Προσοχή στην Γιωρκάτζη…

Έτοιμη θεωρείται η επιλογή της διαδοχής, με «εσωτερική αλλαγή» στην ομάδα της Κεντρικής Τράπεζας-

Η ένταση που ξέσπασε, ήρθε την ημέρα που το Ανώτατο άνοιξε την πόρτα για την εκταμίευση της επόμενης δόσης

Με κυριότερο φόβο πως μια ενδεχόμενη παραίτηση της Χρυστάλλας Γιωρκάτζη θα μετατραπεί σε νέα σαπουνόπερα που να θυμίζει την αποχώρηση του Πανίκου Δημητριάδη αντιδρούν οι στενοί παρατηρητές της κυπριακής οικονομίας –ανάμεσά τους και ξένα επενδυτικά ταμεία. Οι εξελίξεις, με τις οποίες τίθενται πλέον και ανοικτά ζητήματα για το κατά πόσον μπορεί η κ. Γιωρκάτζη να συνεχίζει στη θέση της διοικήτριας της Κεντρικής Τράπεζας, αφήνουν πολλά ερωτηματικά σχετικά με τις εξελίξεις που έπονται.

Σημειώνεται πως η δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως διατυπώνεται, αφήνει ανοικτή (αυστηρώς νομικά) την πόρτα ακόμα και για σοβαρό αδίκημα από πλευράς της Διοικήτριας. Με δεδομένο, όμως, πως αυτή είναι δεύτερη φορά που η κυβέρνηση βρίσκεται απέναντι σε ένα διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας με τον οποίο να μην μπορεί να συνεννοηθεί, δεν μπορεί να αναμένεται πως η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα είναι χλιαρή, τουλάχιστον στην κατ’ ιδίαν επικοινωνία. Επίσημες ανακοινώσεις, από την άλλη, δεν πρέπει να αναμένονται, ενώ η όποια τοποθέτηση της Φρανκφούρτης μάλλον θα αποφύγει την αύξηση των εντάσεων.

georghadji_390_1103Κι αυτό, έστω κι αν τελικά ήταν η στάση (και κινήσεις) της ΕΚΤ που άφησε τον τέως διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας χωρίς άλλη επιλογή από την παραίτησή του, η οποία ήρθε «μέσω Φρανκφούρτης»

Η κυβέρνηση πάντως φρόντισε να αποφύγει τα χειρότερα, στέλλονας μηνύματα από την Δευτέρα: Η κόντρα δεν έχει καμία σχέση με θέματα πολιτικής, και η συνεργασία μεταξύ κυβέρνησης και Κεντρικής συνεχίζεται κανονικά. Οι σχετικές δηλώσεις του υπουργού οικονομικών και του κυβερνητικού εκπροσώπου είχαν σαφείς αποδέκτες: Την ΕΚΤ, τους επενδυτές, τους καταθέτες και το τραπεζικό σύστημα γενικότερα.

Πλέον, η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με μια δεύτερη κρίση στις σχέσεις της με την Κεντρική Τράπεζα και μάλιστα σε μια περίοδο κατά την οποία έκλειναν σταδιακά όλα τα ανοικτά ζητήματα που απέτρεπαν τα επόμενα αποφασιστικά βήματα στην πρόοδο της οικονομίας: Με το ζήτημα των εκποιήσεων να έχει κλείσει, και με το στρες τεστ να μην αφήνει σοβαρά «απόνερα», οι γνωστές επόμενες κινήσεις (ομόλογο, περιορισμοί στην διακίνηση κεφαλαίων, τραπεζικό ομόλογο της Τράπεζας Κύπρου, επιστροφή στο ΧΑΚ κτλ.) θα μπορούσαν να προχωρήσουν ομαλά.

Κάτι τέτοιο τίθεται πλέον σε αμφιβολία. Η κυβέρνηση, η οποία είχε μεν «κληρονομήσει» τον κ. Δημητριάδη στη θέση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, σημειώνεται πως η ίδια διόρισε την κ. Γιωρκάτζη ως αντικαταστάτριά του, ενώ οι ατυχείς διορισμοί έχουν αρχίσει να αποτελούν το μεγαλύτερο πρόβλημα της κυβέρνησης, αλλά και σχεδόν γνώρισμα των πρώτων μηνών της διακυβέρνησής της. Πέρα από την κατάχρηση της εμπιστοσύνης του, στην οποία αναφέρεται ο Πρόεδρος με την ανακοίνωσή του, αποτελεί στοιχείο που δεν μπορεί να παραγνωριστεί το γεγονός ότι πρόκειται για άτομο της επιλογής της κυβέρνησης – και η εικόνα της έντονης δυσαρέσκειας για κινήσεις, αποφάσεις και πράξεις ατόμων που διορίστηκαν από την κυβέρνηση (σε τράπεζες, οργανισμούς, την Κεντρική ή και αρχές) δεν αποτελεί «νέο έδαφος» για την κυβέρνηση.

Η όλη υπόθεση, επιπλέον, η οποία παραπέμπει ανοικτά σε παραπλάνηση (ή και χειρότερα) του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας, δεν μπορεί πλέον να ξεπεραστεί τόσο ανώδυνα. Ουσιαστικά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έφτασε όσο πιο κοντά θα μπορούσε στην κίνηση να καλέσει την διοικήτρια σε παραίτηση. Με τη σειρά τους, τα κόμματα πρόσθεσαν στην πίεση που ασκείται, αφήνοντάς την ουσιαστικά μόνη.

Πάντως, το όλο ζήτημα, με το οποίο εντοπίζεται πρόθεση από πλευράς της διοικήτριας να αλλάξει τους όρους του συμβολαίου της με σκοπό να εξασφαλιστεί η συνέχιση των εργασιών της θυγατέρας της, «δείχνει» προμελέτη, κι αυτό θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη στο επόμενο διάστημα.

Αυτό που είναι πλέον το βασικότερο ζητούμενο, είναι να κλείσει το ζήτημα όσο ταχύτερα γίνεται –είτε με παραίτηση της διοικήτριας είτε βρίσκοντας ένα modus vivendi μεταξύ κυβέρνησης και Κεντρικής Τράπεζας. Με δεδομένες τις διατυπώσεις και τον τόνο της ανακοίνωσης του Προέδρου της Δημοκρατίας στην ανακοίνωση της Παρασκευής, ωστόσο, φαίνεται πως η δεύτερη επιλογή είναι μάλλον δύσκολη. Εν τω μεταξύ, άρχισε ήδη να γίνεται λόγος για την διαδοχή στην Κεντρική Τράπεζα, με «εσωτερική μεταγραφή» ατόμου που ήδη υπηρετεί από χρόνια στην Αγία Παρασκευή. Ωστόσο, το βασικότερο ζητούμενο σε περίπτωση αποχώρησης της κ. Γιωρκάτζη, είναι να γίνει μια επιλογή που θα αποτρέπει την επανάληψη των καταστάσεων που είχαμε με τους τελευταίους τρεις διοικητές και οι οποίες έχουν να κάνουν με πλήρη ρήξη μεταξύ Προεδρικού και Κεντρικής.

Εξελίξεις

Εν τω μεταξύ, η κρίση που ξέσπασε στις σχέσεις κυβέρνησης-Κεντρικής με επίκεντρο την εργασία της θυγατέρας της κ. Γιωρκάτζη, ξέσπασε την ίδια ημέρα που το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε για τα νομοσχέδια που «συνόδευαν» τον Περί Εκποιήσεων Νόμο. Με την απόφαση, η οποία προκάλεσε ανακούφιση ανάμεσα στους επενδυτές. Κι αυτό, διότι με την απόφαση ανοίγει ο δρόμος για την εκταμίευση της επόμενης δόσης από την Τρόικα, ύψους 350-συν-86 εκατ. ευρώ.

Η εκταμίευση της δόσης θα μπορούσε να αποφασιστεί από την Ομάδα Εργασίας του Eurogroup, χωρίς να χρειαστεί συνεδρία των Υπουργών Οικονομικών, αφού θεωρείται ως σχεδόν διαδικαστικό ζήτημα, μετά την απόρριψη των νομοσχεδίων από το Ανώτατο Δικαστήριο. Ωστόσο, με το επόμενο Eurogroup να συνεδριάζει στις 6 Νοεμβρίου, εκτιμάται πως η απόφαση θα ληφθεί στον συγκεκριμένο χρόνο.

Ανησυχία επικρατούσε, τόσο στους κόλπους της Τρόικας, όσο και ανάμεσα σε επενδυτές στο κυπριακό δημόσιο χρέος, κατά πόσον η Βουλή θα ήταν πιθανό να θεωρήσει πως, με μερικές τροπολογίες θα μπορούσε να αποφύγει την αντισυνταγματικότητα των νομοσχεδίων, και να τα επαναφέρει. Ωστόσο, με δεδομένη την απόφαση της Παρασκευής, κάτι τέτοιο κρίνεται ως δύσκολο.

Από τη στιγμή που η ολομέλεια του Ανωτάτου βρίσκει παραβίαση της διάκρισης των εξουσιών, αλλά και προνοιών του Συντάγματος που αφορούν, μεταξύ άλλων στην ελευθερία του συμβάλλεσθαι και το δικαίωμα της πρόσβασης στη δικαιοσύνη και την ισότητα, είναι δύσκολο να καταστούν συμβατά με το Σύνταγμα τα νομοσχέδια μετά από τροποποιήσεις. Χρειάζεται, ουσιαστικά, να εκπονηθούν εκ του μηδενός, με ριζικές αλλαγές. Ο Πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου, Μύρωνας Νικολάτος σχολίασε πως, με δεδομένο ότι εντοπίστηκαν παραβιάσεις σε άρθρα που αποτελούν τον πυρήνα του κάθε νομοθετήματος δεν εξετάστηκε η αντισυνταγματικότητα άλλων άρθρων.

Έτσι, το θέμα μπορεί να θεωρηθεί λήξαν και η αβεβαιότητα που είχε δημιουργηθεί μπορεί να θεωρηθεί πως έχει λυθεί. Πλέον, και ενώ στρες τεστ και εκποιήσεις έπαψαν να αποτελούν ερωτηματικό για την πορεία της οικονομίας, η εποπτική αστάθεια που προκύπτει από τις εξελίξεις στην Κεντρική Τράπεζα, αποτελεί ένα νέο, αναπάντεχο εμπόδιο στην άμεση πορεία της οικονομίας.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s