Τέλος η κρίση: Τα μανίκια πάνω

Όταν παρακολουθεί κανείς ένα θέμα με περίπλοκες λεπτομέρειες, που είναι τεχνικής φύσης και πολύπλοκο, και όπου χρησιμοποιούνται διαρκώς τεχνικοί όροι, είναι εύκολο να παραπλανηθεί. Γι αυτό, για παράδειγμα, αυτή η στήλη αποφεύγει, όταν δεν μπορεί να απευθυνθεί για «ιδιαίτερα» σε ειδικούς, να γράφει για την τεχνική πλευρά του Φυσικού Αερίου.

Κάτι παρόμοιο ισχύει και με τις τράπεζες. Το κοινό θεωρεί –διότι αφέθηκε να νοηθεί- πως μετά τη δοκιμασία της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής, έκλεισε το θέμα και πως πλέον μπορούμε να θεωρήσουμε πως «βγαίνουμε από την κρίση» και όλα θα επανέλθουν στις συνθήκες που είχαμε ως το 2009.

story_physical_therapyΠολλοί εξηγούν πως η έκφραση «βγαίνω από την κρίση» είναι περίπου όπως το «βγαίνω από την εντατική». Αποφεύχθηκαν τελικά τα χειρότερα και, μετά το άγριο δυστύχημα της οικονομίας, η χώρα μπορεί να μπει πλέον στην φάση της ανάρρωσης, έχοντας περάσει από την φάση της διάσωσης. H φάση αυτή θα είναι μακρά, δύσκολη, επίπονη και με αβέβαιο το τελικό αποτέλεσμα. Η οικονομία εάν πριν από το «δυστύχημα» της κρίσης, ήταν αθλητής επιδόσεων, στο τέλος της κρίσης δεν σημαίνει πως θα επιστρέψει στους στίβους, αλλά στα φυσιοθεραπευτήρια.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως οι ρυθμοί ανάπτυξης του 4% που συνηθίσαμε έχουν τελειώσει. Η μηδενική ανεργία και οι συνθήκες πλήρους απασχόλησης έχουν επίσης τελειώσει. Το εύκολο χρήμα, οι υψηλοί μισθοί, τα πολλά δάνεια και οι συχνές αρπακτές έχουν παρέλθει.

Στόχος είναι να μειώνεται όσο γίνεται η ανεργία, να γίνεται πιο υποφερτή η ζωή μας και να υπάρξει πλήρης εξίσωση των πολιτών ως προς τις ευκαιρίες εκπαίδευσης, επιχειρηματικότητας, ανέλιξης και τελικά πλούτου. Ο καθένας θέλει τρία πράγματα στη ζωή του: Να αποκαταστήσει τα παιδιά του, να εξασφαλίσει τα γεράματα του και να ζήσει όσο το δυνατόν πιο άνετα. Αυτοί οι στόχοι πρέπει να είναι προσιτοί για όλους –ή τουλάχιστον για εκείνους που θέλουν να τους κυνηγήσουν.

Πέρα από αυτό, όμως, δεν πρέπει να πουλούμε τα φούμαρα στον κόσμο, πως με το τέλος των στρες τεστ έχουμε ολοκληρώσει την πορεία.

Το τραπεζικό σύστημα δεν έχει ικανοποιητική ρευστότητα, με δάνεια-προς-καταθέσεις στο 133%. (Μάλλον προκαλεί έκπληξη το σχόλιο της Διοικήτριας της Κεντρικής περί του αντιθέτου, αφού η δήλωση πως «υπάρχει ρευστότητα» δεν συνάδει καθόλου με τα στοιχεία της ίδιας της Κεντρικής Τράπεζας).

Οι τράπεζες, επιπλέον, είναι φορτωμένες με πολύ υψηλά προβληματικά δάνεια και πρέπει να υπάρξει αναμόχλευση.

Αντιμετωπίζουν υψηλό ρίσκο και λίγη ζήτηση –γεγονός που δείχνει, εδώ που τα λέμε, πως η οικονομία πάσχει από υπερβολική προσφορά στην πραγματική οικονομία, και δη σε συγκεκριμένους κλάδους (ακίνητα, τουρισμός, κατανάλωση).

Τα ιδιωτικά χρέη είναι αστρονομικά, ενώ τα δάνεια-προς-καταθέσεις των επιχειρήσεων κινούνται στο απίστευτο 440%.

Όλα αυτά μεταφράζονται σε αδυναμία αύξησης του δανεισμού και (σε μερικές τράπεζες, τουλάχιστον) αδυναμία μείωσης των επιτοκίων στο παρόν στάδιο. Και, δεν πρέπει να παραπλανάται ο κόσμος με υπερβολές και υπερβολικές προσδοκίες, οι οποίες για άλλη μια φορά θα πέσουν στο κενό.

Αυτό που ισχύει είναι, ωστόσο, πως η οικονομία έχει δείξει τα δικά της χαρακτηριστικά: Είναι πιο ανθεκτική από ό,τι φοβόμασταν. Είναι πιο ευέλικτη από ό,τι νομίζαμε. Η κατάρτιση και οι ικανότητες του ανθρωπίνου δυναμικού μας, δεν ήταν τελικά απλό σύνθημα αλλά πράγματι αποτελούν την αιχμή του δόρατος. Μπορούμε να ξεπεράσουμε αυτή την κρίση, φτάνει να μην περιμένουμε θαύματα τα οποία θα μας αποθαρρύνουν από το να ιδρώσουμε, αφήνοντας εν τω μεταξύ τους συμπολίτες μας που τραβούν το κουπί της κρίσης, να αισθάνονται (και να είναι) μόνοι, με μοναδικό στήριγμα τα κοινωνικά παντοπωλεία.

Επίσης, πρέπει να προχωρήσει ένα σοβαρό ΓεΣΥ και να εκπονηθεί ΜΔΠ. Και τα λεφτά από το γκάζι, μακριά από τους πολιτικούς.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s