PowerGen, CIA, ΣΑΠΑ και ΡΑΕΚ

Μία άγνωστη βιομηχανία για τους πιο πολλούς από εμάς, με πολλές τεχνικές λεπτομέρειες που συζητήθηκαν με πάθος –οι μπαταρίες γραφίτη, η σταθεροποίηση της συχνότητας της γεννήτριας, η καταστροφή από τη μείωση των τιμών του πετρελαίου. Μέρος μιας μακράς σειράς από συνέδρια του είδους, με χιλιάδες εκθέτες και φέτος 24.000 σύνεδρους, το συνέδριο μπορεί να κριθεί ως μικρό μόνο αν συγκριθεί με το OTC του Τέξας, που «κτυπάει» 120.000 συμμετοχές.

Αλλά όλα αυτά είναι δευτερεύουσας σημασίας. Το ενδιαφέρον είναι μάλλον πως οι ΗΠΑ είναι μια χώρα που ψάχνεται και αναζητά λύσεις, που συζητά τα προβλήματα και που αναγνωρίζει τις αποτυχίες της. Οι εποπτικές και ρυθμιστικές αρχές συζήτησαν σε βάθος τις δικές τους προτιμήσεις και τις δικές τους αντιλήψεις με τους σύνεδρους, κάτι που στην Κύπρο θα ήταν αδιανόητο.

disneyΠέρα από τις ομοσπονδιακές αρχές της χώρας, και η τοπική κυβέρνηση –Πολιτεία, κομητεία και δήμος– λειτούργησαν σε συνδυασμό και συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα για να δημιουργήσουν ευκαιρίες και προοπτικές. Σε αντίθεση με την Κύπρο, όπου το κράτος αποτελεί αξεπέραστο εμπόδιο, στο Ορλάντο η Πολιτεία ήταν συνεργάτης σε πολλές προσπάθειες. Το Disney World, για παράδειγμα, που ανακυκλώνει τα απόβλητά του για να καλύψει μέρος των ενεργειακών του αναγκών, δεν κόλλησε, πριν από μερικές δεκαετίες, στις άδειες επί αδειών που απαιτούνται στην Κύπρο. Αντίθετα, ανακάλυψε πως, όταν έθεσε το θέμα, το κράτος ήθελε να προωθήσει την ιδέα και να βοηθήσει.

Η διάθεση του κράτους να σταθεί δίπλα –αντί απέναντι– στην ιδιωτική πρωτοβουλία επέτρεψε στη χώρα να παραμείνει ηγέτης σε πολλούς τομείς, όχι μόνο στα θέματα ενέργειας, αλλά και γενικότερα: Στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, στην τεχνολογία, στην υγεία, στην καινοτομία.

Όλα αυτά, φυσικά, δεν διαγράφουν και τα προβλήματα που έχουν οι ΗΠΑ, που δεν είναι πλέον μία λαμπρή υπερδύναμη χωρίς αντίπαλο. Εκτός της χώρας, όλα δείχνουν πως οι ΗΠΑ δεν μπορούν να βρουν νέο πλαίσιο στρατηγικής, μετά που διαφάνηκε πως, ούτε η στρατιωτική αλλά ούτε και η οικονομική δύναμη της χώρας δεν μπορούν πλέον να επιβάλουν τη δική της πολιτική βούληση. Την ίδια ώρα, περιφερειακοί παίκτες της στερούν την επιρροή της, την ώρα που και σε παγκόσμιο επίπεδο αναδύονται ξανά μίνι υπερδυνάμεις.

Εντός των ΗΠΑ, όμως, τα πράγματα είναι ίσως χειρότερα. Η διχασμένη και βαθύτατα ρατσιστική κοινωνία, η άνοδος στροφή του εθνικισμού προς τα άκρα, η αδυναμία της κεντρικής κυβέρνηση να βρει σοβαρές λύσεις στα άμεσα προβλήματα, θέτουν σε κίνδυνο το μέλλον της χώρας. Την ίδια στιγμή, η πολιτική μπαίνει στη μέση και δυσχεραίνει την κατάσταση που επικρατεί όσον αφορά στις υποδομές της χώρας, οι οποίες έχουν πλέον ξεπεραστεί. Οδικά δίκτυα, δίκτυα ύδρευσης, τα δίκτυα παραγωγής και διανομής ηλεκτρισμού, τα αντιπλημμυρικά έργα, πλέον υστερούν. Ακόμα και τα υψηλής τεχνολογίας δίκτυα –τηλεφωνίας και πληροφορικής– δείχνουν γερασμένα και ανήμπορα να ανταποκριθούν στις όλο και μεγαλύτερες ανάγκες.

Ο βαθύτατος διχασμός στη χώρα και η άνοδος της δεξιάς είναι ίσως η πιο μεγάλη απειλή. Την ίδια στιγμή, όμως, οι ΗΠΑ δεν προχωρούν μόνο με κεκτημένη ταχύτητα και χωρίς νέα ώθηση. Μία χώρα με τόσο σοβαρά προβλήματα δεν μπορεί να παραμείνει υπερδύναμη μόνο και μόνο χάρη στον πρότερό της βίο. Με όλα της τα προβλήματα –λίγα από τα οποία είναι ξένα για εμάς– η χώρα επιβιώνει χάρη στις αρετές που ούτως ή άλλως τη βοήθησαν να εκμεταλλευτεί την ευλογία της γεωγραφίας και να κυριαρχήσει ολόκληρο τον 20ό αιώνα.

Είναι μια χώρα με διάλογο και συνδιαλλαγή. Σέβεται το διαφορετικό και επιτρέπει σε όποιον θέλει, να κάνει ό,τι θέλει, με μοναδικό περιορισμό τα στοιχεία που επηρεάζουν τους τρίτους. Προωθεί τον διάλογο, την ανταλλαγή ιδεών, δέχεται –και μάλλον επιθυμεί– τη διαφωνία. Και, επιπλέον, είναι μια χώρα όπου το κράτος θεωρεί τον εαυτό του συνεργάτη και υπηρέτη του πολίτη και όχι αφεντικό του (με εξαίρεση τους minimum wage ανεκπαίδευτους εργαζόμενους στην ασφάλεια αεροδρομίων!).

Η έκδοση την περασμένη εβδομάδα από τη Γερουσία της έκθεσης για τα βασανιστήρια της CIA, είναι ένα τέτοιο παράδειγμα. Πολλοί σχολίασαν πως οι αποκαλύψεις θα προκαλέσουν μένος –και ενδεχομένως βία– κατά των ΗΠΑ, με διαδηλώσεις και αντιδράσεις. Την ίδια ώρα, συνέβη κάτι το απίστευτο: πρώτη φορά (νομίζω) μια χώρα ανακοίνωσε τις αηδίες της πρόσφατης ιστορίας της χωρίς να πιεστεί από τρίτους. Τα βασανιστήρια δεν είναι κάτι που συνέβαινε το 1960 ή το 1970, αλλά μέχρι προχτές. Δήλωσε πως οι πράξεις της δεν εκφράζουν αυτό που θέλει να εκπροσωπεί –να είναι– η χώρα και πως οι πράξεις της δεν δικαιολογούνται.

Ναι, η κίνηση είχε βαθύτατη πολιτική υφή και πολιτικοποιήθηκε πριν καν δοθεί η έκθεση στη δημοσιότητα. Η ουσία, όμως, είναι πως μια χώρα τόσο σοβαρά τραυματισμένη εξαιτίας των δικών της λαθών, κάτω από τόσο μεγάλες πιέσεις στο εσωτερικό της, δεν φοβήθηκε να πει στον εαυτό της την αλήθεια. Και, αν οι πάντες περίμεναν πως συμβαίνουν τέτοιες πρακτικές, πλέον υπάρχει η πιο επίσημη απόδειξη για ό,τι έγινε.

Η διαφθορά ακόμα υπάρχει, αλλά αν πιαστείς καταδικάζεσαι, όπως η ENRON ή ο καλός φίλος των κυβερνώντων, ο Jack Abramof. Η διαπλοκή ακόμα υπάρχει, αλλά αν πιαστείς, κι εκεί την πληρώνεις. Αντίθετα, στην Κύπρο δεν είναι άτομα που εξυπηρετούν ανάγκες και συμφέροντα, αλλά οι ίδιοι οι θεσμοί. Κοιτάξτε, για παράδειγμα, τον τρόπο με τον οποίο η ΡΑΕΚ προστατεύει την ΑΗΚ με τη χωρίς λόγο άρνησή της να παραχωρήσει άδεια σε νέο παραγωγό ενέργειας –μια στάση που χρειάστηκε να γίνουν υποδείξεις για να προχωρήσει.

Το μάθημα από τις ΗΠΑ δεν είναι πως η διαφάνεια, ο ανοικτός διάλογος και η στάση του κράτους ως υπηρέτης του πολίτη, μπορούν να αντισταθμίσουν πλήρως μια πολιτική ζωή μικροτήτων ή τα διαρθρωτικά προβλήματα μιας οικονομίας και εξωτερικής πολιτικής που χρειάζεται αναθεώρηση. Δίνουν όμως ζωή και επιτρέπουν τη λήψη εκείνων των δύσκολων αποφάσεων που βοηθούν στην αντιμετώπιση των όλο και χειρότερων απειλών. Στη δική μας περίπτωση: ανίκανοι θεσμοί, επόπτες ελεγχόμενοι από τους εποπτευόμενους, διαπλοκή, αδιαφάνεια, ΜΕΔ και προβληματικές τράπεζες. Υπάρχει, όμως, ελπίδα.

Επίσης, πρέπει να προχωρήσει ένα σοβαρό ΓεΣΥ και να εκπονηθεί ΜΠΔ. Και τα λεφτά από το γκάζι, μακριά από τους πολιτικούς.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s