Ελληνική: Αποτυχία μετά Βαΐων και κλάδων

Η Ελληνική δεν θέλει να διαπράξει την «κολάσιμη αμαρτία» των τραπεζιτών κι αναζητά ευκαιρίες για πιστωτική επέκταση.

Η αποτυχία της Ελληνικής ήταν απόλυτα αναμενόμενη, ιδίως αν αναλογιστεί κανείς πως η τράπεζα μετέτρεπε σταδιακά ΜΑΚ σε κεφάλαιο λίγο-λίγο εδώ και καιρό για να παραμείνει κοντά στο 8%. Φυσιολογικά, η τράπεζα έχει ήδη προσχεδιάσει τις κινήσεις της, με το επικείμενο roadshow στο πλαίσιο της έκδοσης δικαιωμάτων που από καιρό σχεδιάζει η τράπεζα. Σύμφωνα με πληροφορίες, και ενώ το ύψος της έκδοσης δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει πλήρως, φαίνεται πως οι δύο μεγαλομέτοχοι της τράπεζας, Third Point και Wargaming, προτίθενται να συμμετάσχουν πλήρως στην έκδοση, ασκώντας όλα τα δικαιώματα που τους αναλογούν. Σε ερώτηση της «Κ» κατά πόσον προτίθενται να προχωρήσουν και σε αγορά δικαιωμάτων στη δευτερογενή αγορά με σκοπό την ενίσχυση των ποσοστών τους, οι δύο μεγαλομέτοχοι δεν σχολιάζουν πως το ενδεχόμενο είναι ανοικτό αλλά δεν υπάρχει τέτοιος σχεδιασμός επί του παρόντος.

HellenicBank423Όλα δείχνουν πως Wargaming και Third Point είναι σε πλήρη συνεννόηση μεταξύ τους. Πάντως, μετά τις μετατροπές ΜΑΚ που έγιναν τους τελευταίους μήνες, οι δύο βασικοί μέτοχοι της Ελληνικής έχουν μειώσει τα ποσοστά τους, από το 30% περίπου που ήταν πριν από τη μετατροπή, σε ποσοστά γύρω στο 22%. Στόχος τους, όπως όλα δείχνουν, είναι να επιστρέψουν στα αρχικά ποσοστά, τα οποία, σημειώνεται είχαν συμφωνηθεί (άτυπα) και με την Κεντρική Τράπεζα. Υπενθυμίζεται πως ανησυχία τους ήταν, με την είσοδό τους στη Λαϊκή, πως θα αντιμετώπιζαν δυνητικά εποπτικό πρόβλημα λόγω των μεγάλων ποσοστών τους στο μέλλον, αφού ξεπερνούσε κατά πολύ το 9,98% που δικαιούνται να αντέχουν χωρίς εκ των προτέρων έγκριση από την Κεντρική Τράπεζα.

Ανοίγματα

Η πιο πάνω εικόνα δείχνει όμως και κάτι άλλο. Εάν πράγματι οι τελικές ανάγκες της τράπεζας κινηθούν κοντά στα 100-115 εκατ. ευρώ όπως εκτιμάται, τότε η αύξηση κεφαλαίου θα υπερκαλύψει τις ανάγκες (υπολογίζονται και τα ΜΑΚ που απομένουν και μπορούν να μετατραπούν σε κεφάλαιο). Η τράπεζα θα μπορεί να αντιμετωπίσει την εποπτική της υποχρέωση, και ενδεχομένως να βρεθεί με επιπλέον αύξηση κεφαλαίου πέρα από τις υποχρεώσεις της.

Η Ελληνική, όμως, έχει χαρακτηριστικά υψηλή ρευστότητα, η οποία κινείται σύμφωνα με πληροφόρηση, κοντά στα 2,5 δισ. ευρώ. Αυτή η ρευστότητα –σε αντίθεση μετ κεφάλαια, είναι ήδη εξασφαλισμένη– δεν αποδίδει ουσιαστικά τίποτε στην τράπεζα. Μάλιστα, με δεδομένα τα αρνητικά επιτόκια της ΕΚΤ, ενδεχομένως η τράπεζα να αντιμετωπίζει αρνητικό επιτόκιο –δηλαδή να πληρώνει, ουσιαστικά, την Κεντρική Τράπεζα– για τις εκεί καταθέσεις της. Αναφορές της διοικήτριας της Κεντρικής Τράπεζας στη Βουλή, υπονόησαν πως κάτι τέτοιο συμβαίνει, με πιο προφανή «ύποπτο» την Ελληνική.

Η χειρότερη «κολάσιμη αμαρτία» στα μάτια των τραπεζιτών, είναι να «κάθονται» πάνω σε ρευστά τα οποία δεν αξιοποιούν. Η αγορά σήμερα είναι ιδιαίτερα δύσκολη, αφού δεν υπάρχουν πολλές επιλογές αξιόχρεων πελατών στους οποίους να παραχωρηθούν δάνεια. Ωστόσο, γίνεται αντιληπτό πως η τράπεζα χρειάζεται πιστωτική επέκταση όσο καμία άλλη αυτή τη στιγμή στην Κύπρο.

Μπορεί κανείς να εκτιμήσει πως η Ελληνική θα κινηθεί αμέσως μετά το στρες τεστ σε πιο δυναμικές ασκήσεις επί χάρτου για να ληφθούν στρατηγικές αποφάσεις σχετικά με μια πιστωτική επέκταση που θα πρέπει να αρχίσει κάποια στιγμή στις αρχές του 2015. Δεν υπάρχει τέτοια πληροφόρηση από την τράπεζα, πάντως, αλλά τα στοιχεία της δείχνουν πως δεν υπάρχει άλλη επιλογή, εκτός κι αν θα συνεχίσει να χάνει κέρδη (ή μάλλον, αντίθετα να έχει ζημιά) από το γεγονός ότι διατηρεί τόσο υψηλή αναξιοποίητη ρευστότητα. Η ευκαιρία μπορεί να «διατυπωθεί» μάλιστα και ως προσπάθεια αύξησης των μεριδίων αγοράς της.

Σε κάθε περίπτωση, δεν αποκλείεται να γίνονται σκέψεις και για αγορές ενεργητικών από άλλες τράπεζες – είτε με μητρικές στην Ελλάδα, είτε με ενεργητικά που θέλουν να αποξενωθούν για οποιονδήποτε λόγο.

Αυτή η εικόνα γίνεται ακόμα πιο έντονη αν αναλογιστεί κανείς πως η Τράπεζα Κύπρου έχει ήδη γυρίσει μεν σελίδα, αλλά συνεχίζει την απομόχλευσή της και δεν θα ήταν εύκολο να κινηθεί προς επεκτατικές κινήσεις πριν περάσουν μερικοί μήνες. Η αλλαγή στο Δ.Σ., όμως, στις 20 Νοεμβρίου, ενδεχομένως να αλλάξει ριζικά την εικόνα στην Κύπρου.

Σε κάθε περίπτωση, το πρόσφατο παρελθόν δείχνει πως η όποια επεκτατική στρατηγική θα πρέπει να γίνει προσεκτικά, μετρημένα και χωρίς απερισκεψία, κάτι που είχε γίνει από το 2008 και μετά και συνέβαλε όσο τίποτε άλλο στη διαμόρφωση των σημερινών, δύσκολων συνθηκών.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s