκηνικό. Αναμένονται ραγδαίες εξελίξεις στα τραπεζικά, με πολλές ειδήσεις αλλά σχετικά λίγο άγχος, τουλάχιστον σε σχέση με την εικόνα που είχαμε ως σήμερα. Roadshow και νέος CEO στην Ελληνική, επιστροφή στο πάτωμα κει έκδοση ομολόγου από την Κύπρου, ενδεχομένως αποχωρήσεις ελληνικών θυγατρικών, αλλαγές προσώπων, και Wilbur Ross με Ackerman στήνουν νέο σκηνικό.

6) 176=105 στα φώτα του Καλησπέρα. Σύγχιση δημιουργήθηκε με την Ελληνική, η οποία απέτυχε με έλλειμμα 176 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, μετά από κάποια αριθμητική, από αύριο ψάχνει 105 εκατ. ευρώ. Η Ελληνική είχε έλλειμμα στο αρνητικό σενάριο κατά 277 εκα.τ ευρώ, από τα οποία τα 101 καλύφθηκαν με μετατροπές των ΜΑΚ. Εν τω μεταξύ, όμως, σήμερα ανακοίνωσε επίσης και μετατροπή άλλων 23 εκατ. ευρώ ΜΑΚ σε κεφάλαιο. 176 πλην 101, πλην 23 μας φέρνουν στα 153 εκατ. ευρώ. Η τράπεζα δικαιούται να υπολογίσει μέχρι 46 εκατ. ευρώ (το 1% των risk weighed assets) από τα 130εκατ. ευρώ που απομένουν σε ΜΑΚ.  Έτσι, η τράπεζα φτάνει στα 107 εκατ. ευρώ αλλά πώλησε τη Ρωσία και μειώνει την τρύπα ως τα 105 εκάτ. ευρώ. Επομένως, 176=105.

7) BlackRock- Καθημερινή: 1-0. Η Καθημερινή υπολόγιζε τις ανάγκες του Συνεργατισμού στα 250 εκατ. ευρώ. Η BlackRock έβρισκε πως περνά. Πήγαμε μεν πάσο στην δύναμη πυρός της BlackRock, αλλά σημειώσαμε την δική μας εκτίμηση. Χωρίς να ιδρώσει πήρε το ματς ο οίκος και ο Συνεργατισμός έδωσε μεγάλη ανάσα σε πολλούς, διαψεύδοντας τις φήμες που κυκλοφορούσαν (εσκεμμένα) για κούρεμα καταθέσεων.

8) Κέρδος για τον Χάρη. Τρομερή η ανακούφιση και του Υπουργού Οικονομικών. Στους υπολογισμούς του χρέους σύμφωνα με το Μνημόνιο και το DSA για το 2015, περιλαμβάνεται και εκταμίευση 1 δισ. ευρώ για στήριξη του Συνεργατισμού. Αυτά τα χρήματα πλέον δεν θα χρειαστούν και από τον Οκτώβρη του 2014 ο Υπουργός Οικονομικών μειώνει ήδη το χρέος του 2015, μερικές ημέρες πριν από τη δραματική μείωση του από την Eurostat.

9) Αγόρασε ζημιές. Ο λόγος για την Πειραιώς που έγραφε ως ενεργητικά τις εργασίες των κυπριακών τραπεζών που άρπαξε καθώς αυτές βρίσκονταν στον πάγκο του χασάπη. Πλέον, το στρες τεστ έδειξε πως τα ενεργητικά που πήρε η Πειραιώς είναι χάλι μαύρο και πως μάλλον καλά υπολογίστηκε η αξία τους. Πόντος για τον Πανίκο.

10) Ελπίζουμε. Ημέρα ελπίδας από αύριο, μετά τα καλά νέα που έφερε η αποτυχία στο στρες τεστ. Μια από τις πιο σημαντικές προϋποθέσεις για την ανάκαμψη έχει εκπληρωθεί και η οικονομία φαίνεται πως έχει δοκιμάσει ήδη τον πάτο της κρίσης. Ο δρόμος όμως είναι μακρύς και ο φόβος παραμένει στο κατά πόσον θα πάμε σε “ιαπωνέζικη” ανάπτυξη, ή αν θα δούμε ξανά στην γενιά μας ανάπτυξη του ΑΕΠ που να πιάνει το αστρονομικό (πλέον) 4%.

Advertisements

2 thoughts on “Τα δέκα συμπεράσματα του στρες τεστ

  1. Για το 9: πέραν των τραπεζικών, η αποδέσμευση μας από την Ελλάδα πιθανόν να είναι άλλος ένας πόντος, αν λάβουμε υπόψιν τα δημοσιονομικά…

  2. Για το 9 : Η τιμή πώλησης αποφασίζεται ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ της πώλησης και όχι 1-2 χρόνια μετά βάση στοιχείων που προέκυψαν. Ποιά ήταν η τιμή βάση τα τότε στοιχεία?

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s