Έξω οι ολιγάρχες (Ελλάδα)

 «Μεταρρυθμίσεις με απλοποίηση των κανονισμών, φορολογική σταθερότητα κι απομάκρυνση των «ολιγαρχών» ζητά ο Παπαδημούλης

 Συνέντευξη στην Καθημερινή

Με τον ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται στις δημοσκοπήσεις στην Ελλάδα, και τον Δημήτρη Παπαδημούλη να θεωρείται από πολλούς ως η πιο προφανής επιλογή για την θέση του υπουργού Οικονομικών σε περίπτωση που «κλειδώσει» την πρωθυπουργία της Ελλάδας ο Αλέξης Τσίπρας, οι τοποθετήσεις του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την οικονομία, μόνο αδιάφορες δεν μπορούν να χαρακτηριστούν. Σε συνέντευξή του στην «Κ», ο κ. Παπαδημούλης σχολιάζει την ωρίμανση του ΣΥΡΙΖΑ που έγινε, πλέον «κόμμα εξουσίας» αλλά και τις προθέσεις του απέναντι στο Μνημόνιο και στους επενδυτές.

–Το μεγαλύτερο αντικείμενο συζήτησης αυτή την περίοδο είναι κατά πόσον θα γίνουν εκλογές στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση σχολιάζει πως αυτή δεν είναι η στιγμή…

Οι εκλογές θα γίνουν το αργότερο στις αρχές του 2015 γιατί η κυβερνητική πλειοψηφία δεν διαθέτει το όριο του 180 που θα δώσει περιθώριο δύο χρόνων σε αυτή την κυβέρνηση, αυτή την καταστροφική πολιτική. Ωστόσο, δεν αποκλείω εντελώς και το σενάριο να γίνουν εκλογές ακόμα και νωρίτερα.

–Ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται στις δημοσκοπήσεις. Είστε αισιόδοξος για το αποτέλεσμα;

Σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με μια διαφορά σαφώς μεγαλύτερη από εκείνη που είδαμε στις ευρωεκλογές. Το σενάριο της αυτονομίας δεν είναι πλέον ανέφικτο. Κανείς δεν μιλάει πια για το περίφημο ταβάνι του 27% που ακούγαμε για 2 χρόνια. Θέλω να σχολιάσω όμως κάτι: Ακόμα κι αν ο λαός μας δώσει την αυτονομία, εμείς θα επιδιώξουμε ευρύτερες συνεργασίες, τόσο στη Βουλή, όσο και στην κοινωνία, απευθυνόμενοι και σε δυνάμεις και πέρα από εμάς κι αξιοποιώντας άτομα και πέρα από εμάς.

–Το στοίχημα όμως παραμένει η αυτονομία, που με το μπόνους εδρών είναι πλέον ορατό για τον ΣΥΡΙΖΑ…

Το στοίχημα του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι απλώς να κερδίσει τις εκλογές, αλλά να κυβερνήσει αποτελεσματικά με συνέπεια λόγων και έργων δημιουργώντας ορατά αποτελέσματα προς όφελος της ελληνικής οικονομίας και ιδιαίτερα των ασθενέστερων. Η παρουσία του Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη πρόσφατα, και οι προτάσεις που καταθέσαμε, επειδή ακριβώς ήταν ένα ακόμα βήμα στην ωρίμανση του ΣΥΡΙΖΑ, με την κατάθεση συγκεκριμένων και ρεαλιστικών προτάσεων, συνέβαλε και στην ενίσχυση της δυναμικής του ΣΥΡΙΖΑ.

–Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως φοβίζει πολλούς, ανάμεσά τους και επενδυτές. Κάνατε λόγο για έξοδο από το Μνημόνιο, για ριζική αλλαγή πορείας. Αυτοί παραμένουν στόχοι σας;

Αυτά είναι ερωτήματα του 2012. Τώρα έξοδο από το Μνημόνιο τάζει ακόμα κι ο κ. Σαμαράς. Αυτό που λέμε εμείς, είναι πως χρειάζεται μια αναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης με βασικό αντικείμενο να καταστεί το δημόσιο χρέος βιώσιμο. Σήμερα δεν είναι βιώσιμο, προσεγγίζει το 180% του ΑΕΠ και χρειάζεται δραστική απομείωση του χρέους. Ο κ. Σαμαράς διεκδικεί πιστοποιητικό βιωσιμότητας, κι αυτό το άρπαξε ο κ. Ρέγκλιγκ, λέγοντας πως, αφού διεκδικείτε πιστοποιητικό βιωσιμότητας, αυτό συνεπάγεται πως δεν χρειάζεται απομείωση του χρέους. Εδώ ακόμα και το ΔΝΤ σχολιάζει εδώ και χρόνια, πως το χρέος δεν είναι βιώσιμο.

–Πέρα από την απομείωση;

Το δεύτερο πράγμα που θα διεκδικήσουμε είναι μια αναπροσαρμογή προς τα κάτω, ρεαλιστική, των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015-2016, που είναι εξωφρενικά υψηλή και μη υλοποιήσιμο, 3% και 4%. Κατά τα άλλα, θέλουμε να διαπραγματευτούμε και τον οδικό χάρτη της επιστροφής στην ανάπτυξη και της εξόδου από το μνημόνιο, καθώς επίσης και της δραστικής ελάφρυνσης του χρέους, μπορεί να τον εξασφαλίσει καλύτερα και πιο αποτελεσματικά μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ από ό,τι μια κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου που εμετρήθη, εζυγίσθη και ευρέθη ελλιπής.

–Αυτό γιατί το λέτε; Ποιο είναι το συγκεκριμένο διαπραγματευτικό πλεονέκτημα που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ έναντι της κυβέρνησης;

Είμαστε μια δύναμη που υποστηρίζει αυτή την πολιτική με συνέπεια από την αρχή, και που δυστυχώς δικαιώθηκαν οι θέσεις μας. Να σας θυμίσω πως, όταν μιλήσαμε το 2012 για την ανάγκη κουρέματος του ελληνικού χρέους, η τότε κυβέρνηση Παπανδρέου μας απαγόρευε ακόμα και να προφέρουμε τη λέξη «κούρεμα», ως εθνικά επιζήμια. Από εκεί και πέρα, είναι φανερό πια πως δεν μιλούμε για ένα μεμονωμένο ελληνικό πρόβλημα. Το υπερβολικό και μη διαχειρίσιμο δημόσιο χρέος είναι ένα γενικότερο ζήτημα της Ευρωζώνης και αφορά σε μεγαλύτερο βαθμό, όλες τις χώρες της Ευρωζώνης. Γι’ αυτό και θα πρέπει να βρεθεί μια γενικότερη λύση.

papadimoulis_700_392_c1_c_t«Θέλουμε νέα συμφωνία»

–Η ανάπτυξη του Νότου περνά κι από τον Βορρά, κατά πολλούς….

Η Ευρώπη χρειάζεται ένα New Deal που θα εξασφαλίσει πόρους και θα της επιτρέψουν να επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Περιμένω ακόμα να δω πότε, πώς και από ποιους τα περίφημα 300 δισ. ευρώ του κ. Γιούνκερ. Πλέον το ερώτημα «πού θα βρείτε τα λεφτά», αντιστρέφεται προς την Κομισιόν και το Συμβούλιο. Υπάρχει επίσης και η ανάγκη αμοιβαιοποίησης του χρέους. Το χρέος του ευρωπαϊκού νότου είναι η άλλη όψη των πλεονασμάτων του ευρωπαϊκού Βορρά.

–Η κρίση όμως οφείλεται καταφανώς και στις συσσωρευμένες «αμαρτίες» που κάναμε κι εμείς, στις χώρες του Νότου…

Είμαστε οι τελευταίοι που θα υπερασπιστούν τις αμαρτίες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ τα τελευταία 30 χρόνια. Πέρα όμως από τις ευθύνες, για τη γραφειοκρατία, τις σπατάλες, τη διαφθορά, τα ρουσφέτια, υπάρχουν και τα δομικά προβλήματα της Ευρωζώνης που παράγουν κι εντείνουν αυτές τις ανισότητες. Πάντως, να σας θυμίζω για παράδειγμα πως ο μικρός τότε ΣΥΡΙΖΑ είχε αντιταχθεί στη σπατάλη εκατομμυρίων στην ολυμπιάδα του 2004 που προωθούσαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, υπερχρεώνοντας την χώρα και στερώντας πολύτιμους πόρους και από την ελληνική οικονομία, αλλά και από την ελληνική περιφέρεια.

–Ένα στοιχείο που λείπει από αυτή την προ-προεκλογική περίοδο στην Ελλάδα, είναι μια συζήτηση για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Ενδεχομένως αυτό να οφείλεται στη μακρά σειρά αποτυχημένων μεταρρυθμίσεων… Αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ταχθεί υπέρ ενός μεταρρυθμιστικού πλάνου;

Στην Ελλάδα ορισμένοι, με τη λέξη «μεταρρυθμίσεις» εννοούν σχεδόν αποκλειστικά τη μείωση μισθών, συντάξεων, κοινωνικού κράτους, δημόσιας παιδείας, δημόσιας υγείας και κατάργηση κάθε έννοιας προστασίας των δικαιωμάτων των εργαζομένων και των κοινωνικά ασθενέστερων. Πρόκειται για μια κακοποίηση της γλώσσας. Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι γεμάτο σοβαρές μεταρρυθμίσεις: Ένα απλό, δίκαιο φορολογικό σύστημα που να είναι σταθερό για πέντε χρόνια σε αντίθεση με τα 100 φορολογικά νομοσχέδια και τις 1.000 ερμηνευτικές εγκύκλιους που έχουμε σήμερα. Ακόμα, μια σύγχρονη αποκομματικοποιημένη διοίκηση που να χρησιμοποιεί τη σύγχρονη τεχνολογία. Η Ελλάδα χρειάζεται ακόμα, ένα κτηματολόγιο, ένα περιουσιολόγιο και επιτάχυνση στην απονομή της δικαιοσύνης, όπου μια συνήθης φορολογική υπόθεση κάνει στα δικαστήρια 8 με 12 για χρόνια για να τελεσιδικίσει, δημιουργώντας ουσιαστικά αρνησιδικία… αυτός είναι ένας από τους παράγοντες που εμποδίζουν την ανάπτυξη στην Ελλάδα είναι η έλλειψη και οι καθυστερήσεις στην δικαιοσύνη.

–Είναι και το θέμα του ανταγωνισμού, που κατά πολλούς πάσχει. Αυτό το ζήτημα βρίσκεται στο πρόγραμμά σας;

Επίσης μεγάλοι τομείς της οικονομίας ελέγχονται από ολιγάρχες που θυμίζουν περισσότερο άλλες καταστάσεις παρά χώρα της Ευρωζώνης. Τα παραδείγματα είναι πολλά. Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει την ανάγκη αλλαγών και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, αλλά είμαστε μια δύναμη που θέλουμε να αλλάξουμε ριζικά τα πράγματα και όχι να διαλύσουμε την Ευρωζώνη.

–Αυτή είναι η εντύπωση. Καιρό ακούγαμε συνθήματα εναντίον της Ευρωζώνης…

Ως αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συζητώ με τους πάντες καθημερινά και σας λέω πως η καραμέλα πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα μας γυρίσει στη δραχμή, που έπιασε τόπο το 2012, πείθοντας αρκετό κόσμο, έχει πλέον λιώσει και δεν φοβίζει τους συνομιλητές μας.

–Είναι ξεκάθαρη θέση σας επομένως πως η Ελλάδα θα μείνει στο ευρώ;

Θέλουμε μία δημοκρατική, κοινωνική Ευρώπη που να υπηρετεί πολιτικές ανάπτυξης χωρίς τις οποίες δεν είναι δυνατόν να μειώσουμε την ανεργία, και πολιτικές συνοχής, κοινωνικής και περιφερειακής, διότι στα χρόνια της κρίσης έχουν αυξηθεί δραματικά όλες αυτές οι ανισότητες.

–Μια δεύτερη ανησυχία είναι και η στάση που θα τηρούσε μια πιθανή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στις ξένες επιχειρήσεις. Πώς θα τις αντιμετωπίζατε, αν ήσασταν στην κυβέρνηση;

Δημιουργώντας ένα απλό, σταθερό, φιλικό για τις επιχειρήσεις περιβάλλον, που θα ελκύει όσες επιχειρήσεις, δημόσιες, ιδιωτικές, μικτές, κοινωνικές, θέλουν να επενδύσουν στη χώρα προσβλέποντας στο κέρδος αλλά και σεβόμενες τη νομοθεσία της χώρας. Οι μελέτες που υπάρχουν από διάφορα ινστιτούτα, εξηγούν την αποεπένδυση στην Ελλάδα τις προηγούμενες δεκαετίες, όχι ως αποτέλεσμα υψηλών μισθών ή υπερβολικά φιλεργατικής νομοθεσίας, αλλά κυρίως ως αποτέλεσμα της γραφειοκρατίας, της διαφθοράς, της έλλειψης σαφούς και σταθερού φορολογικού πλαισίου. Είναι ακόμα και οι ελλείψεις σε υποδομές –τεχνολογικές, ενεργειακές– αλλά και η ασάφεια κανόνων όσον αφορά στη χρήση γης… Δεν μπορεί να σκεφτεί κανείς σοβαρά μια μεγάλη επένδυση αν δεν πληρώσει «διόδια» σε αυτόν που έχει τις προσβάσεις.

«Πρώιμες οι συζητήσεις για τη θέση του ΥΠΟΙΚ»

–Η διαφθορά ήταν μέχρι σήμερα κεντρικό γνώρισμα της οικονομίας…

Γι’ αυτό και θα δείτε στις μεγάλες ιδιωτικοποιήσεις της εποχής, πως τα σχήματα που διεκδικούν τις δουλειές είναι μια κοινοπραξία μιας ξένης εταιρείας με ένα ντόπιο «ολιγάρχη».

–Πολλοί περιμένουν πως θα δούμε τον Παπαδημούλη στη θέση του υπουργού Οικονομικών, αν κερδίσει τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ. Τι να περιμένουμε;

Να μην περιμένετε τίποτα. Αυτά θα τα δούμε συλλογικά και στην ώρα τους, και την πρώτη ευθύνη για την σύσταση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ θα έχει ο Αλέξης Τσίπρας, ως πρωθυπουργός. Εγώ ως αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ισχυρής πλέον ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, έχω πολλά να προσφέρω και στη χώρα μου, και στον χώρο που από αυτό το πόστο. Είμαι ριζικά αντίθετος με τη λογική να συζητούμε από τώρα τη σύσταση μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Όπως λέμε στα χωριά μου, «ακόμα δεν τον είδαμε, Γιάννη τον εβγάλαμε». Είναι ακόμα νωρίς για τέτοιες συζητήσεις.

–Κοιτάζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ ως μέλος της GUE στις Βρυξέλλες, δημιουργείται η αίσθηση πως έγινε μεγαλύτερος από το σπίτι του, έχει ωριμάσει τα τελευταία χρόνια…

Ο ΣΥΡΙΖΑ ωριμάζει και μεγαλώνει. Εξελίσσεται και ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των καιρών και του κόσμου που τον στηρίζει. Σε αυτή την κατεύθυνση, όχι απαραίτητα με τον ίδιο ρυθμό, κινείται και η ευρωομάδα της Αριστεράς, η οποία μεγαλώνει και, πέρα από την κριτική και την αντίθεση στην κυρίαρχη πολιτική, μπορεί να καταθέτει και την δική της αντιπρόταση. Εκτός από το ΣΥΡΙΖΑ, στην ομάδα μας ανήκουν και οι PODEMOS που οι τελευταίες δημοσκοπήσεις την βρίσκουν πρώτη δύναμη στην Ισπανία, αλλά και η Σιν Φέιν της Ιρλανδίας που έχει μεγάλες πιθανότητες να κερδίσει τις προσεχείς εκλογές στην Ιρλανδία. Επιπλέον, προσπαθούμε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που η σύνθεσή του απαιτεί συμμαχίες, να επικοινωνούμε και με άλλες δυνάμεις, πέραν της Αριστεράς, είτε με βάση συγγένειες πολιτικές-ιδεολογικές, είτε με συγγένειες εθνικών-κοινωνικών συμφερόντων, με δυνάμεις του Ευρωπαϊκού Νότου που αντιλαμβάνονται πως το ζήτημα του χρέους χρειάζεται μια συλλογική λύση και πως το δόγμα Μέρκελ της λιτότητας έχει οδηγήσει την Ευρώπη να είναι ένας ασθενής της παγκόσμιας οικονομίας, σε αντίθεση για παράδειγμα με τις ΗΠΑ που με την κυβέρνηση Ομπάμα έχουν καταφέρει μεγαλύτερες δόσεις κεϋνσιανής τόνωσης της οικονομίας. Είμαστε ένα κόμμα της Αριστεράς που οικοδομεί την Αριστερά του 21ου αιώνα. Δίπλα σε κάθε «όχι» θέλει να παρατάσσει και ένα «ναι» και επιχειρεί να συνενώσει τις ευρύτερες δυνατές δυνάμεις.

Advertisements

One thought on “Έξω οι ολιγάρχες (Ελλάδα)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s