Πίσω από τον South Stream

Δεν ξάφνιασε πολλούς η είδηση που έσκασε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Τουρκία, ότι δηλαδή ο αγωγός South Stream έχει σταματήσει για τα καλά. Ο αγωγός, με τον οποίο το ρωσικό γκάζι θα απέφευγε την Ουκρανία για να φτάνει στην Ευρώπη «χωρίς προβλήματα», από καιρό έπνεε τα λοίσθια καθώς η Κομισιόν είχε μπλοκάρει τις εξελίξεις των κανονισμών του ανταγωνισμού. Την ίδια ώρα, οι γεωπολιτικές εξελίξεις είχαν καταστήσει δύσκολη τη χρηματοδότηση του έργου για την Gazprom.

Начало строительства газопровода "Южный поток"Η εξέλιξη, όμως, επιβεβαιώνει τους φόβους πως η Ρωσία, κάτω από την πίεση της Δύσης, θα αναζητούσε πιο έντονα αυτό που έκανε ήδη από το 2006. Η κυβέρνηση του Κρεμλίνου, βρίσκοντας πως η πόρτα της Ευρώπης είναι (περίπου) κλειστή, κάνει τα ανοίγματα που χρειάζεται για να επιδείξει πως «υπάρχουν κι αλλού πορτοκαλιές». Μπορεί οι σχέσεις της Ρωσίας με την Κίνα να χαρακτηρίζονται από μια εγγενή αμοιβαία δυσπιστία και φυσιολογική ένταση μακροπρόθεσμα, αλλά το μήνυμα του Πούτιν είναι πως εύκολα θα «τα βρει» με την Κίνα στο ευρύτερο ερώτημα ποιος κάνει κουμάντο στην Ασία, αν η Ευρώπη του δείξει πως δεν κατανοεί το δικό του όραμα.

Την ίδια ώρα, οι σχέσεις που η Μόσχα επιχειρεί να κτίσει με την Άγκυρα στέλλουν κι άλλο ένα μήνυμα. Ενώ ο ίδιος αισθάνεται περικυκλωμένος από το ΝΑΤΟ κι ενώ η δυτική συμμαχία εδραιώνεται στα σύνορά του, με το «ερώτημα» της Μολδαβίας να τίθεται έστω και ψιθυριστά, ο Ρώσος πρόεδρος ανταπαντά με ανοίγματα προς την Τουρκία, κάτι που επιδεινώνει την διάσπαση της Νατοϊκής συμμαχίας. Ήδη, μπροστά στις δυτικές κυρώσεις, η Τουρκία έχει πενταπλασιάσει τις εξαγωγές σε αγροτικά προϊόντα προς την Ρωσία, ενώ απολαμβάνει τις ολοένα αυξανόμενες «εκπτώσεις» που η Μόσχα προσφέρει στην Άγκυρα στις τιμές του φυσικού αερίου.

Αυτό που έχει ξεκαθαρίσει είναι πως, σε επίπεδο ηγετών αλλά και σε γεωπολιτικό επίπεδο, οι δύο χώρες μπορούν να τα βρουν. Όσο κι αν διαφωνούν σχετικά με το μέλλον του Άσαντ, η Τουρκία του «νέου» Ερντογάν δεν δείχνει πως θα διαφυλάξει τις σχέσεις της με την Δύση σε βάρος των άλλων ανησυχιών που απασχολούν το ak balat. Οι εντάσεις και η δυσφορία που προκαλεί η Τουρκία ανάμεσα στους θεωρητικούς της συμμάχους, δεν φαίνεται πως θα γίνει κάποια κίνηση για να αντιστραφούν. Εκτός από τα μηνύματα του Πούτιν, επίσης σαφή είναι και τα μηνύματα του Ερντογάν.

Την ίδια ώρα, όμως, μαζί με τον «παραδοσιακό σύμμαχο» της Κύπρου, η Τουρκία επιδεικνύει πως οποιαδήποτε διευθέτηση που να σχετίζεται με το ενεργειακό μέλλον της ευρύτερης περιοχής –ακόμα και της Ευρώπης- δεν μπορεί να αγνοεί τον δικό της ρόλο. Μπορεί ο κ. Ερντογάν να έχει καταστήσει την Τουρκία ένα αναξιόπιστο φίλο για την Δύση, αλλά την ίδια στιγμή, καθίσταται πόλος ισχύος που μας επηρεάζει, αφού εκτός από το φυσικό αέριο, επιχειρεί επίσης να ελέγξει το μέλλον του Ισλαμικού Κράτους, της Συρίας, και γενικότερα της περιοχής. Η δική μας αντίδραση θα πρέπει να είναι μεν άμεση, αλλά μετρημένη και προσεκτική.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s