Μπορούμε να έχουμε απαιτήσεις για τον ELA;

Πίσω από την αποκάλυψη των πρακτικών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ στις συζητήσεις για το ELA της Λαϊκής, τίθεται και ένα άλλο ζήτημα. Ενώ μέχρι τα πρώτα 2 δισ. ευρώ η Κεντρική Τράπεζα μπορούσε να δράσει από μόνη της, η παραχώρηση ELA πέρα από αυτό το ποσό γινόταν μόνο με την έγκριση (ή μάλλον χωρίς την ένσταση) της ΕΚΤ. Το γεγονός ότι ορισμένα μέλη του «ΔΣ» της ΕΚΤ εξέφρασαν ανησυχίες για την ποιότητα των εξασφαλίσεων, αλλά και για την έκθεση που είχε η Φρανκφούρτη στην Λαϊκή, έχει πίσω του και μια άλλη διάσταση.

cbΟ κ. Δημητριάδης έχει απόλυτο δίκαιο όταν λέει πως η Φρανκφούρτη είχε γνώση για την παραχώρηση του ELA. Αυτό, όμως, καθιστά συνυπεύθυνη και την ΕΚΤ. Όπως αποδείχθηκε, η Λαϊκή ήταν μια αφερέγγυα τράπεζα η οποία λάμβανε στήριξη που μπορεί να παραχωρηθεί μόνο σε βιώσιμες τράπεζες. Οι κανόνες της ΕΚΤ –αλλά και ένα θεμελιώδες στοιχείο της τραπεζικής εποπτείας– παραβιάστηκαν. Η ΕΚΤ δεν είναι δυνατόν, μάλιστα, να επιχειρηματολογήσει πως ανέμενε πως η Λαϊκή είναι φερέγγυα. Πολλές φορές, εξάλλου, σχολιάσει περί του αντιθέτου ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου. Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός ότι η τράπεζα δεν ήταν βιώσιμη, ήταν τόσο προφανές που η «Κ» έκανε αναφορές στο ζήτημα από το φθινόπωρο του 2012, χωρίς μάλιστα να έχει πλήρη στοιχεία της τράπεζας.

Το γεγονός ότι η NY Times εντόπισε στα πρακτικά της ΕΚΤ αναφορές στη βιωσιμότητα της τράπεζας, δείχνει πως το θέμα συζητήθηκε, με τον Jens Weidmann να θέτει το ερώτημα της βιωσιμότητας της Λαϊκής, ανοικτά. Μάλιστα, η NYTimes σχολιάζει πως στη συζήτηση έγινε και αναφορά στην έκθεση της PIMCO που έδειχνε ξεκάθαρα πως η τράπεζα ήταν «τελειωμένη».

Η Λευκωσία έχει μπροστά της μια ευκαιρία, έστω κι αν αυτή περιορίζεται από πολιτικής φύσεως «πραγματικότητες»: Η ΕΚΤ φέρει τουλάχιστον μέρος της ευθύνης για τη συνεχιζόμενη στήριξη μιας αφερέγγυας τράπεζας. Από τη στιγμή που συζήτησε τη βιωσιμότητα της τράπεζας, και από τη στιγμή που κατείχε την έκθεση της PIMCO, όφειλε να είχε ακολουθήσει τους κανόνες και να σταματήσει τη διαδικασία με την οποία μεγάλωνε η τρύπα της Λαϊκής, την οποία σήμερα αποπληρώνει, ουσιαστικά, ολόκληρη η οικονομία. Έχοντας μέρος της ευθύνης, οφείλει να αναλάβει και μέρος της ζημιάς σε μια διευθέτηση του ELA, έστω κι αν αυτή αφορά στη μετατροπή του σε μακροπρόθεσμο ομόλογο ή μια άλλη «ιρλανδικού τύπου» διευθέτηση.

4 Comments

  1. Πολύ σωστά Μιχάλη. Τώρα αν δώσει η Επιτροπή Πική και την δική μου έκθεση στη δημοσιότητα θα μάθουμε πολλά για το τι έγινε…για ELA και PIMCO. Μόνο όταν τα γράφουν οι NY Times ακούμε…

    http://zenios.wordpress.com/2013/10/17/h-%CE%BD%CE%AD%CE%B1-%CE%BA%CF%85%CF%80%CF%81%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%AE-%CF%84%CF%81%CE%B1%CE%B3%CF%89%CE%B4%CE%AF%CE%B1/

    1. Σωστός ο αγαπητός Στάυρος Ζένιος (σήμερα)! Τι έλεγε όμως όταν άλλοι έλεγαν ότι η ΛΑΙΚΗ τράπεζα πρέπει να πτωχεύσει και ότι ο ELA θα μας μείνει? Μήπως αυτή η άποψη ήταν ‘εξωγήινη’ για κάποιους προ-κουρέματος???

    2. Σταύρο για το γεγονός ότι ο ELA μετατρέπεται σταδιακά σε ομόλογα ΑΓΓΛΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ τι άποψη έχεις? Μήπως ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ απεμπολούμε το ΝΟΜΙΚΟ δικαίωμα να τον αμφισβητήσουμε?

  2. αγαπητέ Michalis Persianis πολύ καλό το πιο πάνω άρθρο σου. Αξίζει να αναφέρω ότι εμείς στο WAKEUPCyprus λέγαμε ακριβώς αυτό από τότε που η Λαϊκή ‘φόρτωνε’ ELA (Δεκέμβριο του 2012). Στην συνέχεια (μετά το κούρεμα) λέγαμε ότι υπάρχει ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΝΟΜΙΚΟ ΘΕΜΑ ενδεχομένως ΥΠΕΡ της Κυπριακής Δημοκρατίας και ότι ο ELA μπορεί ΑΝΕΤΑ να αμφισβητηθεί νομικά ή να χρησιμοποιηθεί αυτό σε ενδεχόμενη διαπραγμάτευση. Η αντιμετώπιση από ΟΛΟΥΣ στην Κύπρο όταν δηλώναμε ότι η Λαϊκή δεν σώζεταιν (και πρέπει να κελέισει) και ότι τον ELA θα τον βρούμε μπροστά μας με πολλά δις που δεν εισρέουν στην οικονομία ή μεταγενέστερα ότι μπορούμε και πρέπει να τον αμφισβητήσουμε….αντιμετωπιστίκαμε σαν ‘εξωγήινοι’ που λένε ‘ανοησίες’!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s