Επιστρέφει στο 1998 η Μόσχα;

Η Ρωσία ζει στιγμές του 1998. Το ρούβλι καταρρέει και δεν φαίνεται πως υπάρχουν λύσεις διαθέσιμες. Η πτώση των τιμών του πετρελαίου ενισχύει την τιμή του δολαρίου σε σχέση με το ρούβλι και μάλιστα σε ένα χρονικό σημείο στο οποίο το ρωσικό νόμισμα είναι ιδιαίτερα ευάλωτο. Η γεωπολιτική κρίση και οι κυρώσεις εναντίων της χώρας, επιδείνωσαν την εμπιστοσύνη και ενίσχυσαν την αβεβαιότητα. Οι κινήσεις της κυβέρνησης, με τις «υπόγειες» επιθέσεις τύπου Γιούκος (πχ εναντίων της Sistema) ενέτειναν την τάση φυγής κεφαλαίων από την χώρα.

Την ίδια ώρα, οι υποχρεώσεις της χώρας σε ξένο νόμισμα, ήδη αυξημένες, ενισχύονται εξ αιτίας της πτώσης του νομίσματος. Η κεντρική τράπεζα της χώρας επιχείρησε αρχικά να αφήσει το ρούβλι να μπει σε ελεύθερη διακύμανση αφού είδε πως δεν έχει τα αποθέματα να το στηρίξει, αλλά χτες αύξησε τα επιτόκια στο 17%, κάτι που ήδη τροφοδοτεί τον πληθωρισμό και επιτείνει την ύφεση στην χώρα. Η στενή νομισματική πολιτική θα κτυπήσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα σε μια περίοδο κατά την οποία αυτό είναι ιδιαίτερα ευάλωτο.

Υπάρχουν ακόμα περιθώρια για την νομισματική πολιτική της χώρας (η αύξηση των επιτοκίων είναι μικρότερη από ό,τι το 1998, για παράδειγμα) ενώ και οι πολιτικές επιλογές με το de-offshorization, τις μαύρες λίστες και την «ενθάρρυνση» για επαναπατρισμό κεφαλαίων και επιχειρήσεων, ενδεχομένως να δείξουν κάποιο αποτέλεσμα σύντομα, αν δεν είναι ήδη αργά.

BankaRussiyaΤο πρόβλημα της Ρωσίας, όμως, είναι πως δεν έχει καμία επιλογή πέρα από τις ενδογενείς κινήσεις. Μια διάσωση από το ΔΝΤ πρέπει να θεωρείται αδύνατη, ιδίως αν αναλογιστεί τις γεωπολιτικές πραγματικότητες, με τις οποίες μια τέτοια διάσωση, ούτε προσφέρεται, ούτε γίνεται αποδεκτή.

Ο φαύλος κύκλος έχει ήδη σχηματιστεί. Αυτό που διαφαίνεται για πρώτη φορά, είναι μια βαθειά ρωγμή στην παντοδυναμία της κυβερνητικής νομενκλατούρας, η οποία θα φέρει για πρώτη φορά τον πρόεδρο Πούτιν προ δύσκολων διλημμάτων στο εσωτερικό της χώρας. Η πηγή νομιμοποίησής του –η σταθερή ανάπτυξη και ο αυξημένος πλούτος μιας επεκτεινόμενης μεσαίας τάξης- φαίνεται πως χάνεται. Η πολιτική σταθερότητα δύσκολα μπορεί να διατηρηθεί μέσα σε ένα οικονομικό χάος.

Αυτό που τρομάζει, όμως, δεν είναι τόσο η αποδυνάμωση του κ. Πούτιν (κανείς ακόμα δεν μπορεί να σκεφτεί μια αποχώρησή του). Το χειρότερο σε αυτό το στάδιο είναι πως ένας αποδυναμωμένος Πούτιν, θα αφήσει γύρω του, από την Αγία Πετρούπολη ως το Βλαδιβοστόκ μεγάλα κενά εξουσίας. Και, όσο κι αν ανησυχούμε για τις όχι και τόσο δημοκρατικές τάσεις του Ρώσου προέδρου, η εναλλακτική της διαφθοράς, της μαφιόζικης διαπλοκής, του άτακτου «πατριωτισμού» και των φεουδαρχικών δομών εξουσίας, είναι ακόμα πιο τρομακτική.

Η Κύπρος ανησυχεί για την επίδραση που θα έχει η όλη κατάσταση στον τουρισμό, στην οικονομία μας, στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, τους δικηγόρους και τους λογιστές. Και ορθά ανησυχούμε για αυτές τις επιπτώσεις. Την ίδια ώρα, όμως, η γεωπολιτική εξέλιξη μιας αποδυναμωμένης ρωσικής κυβέρνησης και των εναλλακτικών που δημιουργούνται, θα πρέπει να μας απασχολήσει σοβαρά, αφού επηρεάζει όλες τις πτυχές της δικής μας εξωτερικής πολιτικής, πέρα από το Γκάζι και το Κυπριακό.

Advertisements

2 thoughts on “Επιστρέφει στο 1998 η Μόσχα;

  1. Και ίσως να οφείλουμε να αναθεωρήσουμε την πρακτική μας να ποντάρουμε σε λάθος άλογα ως κοινωνία και οικονομία.
    Μπορεί συνεργασίες ευκαιριακού χαρακτήρα όπως η προσέλκυση κεφαλαίων ρώσων μεγιστάνων να είναι επικερδείς αλλά μακροπρόθεσμα αποδείχθηκαν δίκοπο μαχαίρι, όπως φάνηκε από τα περσινά γεγονότα τον Μαρτη.
    Λίγη επιλεκτικοτητα δεν θάβλαπτε καθόλου.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s