Προσαρμογή του δικτύου ή εγκατάλειψη των ΑΠΕ

Σε διεθνές επίπεδο, αλλά και στην Κύπρο, το δίλημμα απαιτεί προσαρμογή του τρόπου διαχείρισης της παραγωγής ενέργειας

Η αύξηση της κατανάλωσης καυσίμων και ηλεκτρισμού θα είναι, ίσως, η πιο άμεση επίδραση της πτώσης των τιμών, οι οποίες γίνονται πλέον πιο υποφερτές για τους καταναλωτές. Η προσπάθεια που γινόταν για χρόνια από κυβερνήσεις –και την Ε.Ε.– να επιβάλλει «τιμωρητικές» τιμές στα καύσιμα μέσα από αυξημένες φορολογίες και το σύστημα αγοράς δικαιωμάτων ρύπων (ETS), έχει δεχτεί σοβαρό πλήγμα από τις εξελίξεις στην τιμή του Brent.

UnknownΤην ίδια ώρα, ωστόσο, αυτό που διαφαίνεται ήδη είναι πως η τιμή του πετρελαίου επιδρά αρνητικά –σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα– στην ικανότητα και στη διάθεση των επιχειρήσεων να προχωρήσουν με μεγάλες επενδύσεις, κάτω από συνθήκες μειωμένων περιθωρίων κέρδους. Ήδη, η Chevron ανακοίνωσε την αναστολή εργασιών στα κοιτάσματα του βόρειου Καναδά, στην περιοχή Tuktoyaktuk, εντός του αρκτικού κύκλου της χώρας. Η εταιρεία έχει ανακοινώσει αναστολή των εργασιών για ερευνητικές γεωτρήσεις, σε μια κίνηση που θεωρείται ως η πρώτη από σειρά αναστολών που θα ακολουθήσουν, εάν η τιμή του πετρελαίου δεν ανακάμψει κάτω από μια αντιστροφή της πολιτικής του ΟΠΕΚ.

Μακροπρόθεσμα, η ακύρωση ορισμένων επενδύσεων –ο ΟΠΕΚ ελπίζει πως οι αναστολές θα αφορούν κυρίως στα κοιτάσματα σχιστόλιθου– αναμένεται πως θα ενισχύσει τη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, έστω κι αν βραχυπρόθεσμα μπορεί αν συμβεί το αντίθετο. Αυτό θα συμβεί, ιδίως εάν η τιμή του πετρελαίου μπει σε φάση μεγάλων διακυμάνσεων, κάτι που θα καταστήσει πιο δύσκολη τη διαχείριση των επενδύσεων σε βάθος χρόνου.

Το τοπίο που διαμορφώνεται, με την ούτως ή άλλως προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), οι οποίες θα ενισχυθούν από μια παρατεταμένη αστάθεια στις τιμές των πετρελαιοειδών, εγείρει και με πιο επιτακτικό τρόπο τα ζητήματα που αφορούν στην αξιοποίηση των συγκεκριμένων πηγών στα δίκτυα μεταφοράς και διανομής ενέργειας. Σημαντική ενίσχυση στις πολιτικές ΑΠΕ προέρχεται και από τις ανησυχίες που εκφράζονται σε χώρες όπως τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. σχετικά με την ενεργειακή τους ασφάλεια.

Στο PowerGen, ένα από τα σημαντικότερα συνέδρια της βιομηχανίας παραγωγής ενέργειας που έγινε στη Φλόριδα στις αρχές του μήνα, διεφάνη πως το θέμα της διαχείρισης της προσφοράς –κυρίως μέσα από την αποθήκευση ενέργειας που παράγεται από ΑΕΠ σε ώρες χαμηλής ζήτησης– απασχολεί πολύ έντονα την βιομηχανία. Οι τεχνολογικές επιλογές έχουν αρχίσει να φτάνουν σε «κρίσιμη μάζα», με τις εταιρείες που ασχολούνται με τέτοια ζητήματα, να δείχνουν τη διάθεση να δοκιμάσουν νέα συστήματα και νέες τεχνολογίες.

Αφορά την Κύπρο

Αυτό το ζήτημα σαφώς αφορά και την Κύπρο, καθώς η αξιοποίηση των ΑΠΕ φτάσει πλέον σε ένα σημείο καμπής, όπου η πολιτεία θα πρέπει να σχηματίσει ξεκάθαρη πλέον γραμμή πολιτικής για την αύξηση του ρόλου των ΑΠΕ στο δίκτυο. Μια τέτοια πολιτική έχει ήδη κριθεί ως επιθυμητή λόγω της μείωσης σε ρύπους, της ενίσχυσης της ενεργειακής αυτονομίας και ασφάλειας, αλλά και της μείωσης των δαπανών για την ενέργεια.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, η αύξηση των ΑΠΕ στην παραγωγή ενέργειας εγείρει με πιο επιτακτικό τρόπο και τα ερωτήματα που αφορούν στην καλύτερή τους διαχείριση. Ήδη, η αύξηση της αιολικής ενέργειας έχει θέσει το ζήτημα στο τραπέζι για την Κύπρο, ενώ η διάθεση στην αγορά για αύξηση και της ηλιακής ενέργειας, θα επιτείνει το ζήτημα. Οι ΑΠΕ χαρακτηρίζονται από μεγάλες διακυμάνσεις στην παραγωγή ενέργειας – διακυμάνσεις που συνήθως δεν συνάδουν με την αυξομείωση της ζήτησης. Επιπλέον, οι ΑΠΕ δημιουργούν ερωτηματικά και για το δίκτυο μεταφοράς, αφού η «αποκεντρωμένη» παραγωγή, με πολλά κέντρα παραγωγής ρεύματος, επιβάλλει ακόμα πιο προσεκτική διαχείριση του δικτύου. Όσο πιο μεγάλη είναι η παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ, σε σχέση με τη συνολική παραγωγή, τόσο πιο άμεσα τίθενται τα ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης της παραγωγής.

Τα υφιστάμενα συστήματα διανομής, με τους τρόπους διαχείρισης της προσφοράς ρεύματος αλλά και με τα δικά τους μέσα αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών, δεν θα μπορούν να είναι ικανοποιητικά σε βάθος χρόνου. Η νέα εικόνα, με πολλά κέντρα παραγωγής, και μάλιστα χωρίς σταθερή παραγωγή, καθιστούν εξαιρετικά σημαντική την βελτίωση του τρόπου ανταπόκρισης του συστήματος διανομής διά του Διαχειριστή. Μοναδική εναλλακτική λύση, θα είναι η απόρριψη για την Κύπρο των ΑΠΕ, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται, αφού η παραγωγή ήδη προσεγγίζει τα όρια των ικανοτήτων του συστήματος να ανταποκριθεί, εάν προκύψουν «ανώμαλες» καταστάσεις στην προσφορά ή στη ζήτηση ρεύματος.

Η βιομηχανία, πάντως, έχει ήδη προσφέρει ορισμένες λύσεις. Στο συνέδριο PowerGen παρουσιάστηκε, για παράδειγμα, λογισμικό που δημιουργήθηκε για τις ανάγκες της Ισπανίας που αντιμετωπίζει παρόμοιο πρόβλημα με την Κύπρο. Το σύστημα (HELM Agora) της Griquant, «μπορεί να λειτουργήσει ως GPS», εντοπίζοντας σε πραγματικό χρόνο τα σημεία «συμφόρησης» του Διαχειριστή και να προσφέρει λύσεις στη διαχείριση των ανισορροπιών μεταξύ προσφοράς και ζήτησης. Άλλες λύσεις, με την ανάπτυξη και των επιλογών καλύτερης αποθήκευσης συζητήθηκαν επίσης σε αρκετό βάθος.

Advertisements

2 thoughts on “Προσαρμογή του δικτύου ή εγκατάλειψη των ΑΠΕ

 1. «Μια τέτοια πολιτική έχει ήδη κριθεί ως επιθυμητή λόγω της μείωσης σε ρύπους, της ενίσχυσης της ενεργειακής αυτονομίας και ασφάλειας, αλλά και της μείωσης των δαπανών για την ενέργεια.»

  Μείωση ρύπων ΟΚ. Αυτονομία και μείωση κόστους με ΑΕΠ ? Προς το παρόν ούτε το ένα ούτε το άλλο.

  Μελλοντικά δεν αποκλείεται, ιδιαίτερα αν το πετρελαιο πάει κοντά στα $ 200.

  Μέχρι τότε ας χαρούμε τις χαμηλές τιμές όσο κρατήσουν τουλάχιστον και ας ελπίσουμε οι πιονιέροι των κοιτασμάτων σχιστόλιθου να συνεχίσουν να καινοτομούν μέ νέες τεχνολογίες εξόρυξης συνεχώς χαμηλότερου κόστους, προσφέροντας μια ανάσα στην παγκόσμια οικονομία.

 2. Τα φωτοβολταϊκά είναι πάνω κάτω προβλέψιμα. Η αιολική ενέργεια είναι το απρόβλεπτο κομμάτι. Και με πάνω από 130MW εγκατεστημένα που όταν σηκωθεί άνεμος (σαν σήμερα) η ΑΗΚ πρέπει να τα απορροφήσει γρηγορα διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος υπερφόρτωσης του δικτύου (και βλάβης στις γεννήτριες) όπως και όταν ο άνεμος πέσει ξαφνικά πρέπει να ξεκινήσει γεννήτρια που είναι σε εφεδρεία να καλύψει το κενό. Άρα η ΑΗΚ είναι υποχρεωμένει να λειτουργεί γεννήτριες που μπορούν να ξεκινήσουν (και να σταματήσουν) σε λίγα λεπτά με το συνεπακόλουθο ψηλότερο κόστος λειτουργίας των μηχανών αυτών.

  Το άλλο είναι ότι όσο η Κύπρος παραμένει απομονωμένο σήστημα θα πρέπει να διαθέτει ικανοποιητική εφεδρεία παραγωγής με συμβατικές γεννήτριες για να καλύψει το σύνολο των αναγκών του νησιου. Αυτό είναι ακόμα ένα κόστος το οποίο θα πληρώνουμε σαν καταναλωτές.

  Εκτός αν λυθεί το κυπριακό και φέρουμε ρεύμα από την Τουρκία.

  Όσο για το πετρέλαιο με βάση τον economist (http://www.economist.com/news/leaders/21635472-economics-oil-have-changed-some-businesses-will-go-bust-market-will-be) το κόστος ενός πηγαδιού για σχιστολιθικό πετρέλαιο είναι περίπου ενάμιση εκατομμύριο δολλάρια και θέλει καμιά βδομάδα. Από κει και πέρα το πετρέλαιο από ένα τέτοιο πηγάδι έχει κόστος εξαγωγής 57 δολλάρια το βαρέλι. Έχουν ήδη ανοιχτεί 20000 τέτοια πηγάδια από το 2010 που βγάζουν 3 εκατομμύρια βαρέλια πετρέλαιο την ημέρα. Ακόμα και αν η στρατηγική της Σαουδικής Αραβίας να ρίξει την τιμή για να κλείσει τους μικρούς αμερικάνους παραγωγούς με τις χαμηλες τιμές δουλέψει, δεν θα το χαρεί πολύ. Μόλις η τιμή πάει πάνω θα ξεκινήσουν πάλι τα αμερικανάκια…

  Και δεν κλάιω ούτε για τη Ρωσσία που μπήκε σε κρίση λόγω του πετρελαίου ούτε για τη Βενεζουέλα που έπαθε το ίδιο ούτε για τους υπόλοιπους (Σαουδική Αραβία, Ιράν κτλ). Τούτοι ούλλοι εδώ και δεκα χρόνια μας ήπιαν το αίμα με το πετρελαιο στα 100$-150$.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s