Ώρα πωλήσεων για τα Μη Εξυπηρετούμενα…

Πριν τις εκποιήσεις, αναμένεται να αυξηθούν οι πωλήσεις προβληματικών αναπτύξεων

Από την αρχή κιόλας της κρίσης, και κάτω από τις ιδιαίτερες συνθήκες και κίνητρα που δημιούργησαν οι περιορισμοί στην διακίνηση κεφαλαίων μέσα στο 2013, καταγράφηκαν πολλές πωλήσεις προβληματικών δανείων, είτε έμμεσα είτε άμεσα. Πολλές από τις συναλλαγές, που περιελάμβαναν και ανταλλαγή δεσμευμένων καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου, αφορούσαν σε επενδύσεις όπως το κτήριο President στη Λευκωσία και το Le Meridien στη Λεμεσό. Άλλες πωλήσεις, ξενοδοχειακών μονάδων, νεόδμητων κτηρίων στη λεωφόρο Λεμεσού και Αρμενίας στη Λευκωσία και ημιτελών έργων σε Λεμεσό, Λάρνακα και Λακατάμια, συμπλήρωναν το παζλ του distressed selling.

EuroΟι συναλλαγές αυτές, όμως, αφορούσαν κατά βάση σε ad hoc συμφωνίες, μεμονωμένων έργων και όχι σε τιτλοποιημένα προϊόντα, τα οποία τράπεζες ήθελαν να αποξενωθούν. Οι αγοραστές δεν ήταν παραδοσιακοί επενδυτές, αλλά άτομα ή επιχειρήσεις με συγκεκριμένο επιχειρηματικό στόχο κατά την αγορά.

Η αγορά πλέον δείχνει να ωριμάζει και να ετοιμάζεται για μαζικότερες πωλήσεις προβληματικών δανείων, ενδεχομένως ακόμα και πριν από το τέλος του α΄ τριμήνου του 2015. Η Τράπεζα Κύπρου, φορτωμένη με τρομακτικά προβλήματα στα βιβλία της, και με Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια σε επίπεδα που προκαλούν ίλιγγο, αναμένεται πως θα επιχειρήσει, μόλις αυτό είναι νομικά και τεχνικά δυνατόν, σε πακετοποιήσεις με στόχο την αποξένωση προβληματικών δανείων.

Με τη σειρά της, η Ελληνική Τράπεζα ετοιμάζεται να ρίξει τη ρευστότητά της στον στόχο αυτό, με αντικειμενικό σκοπό να αξιοποιήσει από τη μία τα ρευστά που σήμερα έχει «παρκαρισμένα» στην Κεντρική Τράπεζα με αρνητικό μάλιστα επιτόκιο, κι από την άλλη, την εξασφάλιση αυξημένων μεριδίων αγοράς. Η στρατηγική αυτή δεν είναι άγνωστη στη διεθνή αγορά. «Οι τράπεζες αναζητούν ευκαιρίες για εξαγορά χαρτοφυλακίων ως μέρος της προσπάθειας απόκτησης πελατών», σχολιάζει σε σχετική ετήσια έκθεσή της η PWC.

Την ίδια στιγμή, όμως, στο διεθνές παζάρι μπαίνουν πλέον νέοι παίκτες. Πέρα από τους παραδοσιακούς επενδυτές, που ήταν κυρίως hedge funds, πλέον ατομικοί επενδυτές (High Net Worth Individuals, HNWIs), αμοιβαία κεφάλαια, αμερικανικά τραστ με εξειδίκευση στις αγορές ακινήτων και άλλα ταμεία, αναζητούν ευκαιρίες μέσα από την εξαγορά χαρτοφυλακίων. Σύμφωνα με ανάλυση της Wall Street Journal, η είσοδος στην αγορά τέτοιων αγοραστών, έχει απαλύνει τις πιέσεις στις τιμές: Επειδή επιθυμούν να κρατήσουν τα χαρτοφυλάκια για αρκετό καιρό (σε αντίθεση με τα hedge funds που αναζητούν ταχεία μεταπώληση έναντι κέρδους), ικανοποιούνται ακόμα και με χαμηλότερες τιμές.

Αντίθετες, ωστόσο, είναι οι πιέσεις που δημιουργούνται στην πλευρά της προσφοράς. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες κινούνται σε μια αγορά που σιγά-σιγά άρχισε να ωριμάζει με τις ευρωπαϊκές τράπεζες να δείχνουν έτοιμες να αποξενωθούν πολλά ενεργητικά, ιδίως μετά και την ολοκλήρωση των στρες τεστ, τα οποία έδειξαν πως το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα πρέπει να αναζητήσει στο επόμενο διάστημα σχεδόν 10 δισ. ευρώ. Την ίδια ώρα, οι «κακές τράπεζες», και δη της Ιρλανδίας (ΝΑΜΑ) και της Ισπανίας (SAREB) άρχισαν να «διοχετεύουν» στην αγορά τιτλοποιημένα δάνεια. Στην Ιρλανδία καταγράφηκαν πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων, που φτάνουν στα 28,5 δισ. ευρώ, έναντι 2 δισ. ευρώ το 2013, ενώ στην Ισπανία οι πωλήσεις φέτος έφτασαν στα 16 δισ. σε σχέση με 10 δισ. πέρυσι. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την PWC, υφίστανται ακόμα «σε διαδικασία πώλησης» άλλα ΜΕΔ αξίας περίπου 50 δισ. ευρώ. Συνολικά, η αγορά για το 2014 εκτιμάται στα 117 δισ. ευρώ, έναντι 64 δισ. πέρσι, μόνο για τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια, χωρίς να υπολογίζονται οι τραπεζικές εργασίες που δεν είναι κεντρικής σημασίας (non-core). Όσον αφορά στην ΕΚΤ, αυτή αγοράζει πλέον τιτλοποιημένα δάνεια, αλλά μόνο υψηλής ποιότητας (με εξαίρεση την Ελλάδα και την Κύπρο, όπου μπορεί να πάει και προς χαμηλότερης ποιότητας προϊόντα).

Πέρυσι στη σχετική της έκθεση η PWC διερωτήθηκε αν αρχίσει μια «χρυσή εποχή» για τις πωλήσεις δανείων και μη κεντρικών εργασιών (non-core assets). Φέτος, φαίνεται πως η συγκεκριμένη αγορά έχει πλέον βαθύνει, καθώς συνεχίζεται η πανευρωπαϊκή απομόχλευση.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην αγορά δεν καταγράφεται ιδιαίτερο ενδιαφέρον για υποθήκες και στεγαστικά δάνεια. Αντίθετα, κυριαρχεί η αγορά των εμπορικών αναπτύξεων, η οποία φέτος ανέρχεται στα 34,5 δισ. ευρώ. Τα δάνεια πους σχετίζονται με τις επιχειρήσεις (μεγάλες και μικρομεσαίες) κινούνται στα 7 δισ. ευρώ. Η αγορά μάλλον αδιαφορεί για υποθήκες, που είναι πιο δύσκολες, τόσο στην αξιοποίησή τους, όσο και στην κοστολόγηση.

Σημειώνεται, επιπλέον, πως η αγορά παρατηρεί αρκετές προληπτικές πωλήσεις από τους κατόχους ΜΕΔ. Τόσο οι ίδιοι, όσο και οι τράπεζες, έχουν ισχυρό κίνητρο να προχωρήσουν σε πωλήσεις πριν να αρχίσει η διαδικασία εκποίησης. Οι μεν πωλητές βρίσκουν πως οι τιμές είναι υψηλότερες και οι συνθήκες λιγότερο πιεστικές. Οι δε τράπεζες δυσκολεύονται να ανακτήσουν αξία μέσα από εκποιήσεις και προτιμούν να δουν προληπτικές πωλήσεις στην «ιδιωτική αγορά», μετά τις οποίες αποπληρώνεται το ΜΕΔ στον βαθμό του δυνατό. Με αυτές τις τάσεις, αποφεύγεται η όλη διαδικασία τιτλοποίησης και πακετοποίησης δανείων που έχουν κοινά χαρακτηριστικά και τα οποία διαθέτονται σε επενδυτές που μπορεί να επιθυμούν την ανάληψη των δικαιωμάτων αποπληρωμής.

Τέτοιες περιπτώσεις δεν έχουν ακόμα αρχίσει στην Κύπρο, παρόλο που μεγάλη εμπορική ανάπτυξη στη Λευκωσία είναι κοντά σε ντιλ για την πώλησή της και παρόλο που, στη θεωρία τουλάχιστον, έγινε μια προσπάθεια για πώληση αναπτύξεων στο Χα Ποτάμι (Venus Rock) από την Aristo Developers.

Μετά και την ολοκλήρωση των στρες τεστ, και με τον Συνεργατισμό και την Ελληνική να κινούνται στη λογική της «επόμενης ημέρας» αλλά και την Κύπρου να μπαίνει σε νέα εποχή και την RCΒ να δείχνει έτοιμη για την ανάπτυξή της στην εγχώρια αγορά, φαίνεται πως η ώρα της τιτλοποίησης και πώλησης «πακέτων» από δάνεια ήδη κοντεύει. Με αυτό τον τρόπο, οι δανειζόμενοι θα χρωστούν, όχι στις τράπεζες αλλά στους αγοραστές των δανείων, κάτι που θα αυξήσει τις πιέσεις για πωλήσεις ή και εκποιήσεις. Έτσι, η λογική της προληπτικής πώλησης, που αφορά κυρίως στις μεγάλες επιχειρήσεις με τα υψηλά ΜΕΔ, θα μπει στο επόμενο εξάμηνο, για τα καλά στη λογική της αγοράς.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s