Οι τιμές πετρελαίου προκαλούν αστάθεια στις «δικές μας» εταιρείες

Παρά την αύξηση στην τιμή της μετοχής της, κατά περίπου 10% την περασμένη εβδομάδα, η Noble Energy παραμένει σε δύσκολη θέση, καθώς η μείωση των τιμών του πετρελαίου συνεχίζει να επιδεινώνει την ήδη μουντή διάθεση των επενδυτών απέναντι στην εταιρεία. Η μετοχή της, που στο τέλος της εβδομάδας κινήθηκε λίγο πιο κάτω από τα 44 σεντ, αποκλίνει ακόμα σημαντικά από τα 79,63 σεντ που ήταν το υψηλότερό της σημείο τις τελευταίες 52 εβδομάδες. Αναλυτές της Forbes πάντως, σχολιάζουν πως η μετοχή τυγχάνει υπερβολικής αποστροφής από τους επενδυτές (oversold) και πως αυτό δημιουργεί καλές ευκαιρίες για τους επενδυτές.

IMG_0141Η εικόνα όμως, της Noble, μπορεί να επιδεινώνεται από παράγοντες πέρα από τη συγκυρία στις τιμές πετρελαίου, αλλά συνάδει και με τη γενικότερη εικόνα που επικρατεί στην αγορά. Οι μετοχικοί τίτλοι που συνδέονται με τις τιμές πετρελαίου δέχονται απανωτά πλήγματα, καθώς οι επενδυτές κρίνουν πως η μείωση των τιμών (που συνεπάγεται και μείωση των περιθωρίων κέρδους) δεν θα είναι παροδική και επηρεάζει τις προοπτικές των εταιρειών. Ήδη, άλλες εταιρείες που επίσης «ενδιαφέρουν» την Κύπρο, όπως η TOTAL και η ENI, καταγράφουν μείωση στην αξία των μετοχών τους κατά 4,5% περίπου τον τελευταίο μήνα.

Η Noble, όπως και αρκετές άλλες εταιρείες του χώρου, υποφέρουν και από άλλα στοιχεία που προκαλούν ανησυχία στους επενδυτές. Σύμφωνα με το Bloomberg, η πολιτική αντιστάθμισης των ρίσκων της εταιρείας, με το «τριπλό κολάρο» που χρησιμοποιεί, την αφήνει εκτεθειμένη στη συνεχή πτώση των τιμών πετρελαίου. Η πολιτική αυτή, που συνεπάγεται την «παραδοσιακή» αγορά επιλογών αγοράς (put) με ταυτόχρονη πώληση επιλογών πώλησης (sell), συνεπάγεται και ένα τρίτο σκέλος στο «κολάρο», με την πώληση επιπλέον επιλογών αγοράς (put) σε τιμή χαμηλότερη από την επικρατούσα στην αγορά.

Τέτοιες πρακτικές δημιουργούν αυξημένα κέρδη σε περίπτωση αύξησης των τιμών, αλλά δεν μπορούν να εγγυηθούν κατώτατη τιμή, όταν μειώνονται οι τιμές, όπως συμβαίνει σήμερα. Η Noble φέρεται, σύμφωνα με διεθνή μέσα του χώρου, να έχει εξασφαλίσει προστασία «τριπλού κολάρου» για 33 χιλιάδες βαρέλια πετρελαίου, κάτι που συνεπάγεται «έσοδα μειωμένα κατά 50 εκατ. δολάρια από ό,τι θα είχε αν εξασφάλιζε αντιστάθμιση κινδύνου έναντι κατώτατης τιμής».

Τέτοιες περιστάσεις έχουν ταυτόχρονα αυξήσει και το κόστος χρέους για τις εταιρείες πετρελαιοειδών, διεθνώς, με τις εκτιμήσεις των οίκων να σχολιάζουν πως τα επιτόκια χρηματοδότησης των αναγκών τους, έχουν σχεδόν διπλασιαστεί από τον Ιούνιο στην αγορά υψηλών αποδόσεων χρέους. Η Bank of America Merill Lynch φέρεται να βρίσκει πως από 5,68% τον Ιούνιο, το επιτόκιο αυξήθηκε στα 10,38% τον Δεκέμβριο.

Και η ENI

Την ίδια στιγμή, η ENI, που επίσης ενδιαφέρει την Κύπρο, δέχεται αρκετά σοβαρές κινήσεις, αλλά επιχειρεί να προχωρήσει με ανοίγματα που θα προστατέψουν τις θέσεις της. Ο CEO της εταιρείας, Claudio Descalzi, δήλωσε πως για κάθε 1 δολάριο που μειώνεται η τιμή του πετρελαίου, τα καθαρά έσοδα της ΕΝΙ μειώνονται κατά 100 εκατ. ευρώ. Η μετοχή της εταιρείας, παρά την κάποια ενίσχυσή της στο τέλος της εβδομάδας, συνεχίζει να δείχνει πτωτικές τάσεις, έχοντας απολέσει 39,4% της αξίας της από τον Ιούλιο.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, η ENI προχωρεί και σε ενίσχυση των επενδύσεων της, έχοντας πρόσφατα αποκτήσει το 70% της Petrogal, «σε μια προσπάθεια για ενίσχυση της διασποράς των επενδύσεων της». Την ίδια ώρα, η εταιρεία, μετά την ολοκλήρωση συνολικά 24 εξερευνητικών διατρήσεων, προχωρεί με την εξόρυξη πετρελαίου στην Αγκόλα, ενώ και τα συμφέροντά της στη Μοζαμβίκη είναι εντός χρονοδιαγραμμάτων.

Ευκαιρίες στη κρίση

Την ίδια στιγμή που δέχονται ισχυρές πιέσεις οι εταιρείες, πολλές από αυτές εκμεταλλεύονται τη συγκυρία για να εξασφαλίσουν το pole position στη διεθνή αγορά. Η Delek έχει ήδη προχωρήσει με «μαζικές» εξαγορές μετοχών σε επιχειρήσεις του τομέα των υδρογονανθράκων και της ενέργειας, έχοντας δαπανήσει περίπου 170 εκατ. δολάρια το τελευταίο διάστημα. Στις επενδυτικές επιθέσεις της Delek περιλαμβάνεται και η Woodside, κάτι που πιθανόν να αλλάξει και τη δυναμική μεταξύ των συνεταίρων στο «Λεβιάθαν».

Εδώ και αρκετούς μήνες, η Delek αποξενώνεται ενεργητικά που αφορούν σε εργασίες εκτός ενέργειας, ενώ ενισχύει τη θέση της με επενδύσεις σε μετοχές μεγάλων εταιρειών της βιομηχανίας. Η Delek προχωρεί σε αυτές τις κινήσεις εν όψει της ένταξη της μετοχής της στο London Stock Exchange στις αρχές του 2015.

Γενικότερα, και πέρα από τις εταιρείες που «ενδιαφέρουν» άμεσα την Κύπρο, αυτό που παρατηρείται είναι ένα πάγωμα στις επενδύσεις αλλά και μια γενικότερη αποστροφή των επενδυτών από τις εταιρείες που επηρεάζονται αρνητικά από τη μείωση των τιμών του πετρελαίου. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ωστόσο, και ενώ οι πιο ευάλωτες επενδύσεις αφορούν στον σχιστόλιθο και δη σε περιοχές εντός του αρκτικού κύκλου (κάτι που θα επηρεάσει με ακόμα ένα τρόπο τη Ρωσία), άλλες εταιρείες αντιμετωπίζουν την «κρίση πετρελαίου» ως ευκαιρία, προχωρώντας σε εξαγορές και επεκτάσεις, οι οποίες μπορεί να αρχίσουν να αποδίδουν όταν πλέον οι τιμές επανέλθουν στα υψηλότερα επίπεδα που θεωρούνται φυσιολογικά. Στην περίπτωση της Κύπρου, η τάση μεν της Delek είναι επεκτατική, αλλά οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Noble δεν αποκλείεται να την αναγκάσουν, τελικά, να «συμμαζευτεί», ιδίως αν η μείωση των τιμών καταστεί παρατεταμένη και με μεγάλες διακυμάνσεις.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s