O ανασχηματισμός αρχίζει από το Προεδρικό 

Εκτενείς αναμένεται πως θα είναι οι αλλαγές στην εσωτερική δομή αλλά και στα πρόσωπα που απαρτίζουν την ομάδα του Προεδρικού, μετά την επιστροφή του Προέδρου της Δημοκρατίας από την Νέα Υόρκη. Η πίεση που έχει δημιουργηθεί στον «λόφο» είναι ήδη ασφυκτική, με τις γκάφες να συσσωρεύονται σε τέτοιο βαθμό, που ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου άδειασε συνεργάτες του Προέδρου, στους οποίους αποδίδει μεγάλο μέρος του προβλήματος.

Πέρα από τα πρόσφατα συμβάντα σχετικά με το συμβόλαιο της Διοικήτριας της Κεντρικής Τράπεζας, πολλές άλλες περιπτώσεις μετέτρεψαν ένα δυνητικό λειτουργικό πρόβλημα σε κρίση για το Προεδρικό. Αξίζει να σημειωθεί και το περιστατικό που αφορούσε στο έγγραφο Ντάουνερ, το οποίο είχε φτάσει μεν στο Προεδρικό, αλλά δεν είχε γίνει αντιληπτή η «άφιξή» του για αρκετές ημέρες, ενώ και οι διαρροές εσωτερικών εγγράφων αποτελούν εσχάτως πρόβλημα για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Unknown«Όντως, δεν υπάρχει μια διοικητική δομή στο Προεδρικό που να διασφαλίζει υπηρεσίες όπως υπάρχουν στα άλλα Υπουργεία. Κάτι που οπωσδήποτε είναι μια αδυναμία. Μετά από όσα θλιβερά συνέβησαν με το συμβόλαιο της κ. Γιωρκάτζη και τις αδυναμίες που παρατηρήθηκαν, ετοιμάστηκε μελέτη, η οποία μετά την επάνοδό μου, θα γίνουν μετακινήσεις από το Προεδρικό και νέα διάρθρωση», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην «Κ». Πάντως, ασκήσεις επί χάρτου ήδη γίνονται στο Προεδρικό, με σκοπό την διαμόρφωση σαφούς οργανογράμματος στο οποίο να ξεκαθαρίζουν οι δομές, η ιεραρχία, αλλά και οι ευθύνες του κάθε ενός από τους συμβούλους του Προέδρου. Μέρος του υπό διαμόρφωση οργανογράμματος, είναι και η δημιουργία Γενικής Διεύθυνσης στο Προεδρικό, με τους πιο πολλούς από τους Συμβούλους του προέδρου να υπόκεινται διοικητικά και λειτουργικά στον Γενικό Διευθυντή.

Οι σκέψεις, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», βρίσκονται ήδη σε προχωρημένο στάδιο, μετά από μελέτη και άλλων κρατών όπου η Προεδρία διατηρεί κάποιας μορφής «cabinet office» με σκοπό την πολιτική αλλά και λειτουργική εξυπηρέτηση της Προεδρίας, η οποία σήμερα εξυπηρετείται από συμβούλους που δεν έχουν σαφή ιεραρχία, και πολλές φορές δεν έχουν ούτε σαφή αποστολή. Σημειώνεται πως, στα πλαίσια του νέου οργανογράμματος, θα διαμορφωθούν και κλίμακες απολαβών, ενώ θα διαμορφωθούν και ξεκάθαροι «τομείς ευθύνης» για τον κάθε σύμβουλο στο Προεδρικό.

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μετά από τις πολλές γκάφες και λάθη, δεν είναι κάτι το πρωτόγνωρο για το Προεδρικό. Η ασάφεια ρόλων και καθηκόντων, αποτελεί διαχρονικό ζήτημα στον λόφο του Προεδρικού. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί πως η έλλειψη οργάνωσης, οι ασαφείς κανόνες λειτουργίας αλλά και η απουσία διαδικασιών σε ζητήματα όπως την αρχειοθέτηση και τον έλεγχο εγγράφων, δημιουργεί και προβλήματα εθνικής ασφάλειας. Το ζήτημα, προφανώς ξεπερνά τα συγκεκριμένα παραδείγματα διαρροών που έγιναν πρόσφατα χωρίς ρητή «έγκριση» από πολιτικούς προϊστάμενους, και αφορά, επίσης και στην ασφάλεια πληροφοριών ευαίσθητου περιεχομένου. Το ζήτημα αυτό, που εντοπίστηκε πριν από πολλά χρόνια, κρίνεται σήμερα πως θα πρέπει να λυθεί με κάποιο τρόπο «μια και καλή», κάτι που βρίσκεται ήδη σε πολύ προχωρημένο στάδιο.

Νομικός σύμβουλος

Το νέο οργανόγραμμα επηρεάζει κυρίως τους ρόλους του διευθυντή του γραφείου του Προέδρου, το γραφείο και τον ρόλο του Υφυπουργού παρά των Προέδρω, αλλά και τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο και τον διευθυντή του διπλωματικού γραφείου του Προέδρου. Υπενθυμίζεται πως τα δύο τελευταία πόστα –ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και ο διευθυντής του διπλωματικού γραφείου- έχουν εκ των πραγμάτων συμπτυχτεί στο πρόσωπο του Νίκου Χριστοδουλίδη. Ταυτόχρονα, οργανωτικές αλλαγές δεν αποκλείονται και στην Γραμματεία του Υπουργικού Συμβουλίου.

Με την ανάπτυξη ενός Γενικού Διευθυντή («προσωπάρχη») εντός του Προεδρικού, θα μπορεί να αναληφθεί η ευθύνη των καθημερινών υποχρεώσεων στο Προεδρικό, συμπεριλαμβανομένης και της εξαιρετικά προβληματικής λειτουργίας της αρχειοθέτησης σήμερα και του χειρισμού των καθημερινών υποχρεώσεων και του προγράμματος του Προέδρου.

Την ίδια στιγμή, όμως, και η συμπερίληψη ενός νομικού συμβούλου στο Προεδρικό, εκτιμάται πως θα λύσει πολλά από τα ζητήματα που σήμερα δημιουργούνται, με το πιο «δημόσιο» από αυτά να είναι η αποτυχία νομικού ελέγχου στο συμβόλαιο της Διοικήτριας της Κεντρικής Τράπεζας. Το συγκεκριμένο παράδειγμα υπογράμμισε το μέγεθος του προβλήματος, αφού ο Γενικός Εισαγγελέας συμβούλευσε άτυπα την κα. Γιωρκάτζη, την ώρα που ήταν τύποις σύμβουλος και του Προεδρικού.

Η ανάγκη για άμεσα διαθέσιμη νομική συμβουλευτική στήριξη για το Προεδρικό, κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντική, τόσο για τον έλεγχο τέτοιων περιστάσεων, όσο και για την άμεση στήριξη που χρειάζεται το Προεδρικό σε σειρά καθημερινών ζητημάτων και ζητημάτων πολιτικής.

Μέρος του σχεδιασμού, προβλέπει και την αξιοποίηση μέρους του Γραφείου Προγραμματισμού (νυν γνωστό με το μακροσκελές όνομα, «Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης»). Το Γραφείο Προγραμματισμού λειτουργεί διαχρονικά ως παρακαταθήκη σημαντικής τεχνογνωσίας για το κράτος, με «εξειδίκευση» στην ανάπτυξη μακροσκοπικών πολιτικών στρατηγικής φύσεως. Ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σχολίασε στην «Κ» πως ενδέχεται ένα τμήμα του Γραφείου Προγραμματισμού να υπαχθεί στην Προεδρία της Δημοκρατίας, ενώ δεν έκρυψε πως «όσα συνέβησαν με την κ. Γιωρκάτζη και κάποια προηγούμενα, καταμαρτυρούν ότι με την επάνοδό μου στην Κύπρο οφείλω άμεσα να πάρω αποφάσεις, και θα της πάρω».

Ανοίγει η πόρτα

Πάντως, πίσω από τις προθέσεις του Προέδρου για εκτενείς αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του Προεδρικού, βρίσκεται και η άποψη που εκφράστηκε από τον Αβέρωφ Νεοφύτου. Ότι, δηλαδή, πέρα από το διαχρονικό διαρθρωτικό πρόβλημα στο Προεδρικό, τίθεται και ένα ζήτημα σχετικά με τις επιλογές που έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σχετικά με τα πρόσωπα. Σε πολιτικούς και δημοσιογραφικούς κύκλους, είναι αρκετά καλά γνωστό πως τρία συγκεκριμένα πρόσωπα έχουν προκαλέσει δυσφορία με την συμπεριφορά τους στο Προεδρικό, είτε επειδή δεν δείχνουν την αναγκαία εργατικότητα, είτε επειδή «επιδίδονται σε παρασκηνιακές κινήσεις» χωρίς την έγκριση ή στήριξη κανενός. Γι΄ αυτό και, πέρα από τις αλλαγές στο οργανόγραμμα, αναμένεται πως θα γίνουν και αλλαγές σε πρόσωπα.

Πέρα από την διόρθωση των διαχρονικών προβλημάτων και το «ξεκαθάρισμα» προσώπων, οι επικείμενες αλλαγές κρίνονται και ως «πρόβα τζενεράλε» για ευρύτερες αποφάσεις στην κυβέρνηση. Παρόμοιες αλλαγές, με την θεσμοθέτηση των συμβούλων που θα περιστοιχίζουν τον εκάστοτε υπουργό, ως πολιτικοί διορισμοί εκτός της Δημόσιας Υπηρεσίας, είναι ήδη στα σκαριά. Η πρώτη κίνηση, με συμφωνία μεταξύ των κομμάτων σχετικά με την ευρύτερη αξιοποίηση του θεσμού των κοινοβουλευτικών συνεργατών, έχει ήδη κλειδώσει στο παρασκήνιο.

Η αίσθηση που επικρατεί –και είναι πλέον αποδεκτή από τα κόμματα- είναι πως οι μεν βουλευτές χρειάζονται περισσότερη στήριξη για να μπορούν να λειτουργούν αποτελεσματικά, και οι δε υπουργοί χρειάζονται συμβούλους πολιτικού διορισμού για να τους στηρίζουν στο έργο τους. Οι αλλαγές στην Προεδρία της Δημοκρατίας αποτελούν μια πρώτη κίνηση πριν ακολουθήσουν οι άλλες, αφού θα ανοίξουν την πόρτα για ευρύτερες μεταρρυθμίσεις στον τρόπο λειτουργίας της νομοθετικής και της εκτελεστικής εξουσίας. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του Προεδρικού, ως έχουν αυτή την στιγμή, οι αλλαγές που προωθούνται, θα είναι ουδέτερες ως προς τον προϋπολογισμό –δηλαδή δεν θα συνεπάγονται αύξηση των δαπανών του Προεδρικού.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, θα είναι ώριμες οι καταστάσεις και για αλλαγές προσώπων στην κυβέρνηση, σε υψηλότερο επίπεδο από τους συμβούλους του Προέδρου.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s