Η «ελευθερία» του ρουβλίου επηρεάζει και την Κύπρο

 Ύφεση, πληθωρισμός, υποτίμηση και πολιτικές συνθήκες στη Ρωσία, επηρεάζουν και την Κύπρο

 Η πίεση που ασκείται στο ρούβλι ανάγκασε τελικά τη ρωσική Κεντρική Τράπεζα να αντιδράσει, «απελευθερώνοντας» το ρούβλι από τη διασύνδεσή του με το ευρώ και το δολάριο. Μέχρι πρότινος, οι ισοτιμίες του ρουβλίου διατηρούνταν σταθερές έναντι των δύο «δυτικών» νομισμάτων μέσα από παρεμβάσεις της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, η οποία αγόραζε ή πωλούσε ρούβλια στην αγορά για να διατηρήσει την ισοτιμία (soft peg).

Πλέον, οι πιέσεις στο ρούβλι άρχισαν να γίνονται αφόρητες και πολλοί αναλυτές έκαναν λόγο τους τελευταίους μήνες για μία παρατεταμένη πτώση του ρουβλίου. Η προσπάθεια διατήρησης των ισοτιμιών ανάγκαζε την Κεντρική Τράπεζα της χώρας να αγοράζει όλο και περισσότερα ρούβλια, μια πρακτική που απαιτούσε πώληση των αποθεματικών της. Από 510 δισ. δολάρια, τα αποθεματικά της μειώθηκαν μέσα στον Οκτώβριο στα 450 δισ., αφού δαπανήθηκαν 30 σχεδόν δισ. δολάρια για τη στήριξη του νομίσματος.

Πλέον, οι επενδυτές άρχισαν να «ποντάρουν» στην πτώση του ρουβλίου, με τον εξειδικευμένο τύπο στο εξωτερικό να κάνει λόγο και για αύξηση των γυμνών πωλήσεων του ρωσικού νομίσματος (short). Παρά τις προσπάθειες στήριξης από την Κεντρική Τράπεζα, η ισοτιμία του ρουβλίου υποχώρησε κατά σχεδόν 25% σε σχέση με τον Ιούνιο, μια τρομερή πτώση.

imagesΛίγο πριν από την ανακοίνωσή της για απελευθέρωση του νομίσματος από τη διασύνδεσή του με τις ισοτιμίες των ξένων νομισμάτων, η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας μείωσε τη ρευστότητα στην αγορά, περιορίζοντας τα swaps στα 2 δισ. δολάρια την ημέρα. Οι ρωσικές αρχές σχολίασαν πως στόχος ήταν να «αποτραπούν τα παιχνίδια» των χρηματιστών στο ρωσικό νόμισμα. Σε μετάφραση, η δήλωση σημαίνει πως υπήρχαν φόβοι για αυξημένες πιέσεις λόγω των πωλήσεων short. Με την κίνησή της, η Μόσχα μείωσε ουσιαστικά το ποσό των ρουβλίων που είναι διαθέσιμα για μετατροπή σε άλλο νόμισμα, σε μια προσπάθεια να περιορίσει την πτώση του νομίσματος εν όψει της απελευθέρωσης που ακολούθησε την περασμένη εβδομάδα.

Πάντως, οι πιέσεις συνεχίζονται για το ρούβλι, με τις κυρώσεις της δύσης να ασκούν μειώνουν τις εμπορικές συναλλαγές με τη χώρα και ταυτόχρονα να οδηγούν σε υποχώρηση τη ζήτηση για ρούβλια. Την ίδια στιγμή, η «σκλήρυνση» της στάσης της κυβέρνησης απέναντι στον επιχειρηματικό κόσμο (όπως έγινε στην περίπτωση της Basneft) αλλά κυρίως η γενικότερη έξοδος κεφαλαίων λόγω της γεωπολιτικής κρίσης, επίσης μειώνουν τη ζήτηση για ρούβλια και ασκούν πιέσεις στο νόμισμα της χώρας.

Η πτωτική τάση στις τιμές υδρογονανθράκων επίσης δημιουργεί δυσκολίες στη Ρωσία, η οποία εισπράττει λιγότερο ξένο νόμισμα από τις εξαγωγές φυσικού αερίου, και σε δεύτερο χρόνο, πετρελαίου.

Με την απελευθέρωση του ρουβλίου, πρέπει πάντως να αναμένεται πως το ρωσικό νόμισμα θα υποχωρήσει περαιτέρω το επόμενο διάστημα. Από τη δική της πλευρά, η Ρωσική Κεντρική Τράπεζα αποφεύγει την αυτοπαγίδευσή της σε μία προσπάθεια να στηρίξει το ρούβλι μέχρι να λείψουν, ουσιαστικά, τα αποθέματά της, σε μια προσπάθεια, η οποία σχεδόν ποτέ δεν πετυχαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις. Η αντίστοιχη αύξηση των επιτοκίων (είναι ήδη στο 9,5%) θα αντισταθμίσει, όσο γίνεται, τις πιέσεις που δημιουργεί η γεωπολιτική κρίση και θα δώσει κάποια μικρή στήριξη στο ρούβλι. Την ίδια ώρα, όμως, δημιουργείται ο κίνδυνος για νέα τόνωση του πληθωρισμού, κάτι που θα επηρεάσει σοβαρά την ήδη ασθμαίνουσα οικονομία.

Η μείωση της ισοτιμίας του Ρουβλίου καθιστά μεν φθηνότερη την ρωσική αγορά για ξένους εισαγωγείς και άλλους πελάτες, αλλά την ίδια ώρα δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη η αύξηση των πιέσεων που δημιουργούνται στην ζήτηση των Ρώσων για ξένα προϊόντα. Σε αυτά περιλαμβάνεται, αναπόφευκτα και ο κυπριακός τουρισμός, ο οποίος ήδη αισθάνεται το πλήγμα από τη γεωπολιτική κατάσταση.

Η σειρά πτωχεύσεων ρωσικών ταξιδιωτικών εταιρειών, σε συνδυασμό και με την επίμονη «ενθάρρυνση» από πλευράς της κυβέρνησης για στροφή των τουριστών προς την εσωτερική, ρωσική, αγορά και δη την Κριμαία, σίγουρα δεν έχουν βοηθήσει την κατάσταση.

Πλέον, οι υφεσιακές τάσεις της ρωσικής οικονομίας, σε συνδυασμό και με την αυξημένη οικονομική ανασφάλεια, σίγουρα θα βάλουν «πλαφόν» στο τουριστικό ρεύμα από την χώρα προς την Κύπρο. Η επιδείνωση της ισοτιμίας του ρουβλίου προς το ευρώ αποτελεί εξέλιξη η οποία δεν αναμένεται να είναι προσωρινή, αλλά να διαρκέσει αρκετούς, μήνες, γεγονός που σημαίνει πως και οι κρατήσεις για τον επόμενο χρόνο σίγουρα θα επηρεαστούν. Σημειώνεται πως τα θεμελιώδη στοιχεία της ρωσικής οικονομίας και ιδίως του νομίσματος της χώρας, δείχνουν πως πρέπει επιπλέον να αναμένεται αύξηση του πληθωρισμού, γεγονός που θα επηρεάσει πρώτιστα τα άνω στρώματα της μεσαίας τάξης –τις δημογραφικές ομάδες δηλαδή, από τις οποίες η Κύπρος ελπίζει να αντλήσει τουρισμό. Αυτό που εναπόκειται στη δική μας πλευρά, είναι να γίνουν οι σωστοί σχεδιασμοί για την επόμενη τουριστική σεζόν, οι οποίοι να λαμβάνουν υπόψη τις πιέσεις που διαμορφώνονται όσον αφορά στη ρωσική αγορά.

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Η «ελευθερία» του ρουβλίου επηρεάζει και την Κύπρο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s