Τα «συγκεκριμένα»: Η μάχη της Nsamankow και η πρώτη γραμμή

Ένας από τους χειρότερους τρόπους να χάσεις μια μάχη, είναι να ανοίξεις τα κιβώτια με τα πολεμοφόδια και να βρεις πως παρέλαβες μακαρόνια.

Κάπου στη σημερινή Γκάνα, το 1824, οι Ασάντι  επιτέθηκαν στις θέσεις που υπερασπίζονταν οι μονάδες του Άγγλου αντισυνταγματάρχη Μακάρθι. Εύκολη λεία, όσο είχαν πυρομαχικά. Όταν, όμως έφτασαν τα πυρομαχικά αναπλήρωσης -τέσσερα κιβώτια- μόνο το ένα είχε πυρομαχικά…

Το κρανίο του Μακάρθι κατέληξε, επίχρυσο πλέον, να αποτελεί κύπελλο τιμής από το οποίο έπιναν οι αρχηγοί των Ασάντι. Θεωρούσαν, κατά τα τοπικά τους έθιμα, πως με αυτό τον τρόπο μπορούσαν να τιμήσουν ένα άξιο και γενναίο αντίπαλο. Πάντως, η μακαρονάδα δεν έγινε εθνικό έδεσμα του βασιλείου τους.

Σήμερα βρισκόμαστε στη θέση του αξιωματικού ανεφοδιασμού του Μακάρθι.  Η κοινωνία, δείχνοντας τα αντανακλαστικά που συνηθίσαμε στις καταστροφές, προσπαθεί να στηρίξει την «πρώτη γραμμή» με ό,τι εφόδια μπορεί. Αυτή η στάση μας τιμά και συχνά (ντροπή!) μας βουρκώνει.

Δεν αρκεί.

Είδαμε πέρσι, κατά την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι, στη Ραφήνα και στη Νέα Μάκρη, με πόσο ζήλο έτρεξαν οι κύπριοι (και άλλοι) να βοηθήσουν. Δυστυχώς, το αποτέλεσμα ήταν όγκοι ρουχισμού που ήταν ακατάλληλος, λοφίσκοι από αντίσκηνα που δεν χρειάζονταν, και ανάγκες που δεν ικανοποιήθηκαν αμέσως. Το ζητούμενο δεν είναι μόνο να αισθανόμαστε πως βοηθάμε, αλλά να απευθυνόμαστε σε απτές ανάγκες.

Στο Μάτι και στη Ραφήνα, δεν στάλθηκαν τελικά τα ρούχα. Μάθαμε πως χρειάζονταν γάζες και γεννήτριες. Συγκεκριμένες γάζες και συγκεκριμένες γεννήτριες. Μόνο τότε απέκτησε ουσία η στήριξη.

Η συγκινητική ανάγκη που δείχνει η κοινωνία μας, να βοηθήσει όσο μπορεί, δυστυχώς, θα πρέπει να ευθυγραμμίζεται με τις πεζές και καθόλου εμπνευσμένες προσεγγίσεις ενός ανιαρού διαχειριστή. Ο αξιωματικός ανεφοδιασμού του Μακάρθι έκανε ό,τι μπορούσε, στέλνοντάς τέσσερα κιβώτια στην πρώτη γραμμή. Εμείς συχνά στέλνουμε μια επιταγή, ρούχα ή ακατάλληλες μάσκες.

Screenshot 2020-04-24 at 3.21.32 PM
Ashanti king. No gilded skull cup visible

Ένα από τα μεγάλα -αν όχι καινούρια- μαθήματα της σημερινής κρίσης είναι πως οι πιο συγκινητικές κινήσεις που κάνουμε πρέπει να συνοδεύονται με τις πιο ανιαρές αναλύσεις για να αποκτήσουν νόημα. Όταν η κυρία Ριάνα στο 1420 χρειαζόταν υπολογιστές, δεν υπήρχε νόημα να της σταλεί μια επιταγή, αλλά υπολογιστές. Όταν η κινητή μονάδα στήριξης του Υπουργείου Εργασίας χρειάζεται οχήματα, δεν την βοηθά η επιταγή, όπως δεν βοηθά μια επιταγή Ινστιτούτο Γενετικής, όταν το ζητούμενο είναι μηχανισμός απολύμανσης.

Όλα αυτά, φυσικά, συνεπάγονται και δαπάνες. Αλλά το πιο σημαντικό, είναι να εντοπίζονται συγκεκριμένες ανάγκες και να προσφέρονται συγκεκριμένες λύσεις -να δαπανούνται χρήματα για συγκεκριμένο αποτέλεσμα, να μην δίνονται απλά, για να αισθανθούμε καλά με τον εαυτό μας.

IMG_2646
Ραφήνα

Γι’ αυτό και σημασία πάνω από όλα, έχει η συνεργασία. Ο καθένας έχει κάτι να δώσει, απευθυνόμενος σε συγκεκριμένη ανάγκη της πρώτης γραμμής. Κάποιοι, ναι, χρήματα, χώρους ή συντονισμό. Άλλοι οχήματα, οξυγόνα, τυρόπιτες, τεχνογνωσία, αναπνευστήρες, πιλότους, γαλατάκια, μάσκες ή ινσουλίνες. Όλα έχουν την σημασία τους.

Πάνω από όλα, όμως, σημασία έχει η συνεργασία, αυτό το μπανάλ, το «ενώνουμε δυνάμεις», το «μαζί μπορούμε», έχουν την σημασία τους διότι στο τέλος της ημέρας, (ή στο τέλος της κρίσης) δεν έχει σημασία τί ή πόσα στέλνουμε στην πρώτη γραμμή, αλλά αν αυτό που παραλαμβάνει είναι χρήσιμο για την μάχη που δίνουν οι άνθρωποι εκεί.

Ένα από τα θετικά της Πανδημίας μέχρι σήμερα, είναι πως οι μεγάλοι οργανισμοί μαθαίνουν πλέον πώς να λειτουργούν πιο σωστά στο πλαίσιο της ΕΚΕ τους. Μια επιταγή (φυσικά και με το αντίστοιχο Δελτίο Τύπου) δεν αρκεί για να εξαγοραστεί η συνείδηση. Ουσία έχει πώς νιώθει αυτός που ανοίγει το «κιβώτιο με τα πυρομαχικά», και όχι πώς αισθάνεται αυτός που το στέλνει. Η κρίση μας το έμαθε κι αυτό, και αποτελεί ένα από τα οφέλη που θα αφήσει πίσω της αυτή η δύσκολη περίοδος.

Πάντως, η Κύπρος τα πάει καλύτερα από την Tesla

ΥΓ- Ναι, το κείμενο αναφέρεται εμμέσως στη δουλειά που κάνει το δίκτυο #SupportCy.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.