Χωρίς αμορτισέρ…

Στις 2 Νοεμβρίου 2008 κυκλοφόρησε για πρώτη φορά αυτή η εφημερίδα. «Καθημερινή», μεν, εβδομαδιαία δε. Το οικονομικό φύλλο έτρεξε με κύριο θέμα του την προειδοποίηση πως η Κύπρος βρίσκεται στα πρόθυρα κρίσης, με κεντρική, θυμάμαι, φωτογραφία, ένα γραφικό με τις εκτιμήσεις για το 2009. Τα πρώτα φύλλα ξεκίνησαν σε ένα μεσοπάτωμα –ατελιέ, αίθουσα σύνταξης, διόρθωση και marketing μαζί– που γέμιζε καπνιά από την καφετέρια στο ισόγειο, όποτε είχε παραγγελία για σάντουιτς. Σήμερα το σαλονάκι της φιγουράρει Macallan και κόκκινες πολυθρόνες.

portokaloglouoct31Μπορεί να έχει διαψεύσει τη μετά βεβαιότητας εκτίμηση πως δεν θα άντεχε ως το τέλος του 2009, φτάνοντας σήμερα σε σημείο να επεκτείνεται και να ηγείται στον ηλεκτρονικό τύπο, αλλά αυτό δεν είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα της εφημερίδας στα έξι και πλέον χρόνια της. Ούτε μεγαλύτερο επίτευγμα σήμερα είναι το τάδε πρωτοσέλιδο ή κάποια από τις πολλές ειδήσεις που έβγαλε πρώτη η εφημερίδα. Κυριότερο επίτευγμα δεν είναι ούτε και οι πολλές ως σήμερα περιπτώσεις που επηρέασε –προς το καλύτερο, πιστεύουμε– τις σκέψεις και κινήσεις των ηγετών του τόπου.

Το κυριότερο επίτευγμα –κι αυτό που θέλει η Καθημερινή να κρατήσει– είναι πως δεν έβαλε ποτέ αναρτήσεις. Δεν πέρασε ποτέ στην άνεση του καταξιωμένου μέσου και διατήρησε τον ρομαντισμό εκείνον που, από μόνος του, έγραφε τα θέματα του πρώτου τεύχους του Νιόβρη το 2008: «Στις επιχειρήσεις διακρίνεται ήδη η κρίση», έλεγε το πρώτο πρωτοσέλιδο του οικονομικού φύλλου, με υπότιτλο πως πλέον ο ρόλος του κράτους θα είναι κρίσιμης σημασίας.

Η πορεία στα πρώτα έξι χρόνια της εφημερίδας ήταν δύσκολη. Δέχτηκε τον ρόλο ενός μέσου μαζικής επικοινωνίας που γράφει τα πράγματα όπως τα βλέπει το ίδιο – όχι «σωστά», και όχι πάντα «δίκαια», αλλά πάντοτε με ειλικρίνεια. Εννοεί αυτό που γράφει και παραξένεψε πολλούς κατά καιρούς που έψαχναν πού το πάει η Καθημερινή, ποιον θέλει να εξυπηρετήσει ή ποιο συμφέρον και διαφήμιση καθοδηγεί τα ρεπορτάζ και τις αναλύσεις. Η απάντηση ήταν πάντα η ίδια. Η Καθημερινή γράφει τα πράγματα όπως τα βλέπει.

Λάθη έγιναν, παρά τις προσπάθειες να τα αποφύγουμε. Θα γίνουν κι άλλα. Τα mea culpa γράφτηκαν, κι αυτά, ιδίως στο οικονομικό φύλλο που δεν κατάφερε να διακρίνει έγκαιρα ορισμένα από τα προβλήματα –όπως εκείνα που σοβούσαν στην Τράπεζα Κύπρου ή στην Πάφο– πριν αυτά «σκάσουν». Αυτό όμως που υπήρχε πάντα είναι η απουσία κρυφών σκοπιμοτήτων, γι’ αυτό και όσοι προσπαθούν να ερμηνεύσουν τα κίνητρα των γραφόμενων αυτού του μέσου, πέφτουν πάντα έξω.

Το φύλλο αυτό επιμένει στην ανάγκη της ανανέωσης και της μεταρρύθμισης. Σήμερα έχει την ευκαιρία να ανανεωθεί το ίδιο και να προχωρήσει με νέα διάθεση στις επόμενες προκλήσεις. Η υπόσχεση που βλέπει κανείς είναι πως η εφημερίδα θα βιώσει το δικό της φρεσκάρισμα και τη δική της «μεταρρύθμιση». Αυτό όμως που δεν θα αλλάξει είναι το πιο βασικό – το στοιχείο εκείνο που αποτελεί και το κυριότερο επίτευγμα του μέσου: Δεν θα βάλει αμορτισέρ. Θα συνεχίσει να λέει τα πράματα όπως τα βλέπει, να γράφει την αλήθεια όπως αυτή φαίνεται από τη δική της οπτική γωνιά και να μην παραμυθιάζει τον αναγνώστη με την ψευδαίσθηση πως μπορεί κάποιος να γράψει την απόλυτη αλήθεια.

Σε μια εποχή αποστροφής και απαξίωσης, η οποία δικαίως επηρεάζει και τη δική μας δουλειά, αυτό που μένει είναι η ειλικρίνεια. Κι αυτό είναι ασύγκριτα πιο σημαντικό από το να έχει κανείς «δίκαιο» ή να «στρογγυλεύει» τα λόγια του για να μην υπάρχουν παραπονούμενοι. Αν υπάρχει κάτι που θα δικαιούνται οι αναγνώστες της Καθημερινής να απαιτούν πιο έντονα, είναι να γίνει αυτό το έντυπο ακόμα πιο καυστικό, ακόμα πιο ενοχλητικό. Εκτιμώ πως αυτό θα γίνει, συνεχίζοντας ταυτόχρονα και την εξωστρέφεια και την παρακολούθηση του κόσμου πέρα από τις ακτές της μικρής μας χώρας, την οποία επιχείρησε συνειδητά να ενισχύσει αυτή η εφημερίδα στα πρώτα της έξι χρόνια.

Ο Μαξ Βέμπερ τόνιζε σε διάλεξή του, λίγο μετά την οδυνηρή συνθήκη των Βερσαλλιών, ότι τίποτε δεν είναι πιο συγκινητικό και πιο βαθειά ανθρώπινο από ένα άνθρωπο που ασχολείται με τα κοινά και, λαμβάνοντας μία θέση δηλώνει: «Εδώ στέκω και δεν μπορώ να κάνω αλλιώς». Διότι, στο τέλος της ημέρας, στον δρόμο των κοινών, «δεν είναι δόξα, δεν είναι τα λεφτά», κατά το άσμα, (αυτά εξάλλου καταλήγουν σε ελάχιστους) αλλά η ελπίδα πως, θα μπορεί ο καθένας να κρίνει τον εαυτό του ως δίκαιο, ακέραιο και ειλικρινή. Αυτό δεν είναι εύκολο στον κόσμο που ζούμε. Η Καθημερινή, στελεχωμένη από αύριο με 100% νέο προσωπικό σε σχέση με εκείνο της πρώτης της έκδοσης το 2008, δεν θα αλλάξει αυτή την προσπάθεια.
Οι μεγάλοι πολιτισμοί, αλλά και οι μικρές αλλαγές στα κοινά, δεν κτίζονται από αυτούς που απαξιούν, αλλά από όσους –συνήθως αφανείς και άσημους– αποφασίζουν να ασχοληθούν, να βγουν στον δρόμο, να λερωθούν. Εκεί, ακριβώς, στον δρόμο χωρίς «αναρτήσεις», δίνεται η μεγάλη μάχη για να αρχίσει η εξυγίανση, όχι μόνο της πολιτικής αλλά και των ΜΜΕ – όχι μόνο των ΜΜΕ αλλά και της κοινωνίας.

Ο Θερβάντες πίστευε ότι η μεγαλύτερη του συμβολή στον ανθρώπινο πολιτισμό, ήταν το χέρι που έχασε στη ναυμαχία της Ναυπάκτου. Στην επιτύμβια στήλη του Αισχύλου καταγράφηκε μόνο η ιδιότητα του ως θαρραλέου Οπλίτη που πολέμησε στον Μαραθώνα ανάμεσα σε άλλους. Η λοιπή τους συμβολή για τα κοινά, ήταν δευτερεύουσας σημασίας. Ξεχώριζαν –στο δικό τους μυαλό– μόνο διότι έκαναν το καθήκον τους.

Οι οπλίτες αυτού του εντύπου υποσχέθηκαν με τον ρόλο που ανέλαβαν, να συνεχίσουν πιο έντονα, πιο δυναμικά, και ελπίζω με περισσότερη επιτυχία, τον ρόλο τους. Και ο γράφων ελπίζει πως και ο ίδιος θα γίνει σύντομα αντικείμενο της ενοχλητικής τους στάσης, η οποία, όσο είναι δίκαιη, θα είναι μεν εκνευριστική, θα είναι δε χρήσιμη για τον τόπο.

Καλή επιτυχία και καλή δύναμη σε όλους. Επίσης, πρέπει να προχωρήσει ένα σοβαρό ΓεΣΥ (επιτέλους) και να εκπονηθεί ΜΔΠ. Και τα λεφτά από το γκάζι, να μείνουν εκτός προϋπολογισμού

1 Comment

  1. Καλή συνέχεια στις επαγγελματικές σου δραστηριότητες. Ελπίζω να συνεχίσουμε να έχουμε την ευκαιρία να διαβάζουμε τις αναλύσεις σου 🙂

    Αυτό ισχύει στο 100%; «Η Καθημερινή, στελεχωμένη από αύριο με 100% νέο προσωπικό σε σχέση με εκείνο της πρώτης της έκδοσης το 2008».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s