Ανακούφιση ρευστότητας (προς το παρόν)

Σαφές μήνυμα προς τις αγορές έστειλε χθες η Κομισιόν σχετικά με τα επόμενα βήματα που αφορούν στις κυπριακές τράπεζες. Με την έγκριση του σχεδίου εγγυοδότησης τραπεζών, ανοίγει ο δρόμος για ενίσχυση των κυπριακών τραπεζών κάτω από συνθήκες του «χειρότερου σεναρίου», δίνοντας έτσι μια βαθιά ανάσα στο τραπεζικό σύστημα.

Η καθυστέρηση που παρατηρείται στην σύναψη συμφωνίας με την Τρόικα –ιδίως λόγω «πολιτικής υφής» ζητημάτων τα οποία η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να προωθήσει- έχουν αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες οι ανησυχίες σχετικά με το τί μέλλει γενέσθαι στο τραπεζικό σύστημα. Ωστόσο, με την έγκριση από την Κομισιόν που έλαβε η κυβέρνηση, μπορεί πλέον να εγγυηθεί δάνεια ή ακόμα και την έκδοση ομολόγων από τις τράπεζες με σκοπό την άντληση ρευστότητας.

Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζεται πως η μεγαλύτερη ανησυχία (δηλαδή το ενδεχόμενο η συνεχιζόμενη καθυστέρηση στις συζητήσεις κυβέρνησης-Τρόικας να οδηγήσει τις τράπεζες σε ακραίες καταστάσεις) μπορεί πλέον να αντιμετωπιστεί.

Πάντως, το νέο σχέδιο δεν επιτρέπει την ενίσχυση κεφαλαίων των τραπεζών, αλλά κατά κύριο λόγο αφορά στην ενίσχυση της ρευστότητας. Όπως έγραψε η «Κ» την περασμένη Κυριακή, η Λαϊκή αντιμετωπίζει το πιο σοβαρό πρόβλημα, με το ερώτημα που πλανάται να αφορά στην ικανότητά της να αντλήσει περαιτέρω ρευστότητα μέσα από το ELA. Η χθεσινή έγκριση από την Κομισιόν, όμως, δίνει μια λύση στο πρόβλημα, ενώ ανοίγει και τον δρόμο για να κερδίσει χρόνο η τράπεζα ούτως ώστε να αντιμετωπίσει ακόμα και πιο παρατεταμένη καθυστέρηση στην γενικότερη συμφωνία για το Μνημόνιο.

Η τελική ανάκαμψη, με αντιμετώπιση των προβλημάτων ρευστότητας, αναμένεται να καταγραφεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2013.

Η εγγύηση θα γίνεται έναντι προμήθειας προς το κράτος, το οποίο θα λαμβάνει επίσης εξασφαλίσεις έναντι της εγγύησης που θα λάβει στο κράτος. Είναι, δε, προφανές, πως το κράτος, το οποίο αναμένεται να λάβει ενίσχυση από το Μνημόνιο, θα δέχεται ως εξασφαλίσεις και στοιχεία ενεργητικού που δεν σήμερα δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για αυτό τον σκοπό στην ΕΚΤ ή στο ELA.

Παρά το γεγονός ότι η απόφαση της Κομισιόν έχει αποσοβήσει ένα τρομακτικό κίνδυνο που μέχρι χτες σοβούσε στο τραπεζικό σύστημα, το Σχέδιο Εγγυοδότησης των τραπεζών δεν αποτελεί από μόνο του, μόνιμη λύση για όλα τα προβλήματα. Η τελική επίλυση των προβλημάτων εξακολουθεί να περνά από την σύναψη συμφωνίας με την Τρόικα, η οποία ούτως ή άλλως αναμένεται να γίνει παρά την καθυστέρηση που παρατηρείται λόγω επιμονής της κυβέρνησης στα «πολιτικά» ζητήματα (ιδιωτικοποιήσεις, συνεργατικά, ΑΤΑ κ.α.).

Περισσότερα στην Καθημερινή

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.