Επτά -και κάτι- συμπεράσματα από τη Σύνοδο του Economist…

Τι μάθαμε από το συνέδριο του Economist

 

Η Σύνοδος του Economist που ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα, άφησε πίσω πολλά συμπεράσματα που δεν θα πρέπει να περάσουν απαρατήρητα. Τα συμπεράσματα από τις παρουσιάσεις, χαιρετισμούς και παρεμβάσεις ήταν αρκετά σημαντικά. Το πρώτο στοιχείο που έγινε αντιληπτό από όλους –και έλαβε κάποια κάλυψη από τα ΜΜΕ– ήταν η τοποθέτηση της Noble Energy πως, με βάση τις δικές τις εκτιμήσεις, η επιλογή του χερσαίου τερματικού είναι οικονομικά ασύμφορη, σε αντίθεση με την επιλογή ενός αγωγού προς την Τουρκία, που έχει περισσότερη (οικονομική) λογική. Λίγο-πολύ γνωστή η θέση της Noble, αλλά καταγράφεται πλέον ως επίσημη τοποθέτηση η χωρίς περιστροφές «ανακοίνωση» πως η Noble θέλει αγωγό προς την Τουρκία. Σε αυτό το πλαίσιο, μάλιστα, μπορούν να ερμηνευτούν και οι παραινέσεις των ΗΠΑ να βρεθεί μια λύση στα ενεργειακά ζητήματα, πριν από το Κυπριακό

newego_LARGE_t_1101_45411549Ένα δεύτερο στοιχείο που προέκυψε, ωστόσο, είναι πως οι εκτιμήσεις για τα κοιτάσματα συγκλίνουν και σε μια άλλη εκτίμηση: Κατά πάσα πιθανότητα υπάρχει πετρέλαιο στην ανατολική Μεσόγειο (και εντός της κυπριακής ΑΟΖ) αλλά αυτό έχει τεχνικά χαρακτηριστικά που καθιστούν ασύμφορη την εκμετάλλευσή του.

Τρίτο συμπέρασμα, πως το ζήτημα των αγωγών θα αποτελεί αντικείμενο θερμών συζητήσεων για αρκετό καιρό ακόμα. Ενώ η ΔΕΠΑ και γενικά η Αθήνα επιμένει στο όραμα ενός αγωγού που να συνδέει την Ελλάδα με το Ισραήλ μέσω Κύπρου, η επιλογή δέχεται αρκετή κριτική ως ασύμφορη. Αντικείμενο συζήτησης αποτελεί η διάσημη πλέον μελέτη του ΜΙΤ, η οποία όμως δέχεται έντονη κριτική, εν μέρει και διότι δεν λαμβάνει υπόψη τις περιπλοκές, όπως για παράδειγμα τη μορφολογία του υποθαλάσσιου εδάφους.

Η ανάπτυξη

Τέταρτο στοιχείο που θα πρέπει να κρατήσουμε, είναι οι ομόφωνες αναφορές στα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια. Τραπεζίτες, ΔΝΤ, Κομισιόν, αναλυτές συμφώνησαν πως οι τράπεζές μας θα πρέπει να κινηθούν άμεσα για την αντιμετώπιση του ζητήματος των ΜΕΔ αν θέλουμε να ελπίζουμε πως η οικονομία θα ανακάμψει. Η αντιμετώπιση των προβληματικών ενεργητικών, πάντως, έχει αρχίσει, έστω και πολύ καθυστερημένα.

Εάν τα ΜΕΔ αποτελούν ένα από τους σοβαρότερους κίνδυνους που αντιμετωπίζει η οικονομία, το ζήτημα των εκποιήσεων είναι το άλλο. Αυτό είναι το πέμπτο στοιχείο που κρατάμε από το συνέδριο, αφού όλοι οι ομιλητές που αναφέρθηκαν στην οικονομία μακροσκοπικά, συμφώνησαν πως η αβεβαιότητα που επικρατεί θα πρέπει να λήξει, αν θέλει η Κύπρος να αποφύγει νέες περιπλοκές που θα θέσουν σε κίνδυνο την πορεία του Μνημονίου και των εκταμιεύσεων.

Την ίδια στιγμή, και ενώ η Κύπρος «έχει εντυπωσιάσει με την πορεία της, αλλά υπάρχει ακόμα μπόλικος δρόμος και πολλοί κίνδυνοι», ένα έκτο στοιχείο που θα πρέπει να κρατήσουμε είναι πως το τέλος της κρίσης δεν θα είναι «όπως παλιά». Οι παρουσιάσεις έκαναν λόγο για ανάπτυξη που δεν θα επιστρέψει με μόνιμο τρόπο στο 4%, αλλά θα περιοριστεί σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα, περίπου στο 2%, κι αυτό μόνο αν όλα πάνε καλά. Οι άνετες εποχές έχουν παρέλθει και η επόμενη δεκαετία δεν θα χαρακτηριστεί από την εύκολη ανοδική πορεία της προ κρίσης εποχής: Θα πρέπει να προσπαθούμε παραπάνω για να κρατήσουμε την ανάπτυξη.

Το έβδομο συμπέρασμα που δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο, είναι πως κανένας σχεδόν από τους μη Κύπριους ομιλητές (με εξαίρεση τον κ. Παπαδημούλη) δεν στάθηκε στην ένσταση που δημιουργήθηκε στην ΑΟΖ. Μπορεί να έκανε κάποιες αποστειρωμένες αναφορές ο Αμερικανός πρέσβης, αλλά εκ των πραγμάτων δεν μπορούσε να αγνοήσει τις εξελίξεις. Κατά τα άλλα, όμως, οι ομιλητές δεν έκριναν αρκούντως σημαντικές τις εξελίξεις για να σταθούν σε αυτές –ακόμα κι όταν επρόκειτο για παρεμβάσεις που δεν ήταν αμιγώς οικονομικές.

Τα άλλα

Πέρα από τα γενικά στοιχεία, προκύπτουν και άλλα συμπεράσματα που δεν θα πρέπει να περάσουν απαρατήρητα. Η Κύπρος, πράγματι, έχει το ακριβότερο ηλεκτρικό ρεύμα στην Ευρώπη. Αν από τη μία, εντός Κύπρου λέγεται πως αυτό οφείλεται στο είδος καυσίμου που χρησιμοποιείται από την ΑΗΚ, η άλλη όψη της ίδιας διαπίστωσης, είναι πως το «ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη» οφείλεται στις ανεπαρκείς επενδύσεις των τελευταίων ετών.

Από τις συζητήσεις που έγιναν, προκύπτει επίσης πως η Wargaming ήρθε στην Κύπρο για να μείνει, είναι διεθνής κολοσσός και δεν πρόκειται για αμελητέα περίπτωση. Τα μεγέθη και η «δύναμη πυρός» της εταιρείας, έγιναν απόλυτα κατανοητές στο πλαίσιο του συνεδρίου. Ενδιαφέρον έχει επίσης η αναφορά στη στήριξη που λαμβάνει η Κύπρος από τις ΗΠΑ στο θέμα της ανάπτυξης του καζίνο (πλάνο, στρατηγική, νομοθεσία κτλ.). Αν αυτό μεταφράζεται και σε αμερικανικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στον συγκεκριμένο τομέα, όπως λέχθηκε έντονα στους διαδρόμους πέριξ του συνεδρίου, δε είναι ακόμα ξεκάθαρο.

Ενδιαφέρον προκάλεσαν επίσης και οι τοποθετήσεις «παικτών» της διεθνούς σκηνής. «Η Ευρώπη χρειάζεται ένα συνδυασμό νομισματικής πολιτικής, δημοσιονομικής πολιτικής και μεταρρυθμίσεων», ειπώθηκε. Ήταν η παρέμβαση του Μπενουά Κερέ στην όλο και πιο έντονη συζήτηση που γίνεται σχετικά με τις επιλογές που έχει η Ευρώπη –και δη η Ευρωζώνη– για την ενίσχυση της ανάπτυξης.

Τέλος, μια σημαντική διαπίστωση ήταν και η ποιότητα της συζήτησης μεταξύ των πολιτικών αρχηγών. Μια συζήτηση που ανήκει στο 2014 όσο ανήκει και στο 1983, το 1994 ή το 2003, δεν άφησε καμία γεύση πέρα από τα τετριμμένα που δεν είχαν, τελικά, και μεγάλη σημασία.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s